Nu kommer den första rättvisemärkta mobiltelefonen

Nu lanserar ett holländskt företag den första rättvisemärkta smartphonen. I produktionsprocessen har man undvikit att använda konfliktmineraler, man har också ökat telefonens livslängd och sett till att den tillverkats under rättvisa produktionsförhållanden.

Svenska Dagbladet Näringsliv rapporterar att det Amsterdam-baserade företaget Fairphone snart lanserar världens första telefon framtagen under “rättvisa” förhållanden.

– Målet är att skapa en telefon som orsakar minsta möjliga skada på miljö och människor. Vi vill visa elektronikbranschen att det faktiskt är möjligt att tänka nytt, och vi vill erbjuda ett rättvist alternativ till de kunder som efterfrågar det, säger Tessa Wernink, kommunikationschef på Fairphone.

Till skillnad från exempelvis kläd- och livsmedelsbranschen har mobiltillverkarna levt i en skyddad tillvaro. Trots att man gör stor åverkan på miljön och ofta bryter mot mänskliga rättigheter har produktionsvillkoren sällan granskats.

– Tidigare avsade sig branschen sitt ansvar med hänvisning till att man inte kunde ta ansvar så långt tillbaka i leverantörskedjan, men efter påtryckningar från organisationer och konsumenter har man nu insett att man inte kan ignorera problemet, säger Tessa Wernink.

Ett av problemen, som organisationen Fair trade center lyft fram i en rapport, är användandet av så kallade konfliktmineraler. Det handlar främst om de tre grundämnena tenn, tantal och wolfram. En stor del av brytningen sker i Demokratiska republiken Kongo som befinner sig i ett blodigt inbördeskrig, som till stor del bekostas av intäkterna från mineralbrytningen.