Ny bok ska ge barn klimatmod

Camilla Dahlson har kommit ut med en bok som hon hoppas peppar unga att vilja påverka i miljöfrågor.

Camilla Dahlson. Foto: Idus Förlag

“Är det bara jag som bryr mig?” handlar om tolvåriga Wilma som känner sig ensam i sin klass om att bry sig om klimatfrågan. Hon är rädd för att stå upp för vad hon tycker, men finner mod när den nya tjejen Gertrud börjar i klassen. De blir vänner och tillsammans visar de bland annat upp återvunna kläder på skolans modevisning.

Camilla Dahlson hittade inspiration till boken genom hennes två barn. Hon märkte att det fanns unga som faktiskt brydde sig om klimatet på riktigt. Hon ville att de skulle våga stå upp för sina åsikter.
– Även jag kände mig ensam och funderade på om det bara var jag som brydde mig om klimatfrågan. Jag märkte hur folk tog bilen till gymmet för att gå på ett löpband, till exempel. Nu har det ju blivit fler människor som är intresserade av klimatet, i och med att Greta Thunberg började klimatstrejka. Men när jag började skriva min bok var Greta inte känd än. Så boken är tänkt lite som en peppbok, säger Camilla Dahlson.