Ny lista: Världens mest besprutade grödor

Populär midsommargröda åter i topp. Avokado kommer ut som minst giftig.

Foto: Jeff Vanuga, USDA Natural Resources Conservation Service

Nyligen publicerade miljöorganisationen Environmental Working Group, EWG, en lista med världens mest besprutade frukter och grönsaker och precis som tidigare år är jordgubben den största boven. Enligt EWG:s hittade de 22 olika bekämpningsmedel i en enda jordgubbe och en tredjedel av alla jordgubbsprover innehöll minst tio bekämpningsmedel.

Generellt var det grödor med ett tjockare skal som inte äts som innehöll mindre bekämpningsmedel medan grödor utan ett skyddande höjde innehöll en större andel. EWG utsåg även grödor som de anser vara säkra att äta, vilket bland annat inkluderar avokado, majs och ananas. Oavsett gröda rekommenderar EWG att köpa ekologiskt.

Topp tio mest besprutade livsmedel (globalt)

  1. Jordgubbar
  2. Spenat
  3. Nektarin
  4. Äpple
  5. Vindruva
  6. Persika
  7. Körsbär
  8. Päron
  9. Tomat
  10. Selleri

Topp tio minst besprutade livsmedel (globalt)

  1. Avokado
  2. Sötmajs
  3. Ananas
  4. Kål
  5. Lök
  6. Frysta ärtor
  7. Papaya
  8. Sparris
  9. Mango
  10. Aubergine

I Sverige finns ingen officiell lista på vilka svenska grödor som är mest besprutade, men enligt Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen ligger potatis i topp tätt följt av lök och jordgubbar. Minst besprutat är betesvall och slåttervall.