Ny mobilladdare minskar det Europeiska elskrotet med 50 000 ton

Under hösten kommer den nya standardiserade mobilladdaren som passar till alla mobiler. EU räknar med att detta kommer att leda till en minskning av det elektroniska avfallet med 50 000 ton per år.

Idag finns över 500 miljoner mobiltelefoner i Europa och den siffran ökar årligen med ytterligare 90 miljoner. Ett problem har varit att alla mobiltillferkare har egna modeller på mobilladdare – vilket lett till att vi Europeer varje år slänger runt 50 000 ton mobilladdare då vi byter telefon.

Nu berättar EU-kommissionen i nyhetsbrevet EuropaPosten att det här slöseriet kan komma att nå sitt slut. År 2009 lyckades nämligen EU-kommissionen att få de 14 största mobiltillverkarna, som står för 90 procent av den Europeiska marknaden, att enas om en gemensam standard för mobilladdare. Och det är nu till hösten 2011 som dessa laddare kommer ut på marknaden.

Inledningsvis
kommer varje telefon fortsätta få med sig en laddare vid köp, men så småningom är det tänkt att laddarna ska säljas separat. EU-kommsionen räknar med att planeten kommer att besparas 50 000 ton elskrot varje år då övergången är klar.