Obama avslöjar historisk klimatplan

Enligt den amerikanska presidenten handlar det om det "största, viktigaste steg" som USA tagit.

Barack Obama ska i dag, måndag, presentera detaljerna i det som beskrivs som ett historiskt dokument för att bekämpa klimatförändringarna.

– Det här är antagligen den mest ambitiösa plan som lagts i något land för att stötta förnybar energi, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap, till Aftonbladet, som hänvisar till Washington Post.

Enligt artikeln kommer planen, om den går igenom, att förändra livet för miljontals amerikaner och påskynda omställningen till förnybar energi.

Det smutsiga kolet är en stor industri i USA. Obamas mål är att koldioxidutsläppen från kraftverk ska minska med 32 procent fram till 2030, jämfört med 2005 års nivåer och frågan är, skriver AB, om kongressen antar förslaget, som i en tidigare version stoppats.

Johan Rockström menar att republikanerna kommer att försöka lägga krokben för Obama igen. Samtidigt konstaterar han att förslaget öppnar nya möjligheter för jobb och en ekonomisk utveckling i USA, vilket möjligen skulle kunna ”locka även republikaner”, säger han i artikeln.

Här kan du se videon från Vita huset där Obama uppmanar till action mot klimathotet!