Oljebolag pressade EU på minskade miljökrav

Med tuffare miljölagstiftning lämnar oljebranschen EU. Det var budskapet från BP till EU:s tidigare energikommissionär Günther Oettinger. Nu beskrivs påtryckningarna som utpressning.

BP:s varningar om att lämna Europa kritiseras nu för att underminera EU:s klimatarbete.

I ett brev som tidningen The Guardian kommit över framgår hur oljejätten BP varnade EU för att oljebranschen skulle lämna Europa, med allvarliga konsekvenser för jobb och tillväxt, om hårdare miljölagstiftning infördes. Brevet är daterat 9 augusti 2013 och varnar tre gånger för ett uttåg av den petrokemiska industrin från EU, om hårdare regelverk för minskade utsläpp införs.

En talesperson för BP säger till The Guardian att brevet var tänkt att belysa risken för koldioxidläckage, det vill säga att företag lämnar regioner med hård miljölagstiftning för länder med lägre krav. Den brittiske EU-parlamentarikern Molly Scott Cato beskriver samtidigt brevet som ett försök att underminera EU:s klimatambitioner och menar att det inte handlar om något annat än utpressning.

I brevet motsätter sig BP subventioner till förnybara energikällor i framförallt Tyskland, såväl som ett tak på biodrivmedel som pekats ut för negativ miljöpåverkan. Under året efter brevet beslutade EU mot ett stöd på förnybara energikällor i Tyskland och taket på första generationens biodrivmedel sänktes, rapporterar The Guardian.