Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Affärer på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Affärer.
Vatten och hav
Det finns en växande investeringsskuld i den svenska infrastrukturen för vatten och avlopp, det menar branschorganisationen för landets alla VA-organisationer som kommit med en ny rapport. Läckage, sinande kranar och föroreningar i vattnet kan bli resultatet.
Hållbarhetsarbete
Jessica Bruch är professor i produktionsteknik vid Mälardalens universitet och har länge grunnat över mer hållbar produktion. Nu har hon tips att dela med sig inför omställningen. Och det finns pengar att tjäna.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 21.
✓ Flera storbolag nollrapporterar på EU-taxonomin – ”Omöjliga krav att klara”
✓ Så bra (och dåligt) presterar EU på Agenda 2030-målen
✓ Advokat: Därför blir det frontalkrock mellan två EU-direktiv
✓ Förslag på förbud mot förstöring av osålda kläder – här är undantagen
Lag och rätt
EU-kommissionens förslag till förordning om så kallade kritiska råmaterial är en viktig pusselbit för omställningen inom Europa. Samtidigt riskerar Industriutsläppsdirektivets (IED) nya utformning att försvåra för den avancerade stålproduktion som sker i Sverige. Nu måste våra svenska politiker arbeta för att påverka IED-direktivets uppdatering, skriver Pia Pehrson och Björn Eriksson vid Foyen Advokatfirma.
Mobilitet
Allt fler byggnader byggs närmare stora trafikleder efter att politikerna har luckrat upp bullerreglerna. Samtidigt visar ny forskning att även lägre bullernivåer kan vara problematiskt. ”Svårt att åstadkomma goda inomhusljudmiljöer”, säger professor.
Mobilitet
I syfte att skona stockholmarna från nattligt trafikbuller finns ett förbud mot tunga fordon mellan klockan 22 och 6. Men nu har livsmedelskedjan Lidl och svenska Einride som utvecklar självkörande tunga elfordon fått dispens. Eldrivna lastbilar gör det i dag möjligt att leverera varor utan att bryta mot bullerreglerna, samtidigt som transporterna blir säkrare för alla eftersom trafikintensiteten är lägre under natten.
Taxonomi
Kartläggningarna av storbolagens taxonomidata duggar tätt. En ny rapport avslöjar en återhållsam taxonomirapportering som främst riktar sig till investerare och kapitalägare. Och en mängd nolltaxerare på Stockholmsbörsen.
Inköp och upphandling
Även om den offentliga upphandlingen har stort fokus på miljö- och klimatkrav brister den i flera andra aspekter. Därmed lever upphandlingen inte upp till att nå de nationella miljömålen, enligt Upphandlingsmyndigheten.
Hållbara bolag
Med en cirkulär marknadsplats ville NCC förvandla avfall till resurser inom byggbranschen. Men satsningen höll bara i två år. – Vi skulle ha riktat in oss mer på att hjälpa stora aktörer, säger Carl Zide, dåvarande operativ chef på företagets plattform Loop Rocks.
Hållbara bolag
När vinst och tillväxt ska kombineras med hållbarhetsnytta utmanas både gamla och nya företag. Och där vissa hittar framgång går andra under. Aktuell Hållbarhet synar affärsmodellerna som fungerar – och som försvunnit.
Cirkulär ekonomi
Sverige går på EU-ländernas linje och vill se ett förbud mot att förstöra osålda kläder. Nu följer svenska modeföretag utvecklingen av det kommande ekodesigndirektivet.
– Helt rätt att hela branschen måste följa ett förbud, säger Rebecca Watkins, hållbarhetschef på Gina Tricot.
Natur
Svenska företag har tagit fram en ny beräkningsmodell för biologisk mångfald. Förhoppningen är att revolutionera arbetet med hållbar markanvändning. Samtidigt läggs den svenska rankningen av företagens arbete med biologisk mångfald ned.
Plast
EU:s krav på minskad plastpåseanvändning kan begränsa möjligheterna att avskaffa plastpåseskatten helt. Samtidigt borde skatten utvidgas till alla typer av påsar, menar statsvetare vid Lunds universitet.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 20.
✓ När Sverige håller skogsmöte bjuds det på propaganda – enligt kritiker
✓ Här är branschen som är bäst på EU-taxonomin
✓ Så ska cirkulära ekonomin övervakas bättre
✓ Därför har reglerna mot gift i mat blivit lättlästa
✓ Miljöförstörare kommer få det tuffare att verka i EU
✓ Så många miljarder ton koldioxid har försvunnit
Hållbara finanser
En grupp investerare har lanserat ett förslag om att skapa globala gemensamma regler för hur undvikna utsläpp ska beräknas samt en databas som lagrar företagens siffror. Under två månader går det att anmäla sitt intresse.
Debatt
I och med EU:s Social Economy Action Plan och en nyligen antagen FN-resolution har Sverige en chans att satsa på socialt entreprenörskap. Chansen är på väg att missas, men det finns fortfarande tid att lyfta frågan, skriver Sofia Breitholtz, vd för Reach for Change och Jenny Carenco, partner i Utfallsfonden och styrelseledamot i The Swedish National Advisory Board for Impact Investing.
Energi
I energidebatten pratas det allt oftare om SMR, eller små modulära reaktorer. Aktuell Hållbarhet har frågat två professorer om vad som talar för och vad som talar emot att satsa på dessa mindre reaktortyper som ska gå att serietillverka och som har en effekt på högst 300 MW.
Livsmedel
”Genom att välja svenskt kött före importerat har man gjort en insats för klimatet”. Det påstår landsbygdsminister Peter Kullgren men citatet är ett tydligt exempel på desinformation. Om vi vill bevara demokratin behöver våra folkvalda förhålla sig till fakta i offentliga uttalanden, skriver Misha Istratov, före detta friskvårdsentreprenör.
Hållbarhetsarbete
ICA förlitar sig till stor del på schabloner när klimatpåverkan hos olika livsmedel beräknas.
– Den stora utmaningen är att hitta mer faktiska data och samarbeta med leverantörerna kring metoder och system, säger Jenny Lönn, senior hållbarhetsstrateg hos Ica.
Klimat
Joe Biden, Fumio Kishida, Emmanuel Macron och Ursula von der Leyen är några av höjdarna som i helgen träffas i Hiroshima, Japan. Rysslands krig mot Ukraina är en av punkterna som ska diskuteras, men det finns en hel del annat som också ska hinnas med. Ett 36-sidigt dokument kan ge viss vägledning om vad som väntar.
Klimat
Den sänkta reduktionsplikten kräver att regeringen gör ytterligare satsningar på elektrifieringen. Här är våra förslag, skriver Marcus Dahlsten och Tina Thorsell, vd respektive samhällspolitisk chef på arbetsgivar- och branschorganisationen Transportföretagen.
Lag och rätt
Naturskyddsföreningen har fel när de hävdar att industrins kritik mot långa tillståndsprocesser saknar grund, det menar branschorganisationen Ikem. Samtidigt ställer de sig bakom Naturskyddsföreningens förslag.
Mobilitet
Batteritillverkaren Northvolt går vidare med planerna att bygga en fabrik i Tyskland – trots att mycket har talat för att batterijätten i stället skulle välja en etablering i USA. Som morot har den tyska staten utnyttjat en ny möjlighet till riktat statsstöd i EU.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 19.
✓ Därför uppfyller svenska storbolag bara enstaka procent av taxonomikriterierna
✓ Här är de två nya lagstiftningarna där slutförhandlingar kan inledas
✓ Så har det gått för det svenska ordförandeskapet i EU
✓ Hela listan över pågående lagstiftningsarbete i EU på hållbarhetsområdet
Nyheter
Inget av Sveriges största börsbolag är miljömässigt hållbart, enligt EU:s gröna taxonomi. Bland de bolag som omfattas är det bara någon enstaka procent av verksamheten som lever upp till kriterierna i taxonomin, visar Aktuell Hållbarhets granskning.
✓ Lista: Så liten andel av börsjättarnas verksamhet klarar taxonomikriterierna
✓ Därför behöver svenska klädjätten inte ta hänsyn till kriterierna
✓ Fallgroparna som gör att bolagen inte klarar kraven
Lag och rätt
Överdrifter, nedtoning och att inte visa hela bilden. Det är trick som används av bland annat företrädare för det svenska näringslivet när de kritiserar miljölagstiftningen, enligt en granskning gjord av Naturskyddsföreningen.
Debatt
Sverige ligger i framkant av grön innovation och det är positivt att Sverige utvecklar en nationell bioekonomistrategi. Men även på global nivå finns stora möjligheter och regeringen borde i stället för dagens stora nedskärningar satsa på handel, innovation, industriella satsningar och bistånd, samt anta värdskapet för nästa Global Bioeconomy Summit, skriver SEI:s vd Måns Nilsson, seniore forskare Ivar Virgin och forskningsledare Francis X Johnson.
Klimat
Malin Larsson, i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, krävde jordbruksministern på svar om ifall insatser i jordbruket kan kompensera för sänkt reduktionsplikt vad gäller landets förmåga att nå klimatmålen. Svaret från jordbruksminister Peter Kullgren blev att nej, det går inte. ”Vi kan inte ha lagstiftning och pålagor på svensk matproduktion som inte finns i resten av Europa.”
Klimat
Konsumenternas Försäkringsbyrå har granskat hur försäkringsbolagen jobbar med hållbarhet och funnit stora skillnader både när det gäller hållbarheten och konsumenternas villkor.
✓ Betyder mycket för cirkulär ekonomi
✓ Stora skillnader för solceller
✓ ”Ingen investeringspolicy alls”
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 18.
✓ Så vill EU-kommissionen bekämpa korruption inom och utanför EU
✓ Det här behöver du veta om nya taxonomiutkasten
✓ Kritik: Brist på insyn i miljö- och klimatbeslut
✓ EU-länderna överens – Nu väntar tuffare regler mot grönmålning och för ökad reparation
Hållbarhetsarbete
I dag anses kompetensbrist vara en av flaskhalsarna för att uppnå klimatmålen. Men det finns en stor potential i nordiskt samarbete med målsättningen att förstärka ländernas position i en global konkurrens om talanger, det skriver representanter för projektet Klimatneutralt Norden.
Klimat
Ahmed Al Jaber som är ordförande för nästa stora klimatmöte, Cop 28, vill fasa ut klimatutsläppen. Men det ska ske med infångning och lagring, inte genom att fasa ut fossila bränslen. Det sa han vid ett förberedande klimatmöte i Berlin.
E-prize
I en tid av klimatförändringar, energikris och krig är en snabb energiomställning akutare och angelägnare än någonsin. För 15:e året i rad delar Aktuell Hållbarhet och Dagens industri i samarbete med E.ON ut E-Prize, Sveriges största energipris för näringslivet. Prisas gör de smartaste energiinnovationerna just nu. Det är hög tid att nominera ditt bidrag.
Social hållbarhet
Inför H&M:s bolagsstämma den 4 maj kräver organisationen Fair Action att svenska banker agerar för att bolaget ska reglera sina skulder gentemot sömmerskor i Asien. Skulder som sägs uppgå till tiotals miljarder svenska kronor.
Avfall
Ökad skatt på deponi av avfall ska styra mot att mindre mängd hamnar på deponi, enligt ett förslag från regeringen. Men branschföreningen Avfall Sverige anser att det är fel väg att gå och att avfallsskatten rent av motverkar bra cirkulära lösningar.
Klimat
Hur ska EU svara på USA:s klimatpaket, IRA? EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni anser inte att det som presenterats hittills räcker. ”Vi kan inte ignorera behovet av en gemensam finansiering”, säger han.
Karriär
En ledning som är djupt involverad i arbetet med jämställdhets- och inkluderingsfrågor och som aktiverar medarbetarna. Det är betydande delar för ett framgångsrikt jämlikhetsarbete, menar Åsa Nilsson Billme, chef för Nordeas jämställdhets- och inkluderingsarbete.
Aktuell Hållbarhet TV
Europa befinner sig i en mycket svår situation, som inte upplevts sedan kalla kriget. Den eskalerande konflikten i Ukraina drabbar oss ekonomiskt, resursmässigt och kunskapsmässigt. Hur påverkar det bolagens hållbarhetsarbete? Det tar vi reda på i webbsändningen! Dessutom några av Sveriges hållbarhetsmäktigaste i studion.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 17.
✓ Så ska flyget ställa om – överenskommelse med nya krav
✓ Topplacering för två svenska städer – har renast luft i EU
✓ Så mycket ökade utsläppen i ETS förra året
✓ Företag använde sexvärt krom mot reglerna – får fortsätta användas
Social hållbarhet
Vårt samhälle står inför enorma utmaningar och näringslivet behöver vara en självklar del av lösningarna. Samhällsklyftorna ökar, digitaliseringen medför nya krav och vi behöver ställa om till en hållbar utveckling. För att lyckas ställa om, både den egna verksamheten och samhället i stort, måste företagen utmana sin syn på kompetens, skriver Carolina Engström, vd för chefsrekryteringsföretaget Wes.
Hållbara finanser
Charlotte Mansson, nordisk hållbarhetschef hos kapitalförvaltaren Blackrock, är i Stockholm för att tala om biologisk mångfald med investerare. Efter det har hon tid med en intervju med Aktuell Hållbarhet för att förklara hur företaget ser på ESG som kanske inte är det allra bästa verktyget för ökad hållbarhet.