Agenda 2030 omfattar FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling (sustainable development goals) och 169 delmål. Hållbarhetsmålen antogs i september 2015 på ett FN-toppmöte i New York och ska vägleda världens utvecklingsarbete fram till år 2030. De ersätter FN:s millenniemål, som världens ledare enades om år 2000, och som har gällt i 15 år. De nya målen för hållbar utveckling handlar bland annat om att avskaffa fattigdom och hunger, att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster och att uppnå jämställdhet. För att driva på arbetet i Sverige har regeringen tillsatt en delegation för Agenda 2030. Senast den 1 mars 2017 ska delegationen presentera ett förslag på handlingsplan för Sveriges genomförande av agendan.
Klimat
Plötsligt har befolkningsfrågan blivit ett politiskt slagträ med vilket sverigedemokrater försöker ge FN:s klimatpanel en omgång. Det går sådär. Men visst kan vi prata om befolkning och klimat, där en ny forskningsstudie ger en ytterligare lägesbeskrivning.
Social hållbarhet
Näringslivet vill vara lösningen för den gröna omställningen och har klivit fram och tagit en aktiv position. Hållbarhetsyrket har blivit allt mer kvinnodominerat. Men hur bra är de stora gröna flaggskeppen på jämställdhet ? Vi tog tempen på den gröna omställningen.
Debatt
Kopplingen mellan kläder och kvinnlig frigörelse är återkommande i modehistorien – från Coco Chanels byxor på 1920-talet och 1960-talets minikjol till Sara Danius knytblus. Men kvinnorna som syr våra kläder arbetar fortfarande under mycket svåra villkor och med löner det inte går att leva på. Det skriver Amira Malik Miller, policyansvarig Fairtrade Sverige, och Alice Blondel, kanslichef Swedwatch
Debatt
På internationella kvinnodagen finns tillfälle att fira de framsteg som gjorts på jämställdhetsområdet, men också samla kraft för det fortsatta arbete som behövs. En fråga som också kan ställas denna dag är vem och vilka i företaget som ska driva jämställdhetsfrågorna. Det menar Maria Duni, Nordenchef på Personio.
Inköp och upphandling
Sveriges 21 regioner ska samordna sina hållbarhetskrav vid upphandling. Det handlar om varor och tjänster till ett värde mellan 120–150 miljarder kronor per år. Men det kan bli ännu mer framöver.
Lag och rätt
En svensk kvinnlig toppchef åtalas för misshandel av en servitris i centrala Stockholm. Ett bråk om en beställning spårade ur och ledde till situationen. Kvinnan som nu åtalas är också styrelseordförande i ett bolag inom hållbarhetsområdet.
Fredagskommentar
En spaning inför framtiden är att ska något bli gjort på hållbarhetsområdet så är det nya samarbetskonstellationer som gäller, det skriver Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg, som passar på att lista fem exempel från de senaste veckorna att inspireras av.
Mänskliga rättigheter
Företag som går in som sponsorer av sportevenemang behöver bli bättre på att agera i frågor som rör mänskliga rättigheter, det slår den svenska researchorganisationen fast i en ny rapport som släpps bara dagar innan fotbolls-VM i Qatar drar i gång.
Debatt
Nästan fyra år har gått sedan regeringen 2018 lanserade sin strategi för socialt företagande och social innovation. Det finns ett tydligt behov av att ge nytt liv åt strategin. Nyligen släpptes Framtidsagendan, en sammanställning av 10 konkreta åtgärder för hur Sverige kan bli världsledande inom samhällsentreprenörskap och social innovation. Sverige behöver inte börja om, men den nya regeringen behöver växla upp arbetet för att nå målen i Agenda 2030, skriver sju av organisationerna bakom Samhällsentreprenörskap Sverige.
Klimat
Eva Svedling, som har en bakgrund i bland annat Miljöpartiet och Rädda Barnen, ska från och med nästa år leda tankesmedjan Global Utmanings verksamhet. Aktuell Hållbarhet har träffat henne.
Agenda 2030
Fattigdomen i Sverige har ökat och alla invånare har inte råd med mat numera. Sveriges Stadsmissionens generalsekreterare menar att därmed når inte Sverige det första målet om fattigdom i Agenda 2030. En grupp av 160 000 individer är speciellt utsatt.
Klimat
Lastbilsjättens nya mål är att minska utsläppen rejält genom hela leverantörskedjan fram till år 2030. Hållbarhetschefen Andreas Follér berättar i en intervju med Aktuell Hållbarhet hur det här ska gå till.
· ”Det är klart att vi sticker ut hakan”.
Miljöpolitik
Valutgången är fortsatt osäker. Hållbarhetsproffsen tror att det kommer behövas politiskt ledarskap och tydliga beslut för att driva omställningen framåt. Det finns också en oro för resultatet: ”Oroväckande att var femte har röstat på klimatförnekare”, säger Olga Kordas, programchef i Viable Cities, lektor vid KTH.
Agenda 2030
Agenda 2030 med de 17 globala målen är en papperstiger som som sällan ger konkreta resultat men ofta används för greenwashing. Det menar 61 internationella forskare som gör tummen ner för vår förmåga att uppfylla målen.
Miljöpolitik
Arbetet med Agenda 2030 går framåt i kommunerna, enligt Aktuell Hållbarhets undersökning. Flera kommuner önskar dock att regeringen ska ta fram riktlinjer för hur en strategi kopplad till Agenda 2030 ska se ut.
Nyheter
Konflikter, miljöförstörelse och fattigdom. Det krävs samling för att tackla de stora utmaningar som världen står inför. Nu lanseras ramverket Inner Development Goals av flera framstående företag, universitet, organisationer och opinionsbildare – och Costa Rica har redan anslutit sig.
Agenda 2030
Byggarbetarnas fackförbund lanserar ett nytt klimatpolitiskt program som tar sikte på alla globala hållbarhetsmål men med extra stort fokus på klimatet. Nu ska facket få med sig medlemmar och branschens alla andra aktörer på tåget.
Fredagskommentar
Det är dags att tänka om. Mycket som hittills varit polariserat – mellan rika och fattiga, vinnare och förlorare, aktivister och kapitalister – behöver nu knytas ihop, skriver Aktuell Hållbarhets chefredaktör Ylva Bergman.
Agenda 2030
Sveriges nationella Agenda 2030-samordnare berättar hur han ser på möjligheten att lyckas med FN:s globala hållbarhetsmål på utsatt tid. Han menar att mycket handlar om hur ekonomiska spelregler sätts, men också om att vi alla måste ompröva vårt sätt att leva. ”Just den insikten tycker jag inte har slagit igenom så brett som den borde”, säger han.
Klimat
Väntan på en global koldioxidskatt kommer bli lång. Därför bör företag redan nu sätta internt pris på koldioxid för hela värdekedjan. Det menar exministern Gabriel Wikström (S) som i dag är nationell samordnare för Agenda 2030.
Agenda 2030
Tre av fyra kommuner saknar hög hållbarhetsstyrning och fyra av fem saknar tydlig koppling mellan Agenda 2030 och hållbarhetsstyrningen. Det är slutsatsen i en ny studie som granskat 60 svenska kommuner.
Livsmedel
Under toppmötet och det förberedande arbetet har flera olika åtgärdsområden identifierats. För att följa upp toppmötet ska FN avsätta resurser i form av speciella FN-team samt upprätta ett centrum för att stötta och hjälpa till i arbetet för ett hållbart livsmedelssystem.
Agenda 2030
Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030, kräver att regeringen tar ett helhetsgrepp kring arbetet med Agenda 2030. Omodern styrning, arbetsprocesser i stuprör och ett föråldrat skattesystem gör enligt den nationella samordnaren att det kommer att bli svårt att nå agendans mål.
Debatt
När Gotlandsfärjorna nästa sommar åter fylls med opinionsbildare och beslutsfattare måste samtalen föras utifrån FN:s räddningsplan för planeten, Agenda 2030. Nästa år har vi kommit halvvägs till 2030 och många förväntar sig svenskt ledarskap. Vi föreslår att de 17 globala målen får plats på scen i Almedalen, skriver Svenska FN-förbundet och den oberoende tankesmedjan Global Utmaning.
Hållbarhetsarbete
Istället för omställning så är hållbarhetsarbetet fortfarande inne i en stökig tonårstid, skriver WBCSD i sin vision för 2050. I den har 42 stora multinationella företag undertecknat 90 olika åtgärder som ska göra världen hållbar till 2050.
Hållbar stad
Hur långt har Sveriges kommuner och näringsliv kommit i arbetet för att nå de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030? Är klimatmålen implementerade på strategisk nivå, på vilket sätt och vad kan vi…
Klimat
Internationella Brottsmålsdomstolen i Haags beslut att börja ta sig an miljöbrott är ett viktigt steg mot ett införande av en internationell ekocidlag. Det anser organisationen End Ecocide on Earth som arbetar för att inkludera allvarliga brott mot miljön som ett femte brott inom Romstadgan.
Klimat
Hållbarhet i svenskt näringsliv har väldigt länge hänvisats till frivilliga handlingar, ett synsätt som utgjort en enorm risk. Men nu kommer alltmer lagstiftning och bindande regelverk på området, skriver CSR-experten Parul Sharma.
Klimat
Växjö kommun tar nu ett bredare grepp om hållbarhetsfrågorna och tillsätter en hållbarhetschef. Från den första maj blir den nuvarande miljöstrategen Julia Ahlrot chef över inte bara miljö utan även mångfald, folkhälsa och tillgänglighet.
Klimat
Ifjol utsåg Harvard Business Review Lars Rieben Sörensen på Novo Nordisk till världens mest hållbara vd. I den här analysen klargör Tomas Haglund på Accenture vad som gör bolaget till en pionjär inom hållbart företagande och vad resten av näringslivet bör inspireras av.