Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Avfall på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Avfall.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 3.
✓ EU-kommissionen hintar om nya planen som ska matcha USA:s klimatsatsningar
✓ Nu är det klart: Dessa svenska industriprojekt får dela på 1,8 miljarder
✓ Sverige bakom hemligt förslag som vill totalförbjuda PFAS i EU
✓ Missnöje med arbetet att stävja farligt avfall
✓ Fler farliga ämnen sätts upp på EU-myndighetens övervakningslista
✓ Så vill EU-parlamentet reglera avfallsexporten
✓ Klimatet – så prioriterad blir frågan första halvåret 2023
✓ Ytterligare hållbarhetsinitiativ på handelsfronten
Avfall
Håll Sverige Rent förlorar 10 av 15 miljoner i sin budget när regeringen skjuter till mindre pengar. Det betyder färre informationskampanjer riktade till allmänheten och i förlängningen ökar nedskräpningen. Det menar Håll Sveriges Rents vd Johanna Ragnartz.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 48.
✓ Därför får EU visst lagstifta i skogsfrågor
✓ Ytterligare delar i ETS färdigförhandlade
✓ Här är svenska staden som vann EU-priset
✓ Klappat och klart för CSRD
✓ Så ser de nya taxonomitilläggen ut
✓ Förpackningsdirektivet ses över – tuffare krav väntas
✓ Ett steg närmare due diligence – sågas av Oxfam
✓ Därför ska EU ta fram ett certifieringssystem för kolsänkor
✓ Framtidsplasten ska utredas och regleras
✓ Ytterligare spik i kistan för blyanvändning
Avfall
De skulle återvinna svenskt byggavfall – i stället dumpades avfallet runt om i Sverige och kulminerade med sopbränderna i Botkyrka där miljögifter spreds.
Snart väntas fallet hamna i domstol, om personer bakom företaget Think Pink döms finns fängelse på straffskalan. Aktuell Hållbarhets Kerstin Lundell skriver om en av Sveriges största miljöskandaler och vilka chanserna är för fällande domar.
Cirkulär ekonomi
Ersätt målet om att minimera avfallsmängderna med ett mål om att minimera uttaget av jungfruliga naturresurser. Det tycker Ragn-Sells och har gjort en enkät som enligt dem visar att riksdagen tycket detsamma.
Debatt
Halva klimatkrisen beror på att vi producerar nya råvaror i stället för att ta vara på dem vi har. Nu måste Sverige överge den så kallade avfallstrappan och anta en ny princip som utgår från samhällets behov av råvaror, eftersom många av dem finns i avfallet. Det skriver Susanna Lind och Pär Larshans, chef för samhällskontakter i Sverige respektive hållbarhetschef på Ragn-Sells.
Cirkulär ekonomi
Avfall som borde återvinnas hamnar i stället på den illegala marknaden. Det som driver på är pengarna – världen över finns ett sug efter svenskt avfall. Och den som bedriver den här typen av verksamhet går fri från straff.
✓ Därför vinner de på att bryta mot lagen
✓ Skattebetalarna tar notan
✓ ”Måste ta skyldiga på bar gärning”
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna från vecka 42.
✓ Här är EU-lagstiftningen som ska ses över nästa år
✓ Stor minskning av farliga kemikalier
✓ Tumult om Karlsbro (L)
✓ Där fick EU-kommissionen bakläxa
✓ Svenskt algföretag hyllas i EU
✓ Snabbspår för vätgas
✓ Förslag: miljömärkning av datahallar, energimärkning av datorer och blockkedjor
✓ Nya regler för könsfördelning i bolagsstyrelser
Debatt
Vi har lärt oss att återvinna glas, plast och papp. Men gamla mobiltelefoner, bärbara datorer och annan elektronik blir liggande i skåp och lådor hemma, och elavfallet växer i Sverige. Vi saknar ett nationellt mål för minskat elavfall, skriver Elgigantens vd Niclas Eriksson och drift- och hållbarhetschef Tony Ottebjer-Winkler.
Miljöpolitik
Socialdemokratiska toppolitikern Heléne Fritzon som ska axla miljö- och klimatfrågorna ger nu sin bild av senaste tidens utveckling i EU-parlamentet och vad hon kommer driva för frågor.
✓ De partigrupperna vill hon helst förhandla med
✓ Flera orosmoln, både i EU-parlamentet och när Sverige kommer vara ordförandeland
✓ Vill omförhandla EU:s miljölagstiftning och höja ribban
Kartläggning
Myndigheten stängde ner alla sina IT-system för en vecka sedan och redan nu börjar dataintrånget få konsekvenser för Sveriges miljö- och klimatarbete. Bland annat finns en oro för läckage av affärskritisk information.
Hållbarhetsarbete
Enligt myndighetens analys finns flera delar av verksamheten som måste börja fungera så snart som möjligt. Dessutom kan sekretessklassad information ha läckt ut under förra veckans dataintrång. ”Kommer självklart göra allt i vår makt så ingen råkar illa ut”, säger Håkan Svaleryd.
✓ Konsekvenserna av dataintrånget
✓ Chefen för kritiska verksamheten – ”Än är jag inte oroad”
✓ Så kan företagen skadas, både direkt och indirekt
AH Direkt
Kriminella nätverk tjänar grova pengar på illegal avfallshantering, även i Sverige. Det berättar den medarbetare hos Polisen som Aktuell Hållbarhet träffar. Det är grupperingar som Hells Angels och Södertäljenätverket som är i farten – och bland annat därför är personen anonym.
Debatt
På grund av nedskräpningen kommer det finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050, dessutom kostar den stora summor pengar. Nu krävs politisk handlingskraft för att få stopp på nedskräpningen, skriver Rebecka Le Moine och Martin Marmgren, riksdagsledamöter för Miljöpartiet.
Miljöpolitik
Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson beskriver sig som en frihandelsvän men konstaterar att klimattullar kanske är helt nödvändiga. Dessutom garanterar hon att en moderatledd högerregering ska arbeta för att nå Sveriges klimatmål.
Hållbar stad
Hur kan Naturvårdsverket bidra till återuppbyggnaden av Ukraina? Det ska myndigheten undersöka på uppdrag av regeringen. Enligt Åke Mikaelsson, handläggare på Internationella samordningsenheten på Naturvårdsverket, kan det bli fråga om en trestegsraket.
Debatt
För varje gång en vanlig laptop lämnas tillbaka för återanvändning besparar vi planeten hundratals kilo koldioxid. Det är varken svårt eller krångligt att göra sin IT mer cirkulär, men producenter, leverantörer, kunder, användare, reparatörer, återvinnare och beslutsfattare måste alla dra sitt strå till stacken, skriver Sandra Klackenborn, hållbarhetschef på Dustin.
Debatt
För att få verklig effekt i arbetet med cirkulär ekonomi behöver man sätta mätbara mål för återbruk. Ett bra område att börja med som snabbt ger påtagligt resultat är möbler. Sveriges kommuner och regioner är en viktig pusselbit i att sätta fart på den cirkulära ekonomin. Klimatkrisen väntar inte så börja redan i dag, skriver Anna Forsberg, vd för Loopfront.
Lag och rätt
Annika Strandhäll hann knappt börja som miljö- och klimatminister innan hon fattade det historiska beslutet att säga ja till det föreslagna slutförvaret för använt kärnbränsle. Nu vill hon säkra upp att kommuner och miljöorganisationer ska kunna fortsätta engagera sig i frågan.
Miljöpolitik
Inom två mandatperioder ska utsläppen utanför utsläppshandeln minska med 63 procent, cirka 17 miljoner ton. Aktuell Hållbarhet frågade riksdagspartierna vad de vill göra under nästa mandatperiod för att nå målen. Inget parti kunde uppskatta hur mycket utsläppen minskar med deras åtgärdspaket – utom Miljöpartiet.
Cirkulär ekonomi
Byggsektorn är en stor utsläpps- och avfallsbov. Nu tilltar dock skiftet mot en cirkulär ekonomi inom branschen, enligt teknikkonsulten Sweco som tagit fram nya verktyg för att accelerera omställningen.
Cirkulär ekonomi
EU:s livsmedelsstrategi och plan för cirkulär ekonomi skapar utmaningar för mat- och livsmedelskedjan. Nu har forskare kartlagt forskningsläget och efterlyser forskning på framtida potentiella risker som måste hanteras och minimeras.
Debatt
Totalt sett bidrar användningen av plast till att utsläppen av koldioxid sänks, genom att plast är ett resurseffektivt material. För att undvika förbränning av plast måste dagens återvinningssystem kompletteras med kemisk återvinning, men en tydlig satsning på detta saknades i regeringens handlingsplan för plast. Det skriver företrädare för Innovations- och kemiindustrierna, Ikem, i en replik till Energiföretagen och välkomnar en dialog.
Debatt
Frågan om end-of-waste är avgörande när det gäller ökad återvinning av vissa materialslag. Många branscher i Sverige hade förväntat sig ett tydligt ställningstagande från Naturvårdsverket och en rekommendation till regeringen att ta fram nationella kriterier i väntan på den trögare EU-processen som pågår parallellt. Vi hoppas att regeringen vågar stå upp för svensk materialåtervinning och åstadkomma konkreta resultat för den cirkulära ekonomin, skriver riksdagsledamöterna Kjell-Arne Ottosson (KD) och Betty Malmberg (M).
Debatt
Vi noterar att 25 PFAS-ämnen anges på Livsmedelverkets hemsida, trots att LRF Mjölk påstår att de inte hittar sådana i sina analyser. Därutöver är det ytterst tveksamt om vi kan lita på att kontrollerna av slamspridning fungerar överhuvudtaget. Det skriver Magnus Hedenmark, Bertil Hagström och Gunnar Lindgren i en återreplik i diskussionen om slamspridningen och mjölken.
Debatt
I sin artikel vill Svensson och Khodayari ge intrycket att förbränningsanläggningarna inte kan tacka nej till plastavfall och minska utsläppen. Men det stämmer inte, man kan göra massor av saker för att minska utsläppen, skriver Göran Finnveden, professor vid Kungliga tekniska högskolan, i en replik. Han ger även förslag på nya styrmedel så att avfallssektorns utsläppsproblem kan lösas.
Debatt
Anläggningarna för energiåtervinning kan inte tacka nej till avfall som innehåller plast med fossilt ursprung på grund av otillräcklig utsortering till materialåtervinning. De förväntas också behandla farliga ämnen som inte bör cirkuleras i nya produkter. Ge oss hållbara villkor, skriver Klas Svensson på Avfall Sverige och Raziyeh Khodayari på Energiföretagen och vänder sig både mot avfallsförbränningsskatten och Sveriges inkludering av avfallsförbränningen i EU:s utsläppshandel.
Certifiering och standarder
Certifieringen för befintliga byggnader, Miljöbyggnad i drift, väcker rekordstort intresse i fastighetsbranschen. Nya finansieringsmöjligheter med gröna bolån och en kommande grön finansiering enligt EU-taxonomin sägs vara två anledningar.
Debatt
Energimyndighetens förslag på stödsystem till bio-CCS riskerar att bli ett bränslestöd snarare än ett teknikneutralt stöd för klimatsmarta lösningar i kraftsystemet. Det kan aldrig ha varit avsikten, skriver vd:arna för Öresundskraft, Umeå Energi, Jönköping Energi, Lidköping Energi, Mälarenergi, Sundsvall Energi och Sysav.
Debatt
Bättre avfallshantering är en prioriterad framtidsfråga. I Stockholm ser Fastighetsägarna fem viktiga utmaningar som måste lösas i framtidens avfallshanteringssystem, skriver Anni Carpelan, chef för hållbar utveckling på Fastighetsägarna Stockholm.
Energi
Avfallsförbränningen står inför stora utmaningar. Bannlyst i EU:s taxonomi, stigande pris på utsläppsrätter och en nyligen införd förbränningsskatt. Branschens mål är att halvera sina fossila utsläpp till 2030. Det förutsätter dock stora investeringar i CCS-teknik, ökad utsortering av plast och nya politiska styrmedel.
Debatt
Samhället har inte förmått skapa slagkraftiga alternativ till förbränning av plast. Tills det finns alternativ behöver vi omgående avskilja och lagra koldioxiden. Nu måste regeringen följa rådet från sin egen expertmyndighet och sjudubbla stödet till CCS, skriver Anders Östlund, vd för Öresundskraft.
Cirkulär ekonomi
Från 2023 kan förpackningar av frigolit som hushåll lämnat till återvinningsstationer sorteras ut och återvinnas. Detta sedan ett nytt avtal undertecknats för en modernare plaståtervinningsanläggning som tas i bruk då.
Klimat
Efter att ha tagit in 3 miljarder i gröna obligationer redovisar nu det statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus hur pengarna använts. Till 2025 ska driften av fastigheterna vara klimatneutral, men fossil fjärrvärme sätter käppar i hjulen.