I den pågående omställning till förnybar energi sätts allt oftare hoppet till biogas som en del av lösningen. Biogas bildas när organiskt material bryts ner av mikroorganismer i syrefri miljö, så kallad anaerob rötning. I en biogasprocess deltar en mängd olika mikroorganismer i ett komplicerat samspel som leder till att sammansatta organiska föreningar, till exempel kolhydrater, fetter och proteiner bryts ner till slutprodukterna metan och koldioxid. Denna process sker naturligt i många miljöer med begränsad tillgång på syre, till exempel i sumpmarker, risfält och i magen på idisslare. I en biogasanläggning utnyttjas den naturliga processen genom att organiskt material som avloppsslam, gödsel, lantbruksgrödor och matavfall läggs eller pumpas in i en rötkammare, som är en helt lufttät behållare. I rötkammaren bildas rå biogas som huvudsakligen består av metan och koldioxid men även små mängder av kvävgas, ammoniak och vätesulfid.
Energi
I energidebatten pratas det allt oftare om SMR, eller små modulära reaktorer. Aktuell Hållbarhet har frågat två professorer om vad som talar för och vad som talar emot att satsa på dessa mindre reaktortyper som ska gå att serietillverka och som har en effekt på högst 300 MW.
Mobilitet
Svenska kommuner och regioner fortsätter att ställa om sina fordonsflottor i enlighet med 2030-målet för transporter, visar rapporten Miljöfordonsdiagnos 2023. Men förändrad reduktionsplikt sätter nya villkor inför framtiden.
Klimat
Konsumenternas Försäkringsbyrå har granskat hur försäkringsbolagen jobbar med hållbarhet och funnit stora skillnader både när det gäller hållbarheten och konsumenternas villkor.
✓ Betyder mycket för cirkulär ekonomi
✓ Stora skillnader för solceller
✓ ”Ingen investeringspolicy alls”
Mobilitet
Det kan bli lönsamt med lokal vätgasproduktion vid Sveriges största flygplatser. Och det statliga flygplatsbolaget utesluter inte att själva börja producera vätgas. Så resonerar Swedavia kring egen lokal vätgasproduktion.
Energi
Ska det rulla på, så måste ministrar med ansvar för energi, klimat och försvar träffas och fastställa mål. Det var en av slutsatserna från mötet med representanter för olika vindkraftsintressen, vid ett seminarium under klimatveckan arrangerat av We Don’t Have Time.
Miljöpolitik
De europeiska företagen hade flera uppmaningar till EU-ländernas miljöministrar när de möttes i Sverige för att diskutera klimatomställningens förutsättningar.
– Jag är mer positivt inställd än vad jag var före mötet, säger Jan Secher på Perstorp.
Taxonomi
Greenpeace tar EU-kommissionen till domstol för grönmärkningen av fossilgas och kärnkraft. ”EU-taxonomin gör det som den skulle motverka – grönmålning av ohållbar och fossil verksamhet”, säger Greenpeace-chef.
✓ Professorn: Det är största frågetecknet.
Energi
Bästa sättet att få in mer bioråvara i kemiindustrin är att kunna använda befintliga processer och maskiner. Att kunna marknadsföra innehållet av bioråvara till konsument är en viktig drivkraft hos industrin. Det är slutsatser i en ny, myndighetsfinansierad, rapport.
Debatt
Vi socialdemokrater står redo att ta ansvar för Sverige, konkurrenskraften och klimatet. Frågan är om regeringen är det? Just nu dansas det efter klimatförnekarnas pipa på regeringskansliet, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro, riksdagsledamot (S) och ledamot i näringsutskottet.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 13.
✓ Vi avslöjar detaljerna i överenskommelsen för förnybar energi
✓ Nya MSR-regler – Här är thrillern om hur svenska klimatförhandlaren lyckades slakta EU:s framtida utsläpp
✓ Godkänt för ökade klimatkrav både på EU och Sverige – trots svensk protest
✓ Bred svensk kritik mot två olika EU-förslag
✓ Dricksvattenregler försenade: "bekymmersamt läge"
Debatt
Acceptansen för vindkraft är stor bland medborgarna enligt en ny Novus-undersökning, men kommunpolitiker tar främst hänsyn till högljudda särintressen. Det är orimligt och ovanligt att en nationell elförsörjningsfråga hanteras så. Sker inte en utbyggnad av vindkraften kommer det stjälpa den gröna omställningen och kommer också drabba möjligheten att bygga ut lokalt näringsliv som är elintensiv, skriver Anders Wiktorson och Anna Berggren, vd respektive marknads- och hållbarhetschef på konsultföretaget Cowi i Sverige.
Energi
Sveriges ellag bryter mot EU-regler, det menar Energimarknadsinspektionen som gjort en ny lagtolkning. Elbolagen uppmanas nu att höja sina nätavgifter för elproducenter – vilket slår hårdast mot småskalig och förnybar elproduktion. Så här mycket kommer det kosta vindkrafts- och solcellsägare.
Energi
Solcellsbolaget Ettkommafem har träffat avtal med det tyska kemibolaget Wacker om leverans av polykisel för egen tillverkning av solceller i Europa, i stället för att köpa solpaneler från Asien. Drivkraften är att ta kontroll över miljö- och arbetsförhållanden och beslutet blev möjligt tack vare en ny affärsmodell.
Energi
Det finns en svag majoritet i EU-parlamentet för väsentligt höjda energikrav på Europas byggnader. Det framgår av dagens omröstning i EU-parlamentet. Men det finns också en rad möjligheter till undantag från de tuffare reglerna.
Miljöpolitik
Snart är det dags för ytterligare en förhandlingsrunda om EU:s framtida hållbarhetskrav på flygbranschens bränsle. Det kan mycket väl bli den sista, menar den svenske förhandlaren som dessutom är optimistisk när det gäller synen på biobränslen.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 10.
✓ Nytt energibesparingsmål – inga bindande nationella krav
✓ Så blir konsekvenserna av EU-domstolens biogasdom
✓ Därför sänks gränsvärden för arsenik i mat
✓ Fortsatt fruktan för industriflykt till USA – efter stora miljötekniksubventioner
Energi
Nästa vecka ska EU-parlamentet rösta om sina energieffektiviseringskrav på byggnader i EU. Flera svenska EU-parlamentariker är kritiska och varnar för dyra renoveringar i Sverige till låg klimatnytta.
✓ Så kommer omröstningen förmodligen att gå
✓ Här är EU-parlamentarikernas farhågor
✓ Därför vill vissa fastighetsägare inte energieffektivisera sina byggnader
Energi
Nu drar Skatteverket i nödbromsen och stoppar alla ansökningar om skattebefrielse för biogas och biogasol efter att EU-domen som kom strax före jul trädde i laga kraft i måndags. Det är fortfarande oklart om hundratals företag måste betala tillbaka de avdrag som redan gjorts för miljardtals kronor.
Mobilitet
I en intervju med Aktuell Hållbarhet berättar Swedavias hållbarhetschef hur enkelt det är att flyga hållbart i dag.
✓ Offentlig upphandling av hållbara flygbränslen nu i vår
✓ Så kan företag och andra organisationer göra mer hållbara flygresor
Debatt
Det är glädjande att energiminister Ebba Busch (KD) har gjort en helomvändning och nu erkänner att även vindkraften behöver byggas ut. Nu måste dock regeringen ta steget fullt ut och undanröja alla hinder för att en snabb och kraftig utbyggnad ska bli verklighet. De bör börja med att stoppa en rad beslut de själva tog i höstas, medan de fortfarande var vindkraftsmotståndare, skriver Gustav Hemming (C).
Energi
Ikea och H&M vill att målet för förnybart skärps inom EU och att ministerrådets mål på 40 procent inför 2030 skrotas. Så här skriver de i ett brev till klimat- och näringsdepartementet: ”endast ett minimimål på 45 procents andel förnybar energi till 2030 kan hålla Europa i närheten av en bana mot 1,5°C1.”
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 9.
✓ Därför vill EU-ledamöter se tuffare tag mot freoner
✓ Så tolkar generaladvokaten ramdirektivet för vatten
✓ Så ska de nya reglerna för europeiska gröna obligationer se ut
✓ Vätgasdeklaration ska ge supervätgasområden i EU
Klimat
”Vartannat svenskt företag tycker att en otydlig och kortsiktig politik hindrar omställningen till ett mer hållbart företagande. Även utländska investerare är tveksamma till att satsa i Sverige av samma skäl.”
Det står att läsa i rapporten The Unsustainability Report 2023.
Debatt
Vi ser dagligen en enorm omställningsvilja hos våra kunder. Samtidigt ser vi hur ineffektiv omställningen blir när våra respektive länder fastnar i det nationella perspektivet, skriver företrädare för Greenergy, Bengt Dahlgren och Granlund. Enligt dem behöver tre områden prioriteras.
Debatt
I ena änden eldar vi upp virket och släpper ut koldioxid och i den andra avverkar vi träden som ska absorbera koldioxiden. Det är dags att vi lämnar vårt fokus på fossilfritt och i stället riktar in oss på det som gör verklig skillnad – koldioxidfritt. Det skriver Robert Vangstad och Ulf Jonströmer på Carbon Free Alliance.
Energi
Den som vill släppa ut koldioxid i EU måste just nu betala rekordmycket för att göra det. Enligt Tomas Kåberger, professor på Chalmers, kommer det här att accelerera utvecklingen mot det förnybara ytterligare.
Energi
Medarbetare på klimat- och näringslivsdepartementet är kritiska till regeringens hantering av energikrisen. De anser till exempel att talet om bortkoppling av elkonsumenter är kraftigt överdrivet och menar att det handlar om ”energipopulism”.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 7.
✓ Nya och nygamla utsläppskrav för bilar, lastbilar och bussar: ”En enorm omställning”
✓ Oprövade EU-direktivet ska avgöra slaget om skyddsvärd skog
✓ Wiesner (C) vill begränsa EU-kommissionens mandat: ”Vill inte ha en ny taxonomidebatt”
✓ Nya turer om synen på biomassa i EU
Klimat
Ikea rapporterar en minskning av klimatavtrycket. Det förklaras bland annat av förnybar energi och att många kunder har köpt en energisnål lampa. Koncernens klimatansvarige Andreas Rangel Ahrens är särskilt nöjd med att en stor del av minskningen skedde från förra året. Det har skett trots en ökning av klimatavtrycket från material, som enskilt största området.
Energi
Svenska företagsledare föredrar att få ekonomiskt stöd till energieffektivisering, framför att få tillfällig ekonomiskt stöd när elpriserna är höga. Det enligt en undersökning som Fossilfritt Sverige har tagit fram.
Debatt
Att tacka nej till privata investeringar motsvarande 400 miljarder och i stället garantera samma summa från staten är inte att hantera skattebetalarnas pengar väl, skriver Olivia Andrén, vice ordförande, Sveriges Vindkraftkooperativ (SVEF).
Energi
Det svenska ordförandeskapet har fått kritik för att vilja föra sin egen agenda i förhandlingsarbetet i EU. Oavsett hur det är med den saken kan Aktuell Hållbarhet nu avslöja att regeringens försök misslyckades. EU-länderna vill inte frångå sin syn på biomassa.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 6.
✓ Så kan PFAS förbjudas i hela EU
✓ EU kan gå ur kritiserat energifördrag – ”Inte en dag för tidigt”
✓ Här är svenskarna i EU-kommissionens nya expertpanel för hållbara finanser
Debatt
Vi känner inte igen den pessimistiska bild av biodrivmedelsmarknadens framtid som författarna målar upp. I takt med att efterfrågan ökar kommer även utbudet att öka. Det skriver HVO-producenten Neste i en replik till Tobias Gustavsson Binder och Anders Roth på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Aktuell Hållbarhet TV
Dagens energibrist banar vägen för ett nytt energilandskap. I en helt ny situation där en tidigare billig resurs blivit extrem kostsam behöver bolag tänka på ett annorlunda sätt. Vad finns det för möjligheter och utmaningar? Hur bör företag tänka och agera? Dessutom Sveriges bästa hållbarhetschef i studion!
Cirkulär ekonomi
Geopolitiska risker skulle kunna minskas och nya företag och jobb skulle kunna skapas om de nordiska länderna satsar gemensamt på cirkulär ekonomi. Potentialen är stor enligt en ny rapport som på onsdagsmorgonen lanseras av Hagainitiativet tillsammans med dess systerorganisationer i Finland och Norge. Nu efterfrågar de att politiker gör sin hemläxa.
Energi
I en debatt i SVT:s Agenda berättade energi- och näringsminister Ebba Busch att ambitionen är att öka andelen vindkraft som går igenom den kommunala beslutsprocessen: ”Det skulle göra stor skillnad”, sa hon och nämnde de 40 GW landbaserad effekt som ska avgöras framöver. Det innebär en kraftig omsvängning.
Energi
Martin Kinnunen, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, bemöter kritiken från Socialdemokraterna om att det inte gynnar svenska intressen att bromsa vindkraftsutbyggnad.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 5.
✓ Tusentals miljarder till industrins omställning – möts av kritik
✓ Krav på regeringen att g – EU-dom hotar biogasen
✓ EU-parlamentariker vill se storsatsning på cykling
Klimat
Att bromsa vindkraftsutbyggnad till havs är skadligt för svenska intressen och gynnar andra länder. Det säger Fredrik Olovsson, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till Aktuell Hållbarhet.
Energi
Ett tyskt biogasbolag har fått rätt i EU-domstolen. Sverige får inte skattebefria sin biogas. Det är ännu oklart om domen kommer överklagas, men det hoppas i alla fall branschorganisationen Energigas Sverige – i syfte att vinna tid och hantera konsekvenserna.
✓ Så blir effekterna för producenter, köpare och Sveriges miljömål
✓ Viktiga rådet från gasexperten
✓ Då kan skattebefrielsen vara tillbaka i Sverige (på ett ungefär)
Energi
Det fanns andra utredningar som behövde utredningsresurser. Därför lades utredningen om energieffektivisering ner, berättade energiminister Ebba Busch (KD) under gårdagens interpellationsdebatt.
Energi
Regeringen fortsätter pressas om hur mycket samarbetet med Sverigedemokraterna påverkar. Denna gång handlar det om sju havsvindkraftsprojekt som ligger på regeringens bord och som uppges kunna öka Sveriges elproduktion med 40 procent.
Debatt
Företag med höga klimatmål för sina transporter behöver inse att förnybara drivmedel inte längre är en lättillgänglig väg för minskade klimatutsläpp. Det skriver Tobias Gustavsson Binder och Anders Roth på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Energi
Stockholm Exergi erbjuder minusutsläpp, i form av infångad och lagrad koldioxid. Men för att lägga beslag på minusutsläppen finns vissa krav. Att anläggningen inte ens är färdigbyggd behöver inte vara ett problem, menar en energiprofessor.
Energi
Anmälningar om att få bygga nya solcellsparker har formligen rasat in under det senaste året, inte minst till länsstyrelserna i södra Sverige. Samtidigt är dagens regelverk otydligt vilket försvårar prövningarna. Det framgår i ett nytt PM som Aktuell Hållbarhet har tagit del av.
Energi
Bara tre månader innan utredningen skulle presenteras valde regeringen att lägga ner den. Miljöpartiets energipolitiska talesperson Marielle Lahti är så upprörd att hon inte finner ord. Nu vill hon ställa energiminister Ebba Busch (KD) mot väggen i riksdagen för att veta hur regeringen ska uppnå energieffektiviseringsmålen.
✓ Då riskerar Sverige dryga EU-böter på grund av dålig energieffektivisering
✓ Sågar regeringens argument för att lägga ner utredningen
✓ Så mycket el och värme kan utredningens förslag spara
Mobilitet
Aktuell Hållbarhet har bett svenska forskare att bena ut faktan när Svebio anklagar den europeiska miljöorganisationen T&E för att skada EU och klimatarbetet.
✓ Därför behövs bioraffinaderier
✓ Nackdelarna med vätgas och biodrivmedel
Mobilitet
Koppla elbilen till bostaden? Ladda elbilen utomlands? Data som hamnar i fel händer? Det här är frågor som tas upp i en ny rapport. På regeringens uppdrag ger forskarna rekommendationer som ska underlätta delning och användning av data för planering, utveckling och drift av laddinfrastruktur och affärsmodeller.
Energi
En liten modulär kärnreaktor kan kanske vara på plats i Sverige början av 30-talet. Det säger Anna Nordling på WSP, som gjort en undersökning av förutsättningarna för ny kärnkraft i Sverige. Handlar det om en större reaktor är det mer oklart när den kan vara i drift.
Energi
Erik Martinson, vd på Svea Solar, ska i år delta på World Economic Forum för att prata om hur Europa med solens hjälp kan ställa om ännu snabbare till förnybar energi. I en intervju med Aktuell Hållbarhet berättar han om varför intresset för solenergi är så stort just nu och om vilka det är som driver på utvecklingen.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från veckorna 52-2.
✓ Nu är Sverige officiellt ordförande i EU: surdegar och prioriteringar
✓ Nytt gruvfynd i Kiruna – Greenpeace: Vill skrämma EU-kommissionen
✓ Kinnunen (SD): EU-förslag saknar kontakt med verkligheten
✓ Därför blev det klent resultat för förra ordförandelandet Tjeckien
✓ Så fort går solcellsutbyggnaden i EU
✓ Miljardstöd till dansk CCS-satsning får grönt ljus
✓ EU-kommissionen kan ta upp kampen mot hajfenssoppan
✓ Därför får Kamerun rött kort av EU-kommissionen
✓ Matsäkerhetsrapport lyfter hållbarhetsutmaningar
Energi
Forskare bekräftar att oljebolaget Exxon Mobile hade mycket god kännedom om klimatrisker redan på 1970-talet. Nu behövs forskning på hur svenska företaget agerat i frågan. Det säger Kristoffer Ekberg, forskare på Chalmers tekniska högskola, till Aktuell Hållbarhet.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 51.
✓ Allt tydligare hur EU:s utsläppshandel kommer bli
✓ Här är de som sänkte EU:s klimatambitioner
✓ Så mycket pengar får den sociala klimatfonden
✓ Därför avstår svenska regeringen från att vädra sitt missnöje
✓ Mångmiljonregn över värmländska Säffle
✓ Nytt samarbetsavtal för att främja havsbaserad vindkraft
✓ Nu ska kemikalielagstiftningen ses över – CLP först ut
✓ Ensamma Sverige fick gehör i EU
Debatt
Minska fokuset på reduktionsplikt och biodrivmedel och öka fokuset på biobaserade råvaror för all industriell produktion. Exempelvis kan konventionella metaller bytas ut mot lättare och hållbart producerad plast. Det skriver BASF:s vd Mark Meier inför att utredaren för nationell bioekonomistrategi har en första redovisning med fokus på biobränslen i mitten av februari.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 50.
✓ EU:s stora plastmiss – tung myndighet varnar
✓ Så vill svenska regeringen prioritera under ordförandeskapet i EU
✓ Framsteg för klimatanpassningen – enligt ny rapport
✓ Här är landet som undertecknat EU:s tredje klimatomställningsavtal
✓ Dessa kemikalier kan förbjudas – ska nu utredas
✓ Tidiga julklappen till Sverige från EU-kommissionen
✓ Svenska regeringens kalldusch: Ålfiskestoppet förlängs
✓ Beskedet: EU:s klimattullar kommer att införas
✓ Nya regler för inkluderande rekrytering och lönesättning
✓ Så blir EU:s nya batteriregler