Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
I den pågående omställning till förnybar energi sätts allt oftare hoppet till biogas som en del av lösningen. Biogas bildas när organiskt material bryts ner av mikroorganismer i syrefri miljö, så kallad anaerob rötning. I en biogasprocess deltar en mängd olika mikroorganismer i ett komplicerat samspel som leder till att sammansatta organiska föreningar, till exempel kolhydrater, fetter och proteiner bryts ner till slutprodukterna metan och koldioxid. Denna process sker naturligt i många miljöer med begränsad tillgång på syre, till exempel i sumpmarker, risfält och i magen på idisslare. I en biogasanläggning utnyttjas den naturliga processen genom att organiskt material som avloppsslam, gödsel, lantbruksgrödor och matavfall läggs eller pumpas in i en rötkammare, som är en helt lufttät behållare. I rötkammaren bildas rå biogas som huvudsakligen består av metan och koldioxid men även små mängder av kvävgas, ammoniak och vätesulfid.
Energi
Göteborg Energis gamla satsning på förgasning av skogliga restströmmar till biogas, den så kallade gobigasanläggningen, tycks ha blivit hårdvaluta på grund av höga gaspriser. Åtminstone enligt Aktuell Hållbarhets två källor.
Debatt
Icke fossil energi producerad i Sverige behövs nu och biogasen kan bidra. För det krävs enligt företrädare för branschen att biogasutredningens förslag genast förverkligas, att myndigheter får bidrag för att kunna korta tiderna för miljötillstånd och att det fattas tidiga beslut om stöd från Klimatklivet.
Energi
Drömmen om framtidens gröna guld i Sverige är på väg att slockna. Biogasanläggningar blöder ekonomiskt, läggs ner eller i malpåse på löpande band. Orsaken är framför allt den nationella politikens oförmåga att genast lösa branschens akuta strukturproblem.
Energi
Reglerna för ursprungsgarantier välkomnas av Gasum: ”Ökar transparensen och trovärdigheten”. Energiföretagen anser att systemet är överflödigt i Sverige och att lagförslaget kännetecknas av ett demokratiskt underskott.
Klimat
DEBATT En klimatrabatt för den som väljer att köpa en lastbil med förnybart bränsle i tanken. Det föreslår Per Åsling (C) och Anders Åkesson (C) nu när regeringen valt att lägga ner förslaget om en kilometerskatt.
”På det sättet använder vi en morot, inte en piska, för att skapa en större efterfrågan på lastbilar som drivs av förnybart”, skriver de.
Klimat
New Delhis utsläppsförsök minskade föroreningarna och ledde till en bildelningsboom. Nu väntas liknande åtgärder i andra megastäder framöver, menar Fores vd Mattias Goldmann som följer upp sin tidigare Indienspaning för Miljöaktuellt.
Klimat
Just nu pågår arbetet med att ta fram en nationell strategi för biogas i Sverige. Regeringen har gett Energimyndigheten uppdraget och utredningen ska läggas fram 12 maj. Men många ögonbryn har höjts då Energimyndighetens delrapport knappt nämner biogas som drivmedel.
Hållbar stad
”Att ta bort kommunernas ansvar för att återvinna hushållsavfall kommer att stoppa utvecklingen” skriver Weine Wiqvist, VD på Avfall Sverige, i en replik. ”Grön Bilister och Återvinningsindustrierna blåser upp till strid istället för att se till de faktiska förutsättningarna för biogasens utveckling”
Klimat
”Det är mycket glädjande att en gasbil toppar miljöbilsförsäljningen, men bekymrande att så mycket matavfall går upp i rök i förbränningsanläggningar” skriver Viveke Idh på Återvinningsindustrierna och Jakob Lagercrantz på Gröna bilister.
Hållbar stad
Flera kommuner har infört lokala miljöbilspremier sedan den nationella avskaffades 1 juli. Frågan är dock om det är förenligt med kommunallagen att på det sättet gynna vissa kommuninvånare och inte andra. I ett fall har en lokal premie överklagats.
Klimat
En biogasanläggning i anslutning till massafabriken i Mönsterås skulle kunna slå flera flugor i en smäll. Produktionen skulle kunna drivas med spillenergi från bruket och gasen kan utvinnas ur restprodukter från det. Dessutom kan biogas driva timmerbilarna som levererar ved till bruket.