Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Byggbranschen på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Byggbranschen.
Mobilitet
Allt fler byggnader byggs närmare stora trafikleder efter att politikerna har luckrat upp bullerreglerna. Samtidigt visar ny forskning att även lägre bullernivåer kan vara problematiskt. ”Svårt att åstadkomma goda inomhusljudmiljöer”, säger professor.
Hållbara bolag
Med en cirkulär marknadsplats ville NCC förvandla avfall till resurser inom byggbranschen. Men satsningen höll bara i två år. – Vi skulle ha riktat in oss mer på att hjälpa stora aktörer, säger Carl Zide, dåvarande operativ chef på företagets plattform Loop Rocks.
Kemikalier
Snart kan det vara slut med Svanenmärkta byggprodukter. Det är innebörden av ett förslag som nu behandlas i EU.
✓Därför räcker det inte med CE-märkning.
✓Beslutsprocessen framåt.
✓Så påverkas byggmarknaden.
Hållbar stad
När kraven på hållbar stadsplanering ökar står svensk innovationskraft redo att hjälpa till. Näringslivet utvecklar digitala verktyg som gör det möjligt att planera för megastäder med hänsyn till flera “valutor”, till exempel kostnaden i både kronor, koldioxid och klimatrisker, skriver Elise Grosse, hållbarhetschef på Sweco Architects i en krönika.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 12.
✓ Så ska EU motverka grönmålning
✓ Bullret ska minska – Här är EU-kommissionens åtgärdslista
✓ Därför urvattnas EU-förordningen om restaurering av natur
✓ Tvingande krav på reparation – för en mer cirkulär ekonomi
✓ Rapport: Allt fler farliga avfallstransporter – och fler avslöjas
Energi
Det finns en svag majoritet i EU-parlamentet för väsentligt höjda energikrav på Europas byggnader. Det framgår av dagens omröstning i EU-parlamentet. Men det finns också en rad möjligheter till undantag från de tuffare reglerna.
Debatt
Nu måste krav på naturbaserade lösningar in i stadsplaneringen i enlighet med Nordiska rådets deklaration. Annars finns risken att satsningar blir enskilda små tomtebloss. Politiker och ledare behöver ge de rätta förutsättningarna. Det skriver Per Axelsson och Susanne Grunkin, landskapsarkitekter på Arkitema.
Klimat
När en hyresgäst flyttade ut efter 20 år blev det dags att renovera en kontorsfastighet. Då beslutade AMF Fastigheter att göra så lite som möjligt. Det måste flera lära sig framöver, anser företagets företrädare.
Social hållbarhet
Omkring hälften av cheferna i byggbranschen anser att det finns en machokultur på arbetsplatserna. Det är ungefär samma andel som för de två tidigare undersökningarna. Värsta problemet är diskriminerande skämt och en kultur där ingen vill vara en fjant eller värre. Det drabbar även säkerheten.
Hållbarhetsarbete
Teknikkonsulten tackar numera nej till att exempelvis bygga naturgasterminaler eller raffinaderier. Bolagets Sverige-vd Anders Wiktorsson berättar i Aktuell Hållbarhet om den nya strategin – som redan ger positiva effekter hos företaget.
Debatt
Hus som inte behöver värmas upp är redan en självklarhet i stora delar av Europa. Material från förnybara råvaror finns som alternativ till byggbranschens konventionella materialval. Men så länge som vi låter anläggningskostnad styra vinner konventionella metoder med material som byggarna känner till, eftersom det innebär färre arbetstimmar än att bygga med ny teknik och mer okända moment, skriver företrädare från arkitekt- och teknikkonsulten Norconsult.
Debatt
Hållbarhet måste kombineras med god gestaltning för att få del av de tio biljoner kronor som EU ska satsa på grön omställning de kommande tio åren. I praktiken har EU satt ett pris på ”vackerheten”, skriver företrädare för arkitektfirman Tengbom.
Lag och rätt
Naturvårdsverket fick för ett år sedan ett regeringsuppdrag om att uppdatera riksintressen för naturvård, för att möjliggöra byggande. Men enligt myndigheten har tiden varit för knapp för att slutföra arbetet, som ännu pågår.
Cirkulär ekonomi
Branschorganisationen Svensk byggplåt inrättar ett externt råd – målet är att ta vara på extern kompetens och få en smartare hantering av byggplåt med fokus på cirkulära modeller. En kommitté med branschrepresentanter inrättas också, som kommer stå i dialog med det externa rådet.
Debatt
Fyra konkreta förslag för ökat återbruk i byggsektorn riktas här direkt till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Avsändare är Camilla Hensäter, vd på Adapteo Sverige och Hanna Wennberg, hållbarhetsdirektör på Adapteo Group.
Klimat
Tre tunga aktörer presenterar nu vad de kommit fram till under ett samarbetsprojekt. Syftet? Att minska klimatutsläppen från renovering och ombyggnation. Och det slutar inte där – nästa år fortsätter projektet för att ta fram upphandlingskriterier.
Klimat
Kyriakos Dimitriadis, gruppchef på Ebab, sammanfattar första året med klimatdeklarationerna:
✓ Klimatdeklarationer kan kapa kostnader
✓ Fortsatta oklarheter om hur redovisningen ska gå till
✓ Offentliga aktörer längre fram än privata
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna under vecka 43.
✓ Nytt stort lagpaket ska rädda tusentals liv
✓ Nya rapporter har kartlagt EU:s utsläpp
✓ EU-kommissionen satsar på fotbollsreklam
✓ Här är EU:s förhandlingsposition inför Cop 15 och Cop 27
✓ Så tuffa är byggkraven som energiministrarna vill införa
✓ Därför toppar EU:s miljömyndighet revisorernas värstinglista
Debatt
Svenska fastigheter och bostäder borde vara bland de mest klimatsmarta och energisnåla i världen. Så varför låter vi samhällsbyggnadsindustrins inflation av standarder stå i vägen för byggandet av energisnåla och digitaliserade samhällen? Tekniken är redan utvecklad och den politiska ambitionen har varit tydlig, nu måste den också genomföras i praktiken, skriver Andreas Finnstedt, Sverigechef för Siemens Smart Infrastructure.
Debatt
Att uppföra samhällsfastigheter med traditionella byggmetoder i stället för energieffektiva alternativ kostar samhället pengar, förstör klimatet och gör oss mer känsliga för en osäker omvärld. Det är hög tid att bygga smartare och här är fyra punkter för att få det att hända, skriver Robin Berkhuizen, vd på Emrahus projektutveckling AB.
Hållbarhetsarbete
Allt fler aktörer talar om att bygga hållbart. Men vad görs egentligen konkret? Aktuell Hållbarhet har kartlagt byggprojekten det snackas om just nu – och hur de arbetar för att minska utsläppen.
Hållbarhetsarbete
Flera svenska kommuner har långt gångna planer på nya havsnära stadsdelar, vissa till och med byggda i vattnet. Flera får nu hård kritik: ”Kortsiktigt och lämnar över alla problem till framtida generationer.”
· Kritiken: ”Förvärra inte situationen, det är ju dumt som det redan är.”
Hållbarhetsarbete
Hållbarhetsfrågorna når inte ut till de praktiskt verksamma och glappet är stort mellan vad kravställare och utförare tycker är viktigt. Det visar en ny rapport från Svensk Byggtjänst – och ett område sticker ut särskilt.
Klimat
En batteriplattform ska möjliggöra en grön omställning för byggindustrin. Batteriplattformen lanseras tillsammans med 70 verktyg som ska gynna såväl klimat som arbetsmiljö inom branschen.
Debatt
Schaktmassor, grunder och fyllnadsmaterial borde också få miljökrav och inkluderas i klimatberäkningar. Dessutom måste återvinningsgraden av överskottsmaterial i samband med utbyggnaden av bostäder, kontor, industri, vägar och övrig infrastruktur öka påtagligt. Den nya lagstiftningen om klimatdeklarationer är inte tillräcklig, skriver Christer Otterström, vd för Hummeltorp.
Debatt
Om bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av utsläppen bör vi också sänka vår andel med cirka 21 procent, och hoppas på att alla andra branscher gör detsamma. Räknat på referensbyggnaden för flerbostadshus, Blå jungfrun, skulle det innebära att vår bransch behöver säga stopp till cirka 4,5 miljoner nybyggda kvadratmeter i år. Det skriver Robin Rushdi Al-salehi, grundare och vd för Vakansa.
Cirkulär ekonomi
Byggsektorn är en stor utsläpps- och avfallsbov. Nu tilltar dock skiftet mot en cirkulär ekonomi inom branschen, enligt teknikkonsulten Sweco som tagit fram nya verktyg för att accelerera omställningen.
Lag och rätt
Nästan var femte kommun ställer miljökrav vid markanvisning för att driva på hållbarhetsarbetet. Men mer än dubbelt så många menar att det inte är möjligt – och hänvisar till en sju år gammal lag.
Hållbarhetsarbete
Ny mätteknik kan spara miljontals kronor vid byggprojekt – och demokratisera miljödata. Det menar konsultbolaget Ramboll och it-tjänstebolaget Enfo som tillsammans utvecklat en plattform för att mäta grundvattennivåer i realtid.
Agenda 2030
Byggarbetarnas fackförbund lanserar ett nytt klimatpolitiskt program som tar sikte på alla globala hållbarhetsmål men med extra stort fokus på klimatet. Nu ska facket få med sig medlemmar och branschens alla andra aktörer på tåget.
Debatt
Boverket har fått i uppdrag att hjälpa byggbranschen att ställa om till en cirkulär ekonomi. Fokus ligger på byggnadsmaterial, men för att säkra den gröna omställningen krävs ökade krav på samordning, kunskapsöverföring och delningsekonomi. Det skriver företrädare för bygguthyrningsföretaget Cramo.
Debatt
Det är positivt att den nya standarden möjliggör bredare användning av restprodukter, men farliga ämnen i betong diskuteras sällan och den ”gröna” betongen är inte en lösning på sikt. Det skriver Danielle Freilich, konsult och tidigare mångårig miljöchef på Byggindustrierna, i en replik till Svensk Betong.
Debatt
I en artikel i Aktuell Hållbarhet påstår Danielle Freilich att slagg och flygaska som används i betong är farligt avfall som kan skapa allvarliga problem för miljön och hälsan. Det stämmer inte, skriver Markus Peterson på Svensk Betong, som är ordförande i den aktuella tekniska kommittén på Sis.
Debatt
Kunskap kommer bli avgörande för omställningen mot ökat träbyggande. Trävaror som saknar dokumentation eller där skyddet mot röta bara är obetydligt bättre än obehandlat trä är olämpliga att använda i byggsammanhang och ska inte beskrivas som träskyddade. Det skriver Geoffrey Daniel, Magnus Wålinder och Nasko Terziev, professorer med inriktning mot trävetenskap och byggande, i en replik på Organowoods vd Jens Hamlin.
Debatt
Hur länge ska vi hoppas på att den mest hållbara byggnaden är den som Skanska byggt? Vi bör tacka nej till ett bonus-malus för nyproducerade klimatsmarta bostadsrätter, skriver Robin Rushi Al-saléhi på Vakansa i en replik till byggbolaget.
Kemikalier
Att stoppa in farligt avfall som slagg och flygaska i betong kan skapa allvarliga problem för miljön och hälsan. Det säger Danielle Freilich efter nyheten att en ny standard tillåter sådana bindemedel i betong för att få ner dess klimatpåverkan.
Debatt
Byråkratiska hinder för användning av träskyddsmedel kan stoppa användningen av klimatsmarta träkonstruktioner. Det skriver riksdagsledamöterna Emma Hult (MP) och Larry Söder (KD) tillsammans med Svenska träskyddsföreningens vd Fredrik Westin.
Debatt
För att verkligen sätta fart på det klimatsmarta byggandet och göra det till den nya normen behövs en miljöbonus även för bostadsköparna. Vilka politiska partier är redo att nu ta nästa steg och se över hur byggbranschens klimatomställning kan snabbas på? Det skriver Alexandra Laurén, vice vd på Skanska Sverige.
Certifiering och standarder
Certifieringen för befintliga byggnader, Miljöbyggnad i drift, väcker rekordstort intresse i fastighetsbranschen. Nya finansieringsmöjligheter med gröna bolån och en kommande grön finansiering enligt EU-taxonomin sägs vara två anledningar.
Klimat
En illa vald effektgräns har gjort att knappt någon kunnat söka klimatpremien för elektrifierade arbetsmaskiner. Nu ändrar regeringen kriterierna och stöd för över 320 miljoner kronor finns att söka nästa år.
Avfall
Trots att reglerna inte ändrats menar åtta av tio att det blivit svårare att återvinna schaktmassor i Sverige. Det framkommer av enkätsvar med över 700 personer från byggbranschen, forskare, miljöhandläggare, beställare och återvinnare.
Hållbara bolag
Sveriges största byggkoncern Skanska toppar årets upplaga av rankningen Hållbara Bolag över de mest hållbara börsbolagen i kategorin för kapitalvaror. Sannolikt ett resultat av att vi tidigt fattade beslutet att bli ledande inom grönt byggande, förklarar vd Anders Danielsson.
Social hållbarhet
I många år har byggbranschens problem i leverantörskedjan lyfts fram och diskuterats – men svarta löner, skattefusk och orimliga arbetsvillkor fortsätter existera. Hur kommer det sig att den svenska byggsektorn misslyckas städa på hemmaplan?
Debatt
Konflikten om Cementa på Gotland visar att byggbranschen behöver tänka om. Återvinning och återbruk liksom mer trä i byggnader måste bli vanligare. Till år 2025 ska hälften av alla flerfamiljshus byggas med trästomme, föreslår Miljöpartiet.
Inköp och upphandling
Byggdialog Dalarna har låtit ta fram ett bibliotek med förslag på kravtexter för upphandling av byggentreprenader i trä. ”Vi försöker vara så konkreta och nära verkligheten som vi kan”, säger Åke Persson, fd verksamhetschef.