Cirkulär ekonomi är ett nytt uttryck, som ofta används i samband med hållbarhet. Det beskriver en är ekonomi syftar till att återuppbygga kapitalet, oavsett om det är ekonomiskt, tillverkade, mänskligt, socialt eller fysiskt. I en cirkulär ekonomi designas produkter för att kunna återanvändas med hög kvalitet i ett tekniskt och/eller biologiskt kretslopp. Produktion och transporter sker med förnyelsebara bränslen. Cirkulär ekonomi är motsatsen till dagens förhärskande linjära ekonomi, där en produkt produceras, förbrukas och kasta bort. En rapport från konsultföretaget McKinsey en ekonomi som cirkulera 23 procent av alla material i EU, sparar cirka 630 miljarder US dollar per år.
Cirkulär ekonomi
Drivmedelstillverkaren Scandinavian Biogas bygger en stor anläggning för att göra biogas av gödsel. Den ska stå färdig i Mönsterås redan i slutet av 2024 och leverera flytande biogas motsvarande 12 miljoner liter diesel, bland annat.
Cirkulär ekonomi
Branschorganisationen Svensk byggplåt inrättar ett externt råd – målet är att ta vara på extern kompetens och få en smartare hantering av byggplåt med fokus på cirkulära modeller. En kommitté med branschrepresentanter inrättas också, som kommer stå i dialog med det externa rådet.
Cirkulär ekonomi
Den sjunkande andelen cirkulär ekonomi globalt är bara ett varningstecken på en negativ utveckling. Den nya rapporten The Circularity Gap Report pekar ut ytterligare aspekter – samt lösningar för att bryta trenden.
Hållbarhetsarbete
Det mesta tyder på att 2023 blir ett kämpigt år för många. Aktuell Hållbarhet låter fyra hållbarhetsproffs titta i spåkulan – och det här är vad de ser framför sig.
• Det här blir årets största utmaningar
• Därför får cirkulär ekonomi ett genombrott i år
• Proffsen: Det vill vi se av politikerna
Debatt
Fyra konkreta förslag för ökat återbruk i byggsektorn riktas här direkt till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Avsändare är Camilla Hensäter, vd på Adapteo Sverige och Hanna Wennberg, hållbarhetsdirektör på Adapteo Group.
Klimat
Tre tunga aktörer presenterar nu vad de kommit fram till under ett samarbetsprojekt. Syftet? Att minska klimatutsläppen från renovering och ombyggnation. Och det slutar inte där – nästa år fortsätter projektet för att ta fram upphandlingskriterier.
Cirkulär ekonomi
Varför köpte de nytt när det är så trevligt att återbruka? Den frågan ställer sig framtidens konsumenter när de blickar tillbaka på oss, enligt Expertgruppen Normskifte som just levererat en rapport till Delegationen för cirkulär ekonomi.
Cirkulär ekonomi
Ersätt målet om att minimera avfallsmängderna med ett mål om att minimera uttaget av jungfruliga naturresurser. Det tycker Ragn-Sells och har gjort en enkät som enligt dem visar att riksdagen tycket detsamma.
Debatt
Halva klimatkrisen beror på att vi producerar nya råvaror i stället för att ta vara på dem vi har. Nu måste Sverige överge den så kallade avfallstrappan och anta en ny princip som utgår från samhällets behov av råvaror, eftersom många av dem finns i avfallet. Det skriver Susanna Lind och Pär Larshans, chef för samhällskontakter i Sverige respektive hållbarhetschef på Ragn-Sells.
Cirkulär ekonomi
Avfall som borde återvinnas hamnar i stället på den illegala marknaden. Det som driver på är pengarna – världen över finns ett sug efter svenskt avfall. Och den som bedriver den här typen av verksamhet går fri från straff.
✓ Därför vinner de på att bryta mot lagen
✓ Skattebetalarna tar notan
✓ ”Måste ta skyldiga på bar gärning”
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna under vecka 40.
✓ Hårdare tag mot farliga kemikalier
✓ Kräver stopp för illegal djurhandel
✓ Hållbara handelsavtal får beröm
✓ Förnyar löfte om klimatbistånd
✓ Ny laddstandard ska minska elavfallet
✓ Nytt bud på tätare laddinfrastruktur
✓ Dribblande med utsläppsrätter
✓ Enighet om att energikrisåtgärder inte får hota klimatet
✓ Medborgarinitiativ om fossilfri reklam misslyckades
Cirkulär ekonomi
Genom ett globalt avtal för återvinning, går det att spara mellan 40 och 50 miljarder ton koldioxid till år 2040, menar WBCSD. I en rapport ger organisationen konkreta förslag för återvinning av åtta material, bland annat metall, plast och papper.
Cirkulär ekonomi
Städer och kommuner kan leda omställningen mot en cirkulär ekonomi, bland annat genom bättre verktyg och uppföljning av arbetet. Det föreslår Stockholm Environment Institute som också konstaterar att en överväldigande del av miljöpåverkan kommer från just städerna.
Miljöpolitik
Valutgången är fortsatt osäker. Hållbarhetsproffsen tror att det kommer behövas politiskt ledarskap och tydliga beslut för att driva omställningen framåt. Det finns också en oro för resultatet: ”Oroväckande att var femte har röstat på klimatförnekare”, säger Olga Kordas, programchef i Viable Cities, lektor vid KTH.
Lag och rätt
Snart blir det krav på att mobiler och bärbara datorer ska vara möjliga att reparera, samt även energieffektiva, något som EU-kommissionen kommer spara mycket energi. Ett utkast till lagförslag är nu öppet för synpunkter.
Cirkulär ekonomi
Cirkulära affärsmodeller som uthyrning i stället för försäljning kan leda till ökad klimatpåverkan. Därför måste företagen noga kartlägga för och nackdelar med en övergång till cirkulär ekonomi.
Hållbarhetsarbete
Efter besked från EU ser nu krav på så kallade produktpass ut att bli verklighet för flera tillverkande branscher. Andreas Nobell på TCO Development ger i en analys sin bild av vad som är viktigt att veta med produktpassen.
Debatt
Schaktmassor, grunder och fyllnadsmaterial borde också få miljökrav och inkluderas i klimatberäkningar. Dessutom måste återvinningsgraden av överskottsmaterial i samband med utbyggnaden av bostäder, kontor, industri, vägar och övrig infrastruktur öka påtagligt. Den nya lagstiftningen om klimatdeklarationer är inte tillräcklig, skriver Christer Otterström, vd för Hummeltorp.
Debatt
För varje gång en vanlig laptop lämnas tillbaka för återanvändning besparar vi planeten hundratals kilo koldioxid. Det är varken svårt eller krångligt att göra sin IT mer cirkulär, men producenter, leverantörer, kunder, användare, reparatörer, återvinnare och beslutsfattare måste alla dra sitt strå till stacken, skriver Sandra Klackenborn, hållbarhetschef på Dustin.
Debatt
Teknikföretagen välkomnar EU:s förslag om hållbara produkter, men varnar för att införa nationella särkrav. Det skulle varken gynna miljön eller Sveriges konkurrenskraft, skriver Maria Rosendahl och Karin Aase på branschorganisationen Teknikföretagen.
Debatt
För att få verklig effekt i arbetet med cirkulär ekonomi behöver man sätta mätbara mål för återbruk. Ett bra område att börja med som snabbt ger påtagligt resultat är möbler. Sveriges kommuner och regioner är en viktig pusselbit i att sätta fart på den cirkulära ekonomin. Klimatkrisen väntar inte så börja redan i dag, skriver Anna Forsberg, vd för Loopfront.
Cirkulär ekonomi
Det finns inte ett mått som säger hur cirkulär en produkt eller tjänst är. Det är erfarenheten hos inredningskoncernen Kinnarps, som har landat i två huvudsakliga mått för att utveckla cirkulära produkter och affärsmodeller.
Cirkulär ekonomi
Byggsektorn är en stor utsläpps- och avfallsbov. Nu tilltar dock skiftet mot en cirkulär ekonomi inom branschen, enligt teknikkonsulten Sweco som tagit fram nya verktyg för att accelerera omställningen.
Miljöpolitik
Nu är det dags. För 14:e året i rad genomförs Aktuell Hållbarhets rankning Miljöbästa kommun, där vi undersöker hur kommunerna integrerar klimat- och hållbarhet i den kommunala agendan. I år har vi en helt ny vinnarkategori. Grattis alla vinnare!
Mobilitet
Boston Consulting Group trodde att över 80 procent av de nytillverkade lastbilarna till år 2035 kommer vara elektrifierade. Men efter Rysslands invasion av Ukraina tror de att utvecklingen kan gå ännu snabbare.
Miljöpolitik
Arbetet med Agenda 2030 går framåt i kommunerna, enligt Aktuell Hållbarhets undersökning. Flera kommuner önskar dock att regeringen ska ta fram riktlinjer för hur en strategi kopplad till Agenda 2030 ska se ut.
Certifiering och standarder
På TCO Development är de helt övertygade om att tillverkare kommer tvingas dela med sig av information för att öka spårbarheten och underlätta den cirkulära ekonomin, oavsett om EU kommer kräva det eller inte.
Cirkulär ekonomi
Energibolaget Eon och återvinningsföretaget Ragn-Sells har båda anläggningar i Högbytorp utanför Stockholm. Närheten till varandra har lett till ett samarbete mellan företagen som nu utökas för att stärka den cirkulära återvinningen ytterligare.
Cirkulär ekonomi
Regeringen har ännu inte lämnat någon proposition om skärpta regler för en mer hållbar offentlig upphandling. Nu bör regeringen ta fasta på kritiken från Klimatpolitiska rådet och styra myndigheterna tydligare när det gäller upphandling av elektronik. Ett första steg framåt är att göra som i Danmark, skriver Sören Enholm, vd för TCO Development.
Klimat
Medlemsföretag i den nordiska mode- och textilbranschens miljöinitiativ Stica har för första gången gemensamt kartlagt sina utsläpp i värdekedjan. Det genomsnittliga bolaget har 95 procent av utsläppen i leverantörsledet.
Lag och rätt
EU-kommissionen lägger fram ett lagpaket inom ramen för den gröna given som ska främja cirkulära affärsmodeller och få hållbara produkter att bli norm.
”Det är dags att göra upp med den slit-och-släng-modell som är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi”, säger Frans Timmermans, vice ordförande för EU-kommissionen, i en kommentar.
Debatt
Boverket har fått i uppdrag att hjälpa byggbranschen att ställa om till en cirkulär ekonomi. Fokus ligger på byggnadsmaterial, men för att säkra den gröna omställningen krävs ökade krav på samordning, kunskapsöverföring och delningsekonomi. Det skriver företrädare för bygguthyrningsföretaget Cramo.
Cirkulär ekonomi
EU:s livsmedelsstrategi och plan för cirkulär ekonomi skapar utmaningar för mat- och livsmedelskedjan. Nu har forskare kartlagt forskningsläget och efterlyser forskning på framtida potentiella risker som måste hanteras och minimeras.
Debatt
Nästan hälften, 45 procent, av världens utsläpp kommer från människans sätt att hela tiden ta fram nya råvaror för att producera varor, mat och infrastruktur. Nu behöver övergången till en cirkulär ekonomi ges en huvudroll i klimatomställningsarbetet. Det skriver fyra företrädare för Ragn-Sells och ställer tre huvudsakliga krav på åtgärder.
Cirkulär ekonomi
Lagförslaget på att inte undanta importerad begagnad elektronik från kemikalieskatt kommer leda till mer kemikalier i samhället, vilket motverkar hela syftet med lagstiftningen. Det menar Inrego, som är en av de aktörer på marknaden som berörs av förslaget.
Debatt
Frågan om end-of-waste är avgörande när det gäller ökad återvinning av vissa materialslag. Många branscher i Sverige hade förväntat sig ett tydligt ställningstagande från Naturvårdsverket och en rekommendation till regeringen att ta fram nationella kriterier i väntan på den trögare EU-processen som pågår parallellt. Vi hoppas att regeringen vågar stå upp för svensk materialåtervinning och åstadkomma konkreta resultat för den cirkulära ekonomin, skriver riksdagsledamöterna Kjell-Arne Ottosson (KD) och Betty Malmberg (M).
Plast
Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) presenterade under förmiddagen Sveriges första handlingsplan för plast, som ska minska klimatutsläppen och nedskräpningen på land och i vatten. Det blir en lång rad nya mål, uppdrag och även budgetsatsningar.
Klimat
Nya anläggningar byggs nu för att bidra till industrins omställning. Men utmaningarna är många. I dag återvinns enbart en procent av de kläder som produceras globalt till nya. Bara 16 procent av plasten i Sverige materialåtervinns.
Debatt
Plastpåseskatt och pant på mobiler i all ära, men som lösningar på klimatutmaningen duger de bara till två saker: att skapa förändringar på marginalen och reta väljare lagom lite. Cirkulär ekonomi handlar om vilket ekonomiskt system vi ska ha och behöver genomsyra hela politiken. Det skriver Elin Bergman, Cradlenet, och Ann-Sofie Granzell, CirEko och uppmanar politikerna att genomföra det som partierna är eniga om.
Fredagskommentar
Hur är det möjligt att jag inte kände till detta? Hur kan det ens vara möjligt att gå in på Blocket, Sellpy eller en secondhandbutik utan att få det tydligt framfört mitt framför ögonen vilka faror som lurar och vad man bör se upp med?
Cirkulär ekonomi
Största hotet mot en välfungerande batteriåtervinning är batteriläckaget. Majoriteten av alla uttjänta batterier försvinner spårlöst ut ur EU och här behöver myndigheterna öka ambitionsnivån, det menar Stena Recycling.
Hållbarhetsarbete
Munkmodellen erbjuder ett nytt sätt att visualisera ett samhälles välmående utifrån social och miljömässig hållbarhet. Nu blir Tomelilla första kommun i Sverige att använda modellen. Haben Tekie och Ann-Charlotte Mellquist på Rise beskriver fördelarna och utmaningarna.