Begreppet CSR, Corporate Social Responsibility, avser företagens samhällsansvar och täcker områdena miljö, sociala frågor och ekonomi. Från att huvudsakligen handla om att minska risker och och felaktigheter i verksamheten har CSR allt mer kommit att handla om att skapa nytta för såväl företaget som omvärlden. Begrepp som används parallellt med eller istället för CSR är bland annat CSV, Creating Shared Value, och hållbarhet.
Klimat
Budskapet till världens beslutsfattare i FN-rapporten som släpptes igår: Lösningarna finns klara att använda, det är allt mer bråttom och varje utsläppsminskning kommer göra stor skillnad. Så här reagerar delar av Hållbarhetssverige på rapporten.
Mänskliga rättigheter
Företag som går in som sponsorer av sportevenemang behöver bli bättre på att agera i frågor som rör mänskliga rättigheter, det slår den svenska researchorganisationen fast i en ny rapport som släpps bara dagar innan fotbolls-VM i Qatar drar i gång.
Debatt
För miljömässigt hållbarhetsarbete är det självklart att mäta resultatet av arbetet, men för socialt hållbarhetsarbete är det inte så. Nu rapporterar vi fyra mått på utfallet av vårt arbete och vill i framtiden ta fram utfallskontrakt enligt brittisk modell, skriver företrädare för omsorgsföretaget Humana.
Debatt
Svenska fastigheter och bostäder borde vara bland de mest klimatsmarta och energisnåla i världen. Så varför låter vi samhällsbyggnadsindustrins inflation av standarder stå i vägen för byggandet av energisnåla och digitaliserade samhällen? Tekniken är redan utvecklad och den politiska ambitionen har varit tydlig, nu måste den också genomföras i praktiken, skriver Andreas Finnstedt, Sverigechef för Siemens Smart Infrastructure.
Livsmedel
En av författarna bakom boken Stoppa matsvinnet! kritiserar alla aktörer för att inte lyckats minska matsvinnet: livsmedelsproducenter, livsmedelshandeln, konsumenter, miljöorganisationer och myndigheter.
– Hälften av Sveriges hushåll är ensamhushåll, men utifrån förpackningsstorleken i affärerna ser det ut som att Sverige domineras av barnfamiljshushåll, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem vid Karlstads Universitet.
Cirkulär ekonomi
Städer och kommuner kan leda omställningen mot en cirkulär ekonomi, bland annat genom bättre verktyg och uppföljning av arbetet. Det föreslår Stockholm Environment Institute som också konstaterar att en överväldigande del av miljöpåverkan kommer från just städerna.
Debatt
Minskad biltrafik i våra städer främjar klimatet, miljön och skapar mer plats i stadsutrymmet för människor att mötas. Som föregångsland i klimatomställningen bör Sverige ta klivet mot att begränsa biltrafiken i storstäderna – även för elbilar. Vi måste parkera idén att bilar ska få fortsätta dominera våra städer. Det skriver Andrew Savage, global hållbarhetschef för Lime, på den internationella bilfria dagen.
Hållbar stad
Hur kan Naturvårdsverket bidra till återuppbyggnaden av Ukraina? Det ska myndigheten undersöka på uppdrag av regeringen. Enligt Åke Mikaelsson, handläggare på Internationella samordningsenheten på Naturvårdsverket, kan det bli fråga om en trestegsraket.
Miljöpolitik
Fjolårsvinnaren Malmö fortsätter sitt segertåg och blir i år miljöbästa kommun för femte gången, de toppade även 2010, 2013 och 2014. Det visar på ett svårslaget miljöarbete över tid – och nu har hållbarhetsarbetet också fått en social dimension.
Mobilitet
Efter pandemirestriktionerna återupptar Katrineholms kommun nu satsningar på gratis kollektivtrafik. Enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) är det en bra affär att erbjuda gratis kollektivtrafik till 65-plussarna.
Cirkulär ekonomi
EU:s livsmedelsstrategi och plan för cirkulär ekonomi skapar utmaningar för mat- och livsmedelskedjan. Nu har forskare kartlagt forskningsläget och efterlyser forskning på framtida potentiella risker som måste hanteras och minimeras.
Hållbara bolag
Rysslands invasion av Ukraina ställer nya krav på hållbarhetschefer, enligt Tommy Borglund på tankesmedjan Forever Sustainable. Han vill se fler företag verka för och uttala sitt stöd för demokratin.
Mänskliga rättigheter
Beslutet om ny EU-lag som kräver att företag ska respektera mänskliga rättigheter har skjutits upp flera gånger. Nu samlas över 100 bolag i ett upprop där de uppmanar EU att skynda sig.
Debatt
Det har uppstått ett moment 22 där många företag avvaktar ett ökat utbud av klimatsmarta lösningar, leverantörer inväntar en ökad efterfrågan samtidigt som näringslivet och politiken inväntar varandra. Det skriver Markus Ekelund på 2050 och Johanna Stakeberg på CSR Västsverige och ger konkreta förslag på lösning.
Hållbar stad
Frukten av ett svenskt innovationsprogram inspirerar nu en EU-satsning på att städer runtom i Europa ska skriva klimatkontrakt enligt svensk modell. Just nu händer det mycket kring hållbara städer i både Sverige och EU.
Hållbarhetsarbete
Butiker kan med enkla medel hjälpa konsumenter att inte köpa mer mat än de gör av med. I en färsk studie i ett antal matbutiker testades olika sätt att ge konsumenterna en knuff i rätt riktning och försöken visar att det fungerar.
Biologisk mångfald
En ny studie från en grupp forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet konstaterar att det inte finns vetenskaliga studier som mäter vilken biologisk mångfald som går förlorad vid exploateringsprojekt. Därmed menar forskarna att det inte går att dra några slutsatser om kompensationsåtgärder är tillräckliga.
Debatt
Svenska kommuner behöver bättre verktyg för att reglera och styra etableringen av elsparkcyklarna i svenska städer. Många europeiska städer har framgångsrikt reglerat delad mikromobilitet – men inte Sverige, skriver August Svedenstedt, Sverigechef för Tier Mobility.
Natur
Frågan om ekologisk kompensation blir allt viktigare att väga in vid markanvändning och exploatering. Osäkerheten kring hur det ska göras är dock fortfarande stor. Samtidigt finns nya riktlinjer inom området. Aktuell Hållbarhet guidar till vad som är viktigt att tänka på.
Debatt
Coronakrisen påverkar oss alla, här och nu. Vi behöver alla hjälpa till för att stoppa smittspridningen och rädda så många människoliv som möjligt. Samtidigt eskalerar klimatkrisen. Låt oss använda kommande kris- och stimulanspaket till att bygga ett hållbart och resilient samhälle med människor och miljö i fokus. Det skriver stora delar av miljörörelsen i dag.
Klimat
Ekologisk matproduktion använder överlag större markarealer men i utbyte bidrar den till att bevara biologisk mångfald. För konsumenter som vill värna klimatet är dock den viktigaste åtgärden att äta mer vegetariskt enligt experter som Aktuell Hållbarhet pratat med.
Klimat
Trots att svenska klädföretag uppger att de vidtagit åtgärder för att stärka bangladeshiska textilarbetares rättigheter är arbetarnas situation fortsatt dålig. Det visar en ny rapport från Swedwatch.
Klimat
Trots att Riksdagen slagit fast att svensk politik ska bidra till en hållbar utveckling globalt, och att all politik ska präglas av ett rättighets- och fattigdomsperspektiv, så gör målkonflikter att regeringens beslut ofta påverkar mänskliga rättigheter negativt. Det visar en ny rapport.
Klimat
”Svenskar är i dag upplysta och ser igenom företag som sysslar med välgörenhet för att döva sitt eget dåliga samvete”. Det säger Kinneviks vd Georgi Ganev i samband med en ny rapport som visar att svenskarna har lågt förtroende för företagens hållbarhetsarbete.
Mobilitet
När efterfrågan på elbilar ökar måste biltillverkarna ta ett större ansvar för sina leverantörer av kobolt. Det menar Amnesty som under vintern driver en kampanj för att uppmärksamma de usla förhållandena i koboltgruvorna.
Klimat
Systembolagets hållbarhetsstrateg Susanna Westin upplever att hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare, för kunderna, leverantörerna, och sist men inte minst för huvudägaren Staten. Trots det har Systembolaget ingen hållbarhetsavdelning. Hållbarhetsstrategen Susanna Westin förklarar varför.
Klimat
Under 2017 mördades 312 personer som arbetade med att försvara mänskliga rättigheter runt om i världen. Särskilt allvarlig var situationen i Latinamerika där ursprungsbefolkningens och småbrukarnas intressen ofta krockar med storföretagens. Andra AP-fonden är en av de aktörer som har investeringar i områden där konflikter och landgrabbing är vanligt.
Klimat
Trots uppgifter om kränkningar och missförhållanden inom den thailändska kycklingindustri är Thailand en av Sveriges främsta exportörer av kycklingkött. Nu startar branschen ett initiativ för att komma till rätta med problemen.
Klimat
Globaliseringen och den tekniska utveckling har lett till en snabbt förändrad arbetsmarknad. För att kvinnor ska ha möjlighet att utnyttja de möjligheter som erbjuds och inte hamna på efterkälken vill FN att regeringar, organisationer och företag samarbetar för att uppnå jämlikhet på den globala arbetsmarknaden senast 2030.
Klimat
Hållbarhet i svenskt näringsliv har väldigt länge hänvisats till frivilliga handlingar, ett synsätt som utgjort en enorm risk. Men nu kommer alltmer lagstiftning och bindande regelverk på området, skriver CSR-experten Parul Sharma.
Klimat
Efter två decennier slutar en av hotellvärldens tyngsta hållbarhetsprofiler Inger Mattsson på Scandic. För Aktuell Hållbarhet berättar hon varför och passar på att göra bokslut över branschens utveckling.
Klimat
Ylva Preutz Papantoni kommer närmast från en tjänst som strateg inom social hållbarhet i Stockholms läns landsting. Hon har prisats för sitt arbete med jämställdhet och gjort det möjligt för resenärer med synnedsättning att röra sig självständigt i kollektivtrafiken.
Kemikalier
På tio år har Andreas Andrén gått från liten koll på miljöfrågor till ambassadör för en nygammal färgningsteknik som kan revolutionera en smutsig modebransch. Först ut att haka på metoden är Fjällräven som efter 40 år ändrar tillverkningen av sin Kånken.