Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Elfordon på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Elfordon.
Debatt
Ökat resande med delad mikromobilitet bidrar till renare luft, mindre buller och större ytor för annat än bilparkering. I Oslo har var tionde användare av elsparkcyklar sålt, eller planerat att sälja, sin privatbil sedan delade mikromobilitetstjänster introducerades. Stockholms stad ska ta fram en plan för att minska biltrafiken i de centrala delarna med 30 procent till år 2030. Trots det saknas åtgärder för framtidens mobilitet i stadens strategier, skriver representanter för sex elsparkcykelföretag i en gemensam debattartikel.
Mobilitet
I januari minskade andelen eldrivna fordon i Mobility Swedens statistik för nyregistering. Sänkningen av klimatbonusen anges som en orsak. Effekten av det blir ännu tydligare senare i år, vilket kräver åtgärder enligt organisationen.
Mobilitet
Några av branschens tyngsta namn har sett in i spåkulan inför det mobilitetsår som precis inletts. Hur kommer det att påverkas av de helt nya förutsättningarna som skapades i fjol: inflationen, invasionen, energibristen och regeringsskiftet för att nämna några. Blir det tvärstopp i omställningsarbetet, eller rullar det på trots de betydligt tuffare förutsättningarna.
Debatt
Företag med höga klimatmål för sina transporter behöver inse att förnybara drivmedel inte längre är en lättillgänglig väg för minskade klimatutsläpp. Det skriver Tobias Gustavsson Binder och Anders Roth på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Mobilitet
Elvägar gör det möjligt att ladda elfordon medan de körs vilket gör att batterierna i fordonen kan bli mindre. Landet runt har försök pågått för att ta reda på hur väl de fungerar. Aktuell Hållbarhet har talat med för branschföreträdare med olika åsikter om nyttan.
Mobilitet
En ny rapport undersöker hur pendlingsvanorna ser ut efter pandemin. Gemensamt är minskad kollektivtrafik och ökad bilpendling. Resultaten bekräftar också vissa fördomar om de nordiska huvudstäderna – medan andra krossas.
Mobilitet
Koppla elbilen till bostaden? Ladda elbilen utomlands? Data som hamnar i fel händer? Det här är frågor som tas upp i en ny rapport. På regeringens uppdrag ger forskarna rekommendationer som ska underlätta delning och användning av data för planering, utveckling och drift av laddinfrastruktur och affärsmodeller.
Cirkulär ekonomi
Återvinning av batterier blir en stor affär i Europa framöver och Stena Metall blir först med en fabrik i Sverige. Marcus Martinsson, ansvarig för batteriverksamheten, berättar att det blir avgörande för den gröna omställningen.
E-prize
Flygande elfartyg och batterier och vindkraftverk av trä - där är de tre innovationerna som står som vinnare av årets E-Prize, Sveriges största energipris som i år delas ut för 14:e året i rad av Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen E.ON.
E-prize
Candelas flygande elbåtar säljer som smör. Nu lanseras snart den flygande elfärjan med plats för 30 passagerare.
– Vi kan förändra hela transportsystemet, menar bolagets kommunikationschef Mikael Mahlberg.
Candela är en av de nominerade i tävlingen E-prize som Aktuell hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med Eon.
E-prize
Elonroad vill bygga elvägar för att avlasta elnätet. Men också elparkering för att effektivisera framtidens fordonsladdning. – Vi vill vara den möjliggörare för elektrifiering som fiber var för digitaliseringen, förklarar vd Karin Ebbinghaus.
Elonroad är ett av de nominerade företagen i tävlingen E-Prize som Aktuell Hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med Eon.
Debatt
Ingen kan blunda för att fler alternativ till bilen och fler möjligheter att kombinera olika resesätt leder till minskade koldioxidutsläpp och bullernivå. Koncessionsupphandling av delad mikromobilitet kan vara en väg framåt, skriver August Svedenstedt och Dan Nerén på Tier Mobility.
E-prize
Svenska Roam har valt östafrikanska Kenya för att bygga upp en ny elfordonsindustri.
– I Sverige fastnar man ofta i navelskådande diskussioner. Här i Östafrika är det mer aktivitet och jävlar anamma, säger Filip Lövström, bolagets vd och medgrundare.
De är en av finalisterna i årets E-Prize där Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen Eon för 14:e året belönar Sveriges smartaste energiinnovationer.
Mobilitet
Ingen lyckad överflyttning av gods från lastbil till järnväg eller sjöfart har skett under de senaste 20 åren, i alla fall inte som syns i statistiken. Nu berättar VTI-forskaren vad som krävs för att överflyttningen ska ha en stor positiv klimat- och miljöeffekt.
Debatt
OECD säger uttryckligen att politiker bör stötta utbyggnaden av delad mikromobilitet för att göra kollektivtrafiken mer attraktiv. Branschen behöver regleras men ett nationellt parkeringsförbud är fel väg att gå, skriver Tina Ghasemi Liljekvist och Christina Moe Gjerde på Voi.
Mobilitet
Göteborgs stad har prioriterat påverkansarbetet och härnäst siktar det kommunala bolaget Göteborgs stads leasing in sig på Transportstyrelsens beslut att inte tillåta högre totalvikt för lätta el-lastbilar.
Hållbarhetsarbete
Andreas Follér blir Sveriges bästa hållbarhetschef 2021. På Scania har han varit med på elektrifieringsresan från starten och ser nu hållbarhetsarbetet gå in i en ny fas.
Samtidigt som priset delas ut hotas dock företaget av mångmiljardböter för en tidigare kartellbildning.
Debatt
I Norge är det landsorten som börjar dra upp andelen laddbara bilar. Med ett tryggare bonussystem skulle samma sak kunna hända i Sverige, skriver Magnus Engervall, Sverigechef Imove och mobilitetsentreprenör.
Mobilitet
EU tillåter undantag från 3,5 ton för lätta el- och gaslastbilar för att öka andelen klimatsmarta transporter. Men Transportstyrelsen vill inte se ett undantag i Sverige. Nu riktar flera tunga branschföreträdare kritik mot myndigheten.
Klimat
Inga handelshinder för klimatvaror. Det är något som kan underlätta omställningen enligt Kommerskollegium. I en ny rapport föreslår myndigheten avtalsformer och strategier för att få till WTO-avtal som driver på världens klimatomställning.
Mobilitet
I en nära framtid kommer två nya typer av batterier att vara aktuella för transportsektorn. Den ena är billigare och mer hållbar än dagens litiumjonbatterier, men orkar bara 80-90 procent av körsträckan. Men största miljövinsten är fortfarande att inte ha en bil, dela på bilarna och köra så små bilar som möjligt.
Mobilitet
Gasdrift släpper ut mer växthusgaser på kort sikt men minskar utsläppen när tidshorisonten är på hundra år. Naturgasdrivna lastbilar släpper också ut mycket mer av de små cancerframkallande partiklarna och klarar inte att minska kväveoxidutsläppen lika mycket som tillverkarna hävdar.