Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Energi och Miljö på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Energi och Miljö.
Energi
Anmälningar om att få bygga nya solcellsparker har formligen rasat in under det senaste året, inte minst till länsstyrelserna i södra Sverige. Samtidigt är dagens regelverk otydligt vilket försvårar prövningarna. Det framgår i ett nytt PM som Aktuell Hållbarhet har tagit del av.
Miljöpolitik
Fortfarande ser det mörkt ut vad gäller Sveriges möjligheter att nå merparten av de 16 miljömålen. Men det finns ljusglimtar. Och det finns en lång rad med förslag på hur situationen kan bli bättre.
Energi
Erik Martinson, vd på Svea Solar, ska i år delta på World Economic Forum för att prata om hur Europa med solens hjälp kan ställa om ännu snabbare till förnybar energi. I en intervju med Aktuell Hållbarhet berättar han om varför intresset för solenergi är så stort just nu och om vilka det är som driver på utvecklingen.
Natur
Den nya regeringens uppdrag för Naturvårdsverket inför år 2023 innebär neddragningar, som förväntat. Uppdragen blir dock fler. Kloka prioriteringar behövs inför nästa år, konstaterar verkets generaldirektör Björn Risinger. Men hastigheten i delar av miljöarbetet kommer att minska. Och nedskräpningen kan komma att öka.
Klimat
Samhällets behov kan inte lösas enbart med nya gruvor, detta enligt en ny rapport från den gröna och oberoende tankesmedjan Cogito. Rapporten innehåller en lång rad med förslag på vad som i stället måste till.
Inköp och upphandling
Den svenska researchorganisationen har tagit fram tio förslag som man menar ska stärka den offentliga upphandlingen då det gäller frågor om miljö och mänskliga rättigheter. Fokus är på de globala leverantörsleden.
Mobilitet
Att det har blivit mycket enklare att jämföra drivmedelstyper ur hållbarhetssynpunkt bör ses som ett första viktigt steg, menar organisationen, som vill att även fordon och olika resesätt ska få liknande krav på sig.
Fredagskommentar
En spaning inför framtiden är att ska något bli gjort på hållbarhetsområdet så är det nya samarbetskonstellationer som gäller, det skriver Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg, som passar på att lista fem exempel från de senaste veckorna att inspireras av.
Karriär
Johanna Grant är ny konsult och projektledare på Trivector Traffic. En av hennes uppgifter framöver kommer handla om att skapa ett mer transporteffektivt samhälle. Delad mobilitet ser hon som en av de viktigaste pusselbitarna.
Klimat
På söndag inleds Cop 27 i Egypten. Samtidigt pågår ett krig i Ukraina till följd av den ryska invasionen. Aktuell Hållbarhet har frågat Vladimir Chuprov, ansvarig för energi- och klimatarbete på Greenpeace i Ryssland, hur han ser på landets deltagande i klimatförhandlingarna och hur den politiska debatten just nu är i hans hemland.
Miljöpolitik
Mikael Karlsson har under många år både analyserat och kommenterat olika regeringars budgetpropositioner. Eftersom den nya regeringen inom kort presenterar sitt budgetförslag för 2023, så passade Aktuell Hållbarhet på att fråga honom om hans bästa tips – så här svarar han.
Klimat
Eva Svedling, som har en bakgrund i bland annat Miljöpartiet och Rädda Barnen, ska från och med nästa år leda tankesmedjan Global Utmanings verksamhet. Aktuell Hållbarhet har träffat henne.
Miljöpolitik
Hon blir Sveriges yngsta minister någonsin, är avgående ordförande för Liberala ungdomförbundet, sitter i RFSU:s styrelse och har utsetts till Sveriges mäktigaste politiker under 30 av Expressen. Nu ska hon styra över klimat- och miljöfrågor, i nyinrättade klimat-och näringslivsdepartementet.
Energi
Under kommande mandatperiod ska sju olika samarbetsprojekt drivas av den nya regeringen ihop med Sverigedemokraterna. Några av de viktigaste delarna i överenskommelsen gäller energi- och klimatfrågorna.
Klimat
Henrik Karlsson, direktör på förvaltningen för inköp och upphandling i Göteborgs stad, blev både frustrerad och irriterad när han hörde om leverantörernas kickoffresa som gick till ön i Medelhavet. Visserligen är det här en svår fråga för en inköpare att komma åt, men han ser ändå flera vägar framåt.
Miljöpolitik
Men vilken sida kommer att använda sig av den först? Den frågan ställer sig Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg, med anledning av att Ulf Kristersson (M) meddelat att han har samlat stöd för en ny regering.
E-prize
Med sina träbatterier har Ligna Energy utvecklat en grön och hållbar energilagringslösning av en restprodukt från den svenska skogen. De är ett av de nominerade företagen i tävlingen E-Prize som Aktuell Hållbarhet genomför tillsammans med Eon.
Miljöpolitik
Nu är det klart vilka riksdagspolitiker som hamnar i de olika utskotten och EU-nämnden.
Men frågan är om alla blir kvar. Åtminstone ett namn brukar återkomma i spekulationerna om vem som tar klimat- och miljöministerrollen i den kommande regeringen.
Klimat
Var finns det politiska klimatledarskapet i världen i dag? Frågan dök upp på årets bokmässa i Göteborg, där Tomas Kåberger från Chalmers, och Johan Rockström från Potsdam Institute for Climate Impact Research, fick ge sin syn på läget.
E-prize
Så ska deras ”personlighetstest för byggnaders värmeförbrukning” rädda fastighetsägarna genom energikrisen.
– Det är inte bara den här vintern, utan det kommer fler vintrar. Vi vill hjälpa bolagen att positionera sig långsiktigt rätt i energisystemet, förklarar Envistas vd Teodor Hovenberg.
Envista är en av finalisterna i tävlingen E-Prize som Aktuell Hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med energikoncernen Eon.
Energi
Batterier av trä, bränsleceller av trä, vindkraftverk av trä och Afrikas första elbuss. Det är några av Sveriges smartaste energiinnovationer just nu tillika finalister i E-Prize, tävlingen som arrangeras för 14:e året av Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen E.ON.
Vatten och hav
Algblomning är generellt ingen hit. Men i avloppsvattnet kan de små organismerna göra susen. Alger kan rena avloppsvatten och bli energi. Det menar forskaren Jing Li som testar olika slags alger för vattenrening.
Hållbarhetsarbete
Batterier, växtbaserad plast och klimatanpassning. Innovationskraften flödar och det sker hela tiden viktiga teknikkliv framåt. Även människors beteenden och vanor är i omställning. Aktuell Hållbarhet listar fem innovativa projekt som bidrar till klimatarbetet.
Klimat
Sveriges klimatutsläpp ökade under förra året jämfört med 2020. Det framgår av Naturvårdsverkets senaste sammanställning.
– År 2030 kommer det att bli ett ras på tio procent när stålindustrin investerar bort sina utsläpp, säger Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige.
E-prize
I en tid av såväl klimatkris som krig är en snabb energiomställning akutare och angelägnare än någonsin. För 14:e året i rad delar Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med E.ON ut E-Prize, Sveriges största energipris, till de smartaste energiinnovationerna just nu. Det är hög tid att nominera ditt bidrag.
Aktuell Hållbarhet TV
Små och medelstora företag står för hela 99 procent av alla företag i Sverige och har därmed en väldigt viktig roll i omställningen. Se webbsändningen om hur mindre bolag kan skapa impact genom allt från gräsrotsrörelser till att ställa om hela sin affärsmodell.
Mänskliga rättigheter
Snart är det dags för bolagsstämmorna där Lundin Energys olje- och gastillgångar ska säljas. Nu måste köparen, det norska bolaget Aker BP, se till att pengar avsätts för eventuellt begångna folkrättsbrott, annars riskerar tusentals personer att bli utan ersättning. Det kräver Swedwatch och 20 andra organisationer i ett öppet brev.
Klimat
En illa vald effektgräns har gjort att knappt någon kunnat söka klimatpremien för elektrifierade arbetsmaskiner. Nu ändrar regeringen kriterierna och stöd för över 320 miljoner kronor finns att söka nästa år.
Mobilitet
Bilindustrin börjar konkretisera sina omställningsplaner men fortfarande är alltför liten den av nyförsäljningen lågutsläppande bilar. Energisektorn är inlåst i kolinvesteringar som gör att deras klimatprestanda väntas bli sämre i nära framtid.
Mobilitet
Sverige har halkat efter andra länder när det gäller miljörelaterad konsumentupplysning om bilar. Men nu är ny lagstiftning på gång. Som inspiration presenterar Gröna Bilister i dag ett förslag till miljödeklaration som skulle göra Sverige bäst i klassen.
Energi
I Värmland stoppas vindkraftsutbyggnaden på grund av flaskhalsar i stamnätet. Nu undersöks möjligheten att installera vattenkraftverk i gamla gruvor för att avlasta nätet. Om det lyckas kan vindkraftsbolagen som står i kö få ansluta sig till elnätet.
Hållbar stad
Oflexibla detaljplaner, dålig kravuppföljning, avfallsförbränningsskatt, långsamma markanvisningar och nedskräpningsavgifter. Det är några av hindren för att näringslivet ska kunna ställa om städerna i en mer hållbar riktning, enligt Stockholms handelskammare.
Hållbarhetsarbete
Istället för omställning så är hållbarhetsarbetet fortfarande inne i en stökig tonårstid, skriver WBCSD i sin vision för 2050. I den har 42 stora multinationella företag undertecknat 90 olika åtgärder som ska göra världen hållbar till 2050.
Klimat
I framtiden kommer färre människor att äga en egen bil. Det gäller framförallt i städerna där invånarna istället kommer att lägga sina pengar på transporttjänster i form av kollektivtrafik, privatleasingtjänster, bilpooler, hyrbilar, och sist men inte minst, taxi.
Mobilitet
Antalet elbilar och laddhybrider i Sverige har passerat 30 000. Under februari månad köptes 1020 bilar som helt eller delvis drivs på el. Men fortfarande ligger vi en bra bit efter länder Norge eller amerikanska delstater som Kalifornien.
Klimat
EU:s miljö- och klimatministrar lyckades i går enas om en linje för hur utsläppshandeln ska skärpas under perioden 2020-2030. En positiv överenskommelse för klimatet, enligt regeringen. En överenskommelse som inte lever upp till EU:s ambitioner i Parisavtalet, enligt kritikerna. Polens miljöminister känner sig lurad.