Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Energieffektivisering på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Energieffektivisering.
Energi
Det finns en svag majoritet i EU-parlamentet för väsentligt höjda energikrav på Europas byggnader. Det framgår av dagens omröstning i EU-parlamentet. Men det finns också en rad möjligheter till undantag från de tuffare reglerna.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 10.
✓ Nytt energibesparingsmål – inga bindande nationella krav
✓ Så blir konsekvenserna av EU-domstolens biogasdom
✓ Därför sänks gränsvärden för arsenik i mat
✓ Fortsatt fruktan för industriflykt till USA – efter stora miljötekniksubventioner
Energi
Nästa vecka ska EU-parlamentet rösta om sina energieffektiviseringskrav på byggnader i EU. Flera svenska EU-parlamentariker är kritiska och varnar för dyra renoveringar i Sverige till låg klimatnytta.
✓ Så kommer omröstningen förmodligen att gå
✓ Här är EU-parlamentarikernas farhågor
✓ Därför vill vissa fastighetsägare inte energieffektivisera sina byggnader
Energi
Medarbetare på klimat- och näringslivsdepartementet är kritiska till regeringens hantering av energikrisen. De anser till exempel att talet om bortkoppling av elkonsumenter är kraftigt överdrivet och menar att det handlar om ”energipopulism”.
Energi
Svenska företagsledare föredrar att få ekonomiskt stöd till energieffektivisering, framför att få tillfällig ekonomiskt stöd när elpriserna är höga. Det enligt en undersökning som Fossilfritt Sverige har tagit fram.
Aktuell Hållbarhet TV
Dagens energibrist banar vägen för ett nytt energilandskap. I en helt ny situation där en tidigare billig resurs blivit extrem kostsam behöver bolag tänka på ett annorlunda sätt. Vad finns det för möjligheter och utmaningar? Hur bör företag tänka och agera? Dessutom Sveriges bästa hållbarhetschef i studion!
Energi
Det fanns andra utredningar som behövde utredningsresurser. Därför lades utredningen om energieffektivisering ner, berättade energiminister Ebba Busch (KD) under gårdagens interpellationsdebatt.
Energi
Bara tre månader innan utredningen skulle presenteras valde regeringen att lägga ner den. Miljöpartiets energipolitiska talesperson Marielle Lahti är så upprörd att hon inte finner ord. Nu vill hon ställa energiminister Ebba Busch (KD) mot väggen i riksdagen för att veta hur regeringen ska uppnå energieffektiviseringsmålen.
✓ Då riskerar Sverige dryga EU-böter på grund av dålig energieffektivisering
✓ Sågar regeringens argument för att lägga ner utredningen
✓ Så mycket el och värme kan utredningens förslag spara
Mobilitet
Koppla elbilen till bostaden? Ladda elbilen utomlands? Data som hamnar i fel händer? Det här är frågor som tas upp i en ny rapport. På regeringens uppdrag ger forskarna rekommendationer som ska underlätta delning och användning av data för planering, utveckling och drift av laddinfrastruktur och affärsmodeller.
Debatt
När regeringen nu höjer de fossila subventionerna med 1,6 miljarder kronor, sänker miljöbudgeten med 13,8 miljarder kronor över tre år och rullar ut ett högkostnadsskydd för el motsvarande 55 miljarder kronor så är det en fullkomlig vaskning av skattebetalarnas pengar. Det skriver styrelsen i föreningen Young Sustainability Professionals.
Aktuell Hållbarhet TV
I basindustrin pågår en enorm omställning. En utsläppstung och energikrävande industri ska bli fossilfri i alla led. Hur ser nuläget ut och vad är avgörande för att lyckas?
Debatt
Svenska fastigheter och bostäder borde vara bland de mest klimatsmarta och energisnåla i världen. Så varför låter vi samhällsbyggnadsindustrins inflation av standarder stå i vägen för byggandet av energisnåla och digitaliserade samhällen? Tekniken är redan utvecklad och den politiska ambitionen har varit tydlig, nu måste den också genomföras i praktiken, skriver Andreas Finnstedt, Sverigechef för Siemens Smart Infrastructure.
Debatt
Att uppföra samhällsfastigheter med traditionella byggmetoder i stället för energieffektiva alternativ kostar samhället pengar, förstör klimatet och gör oss mer känsliga för en osäker omvärld. Det är hög tid att bygga smartare och här är fyra punkter för att få det att hända, skriver Robin Berkhuizen, vd på Emrahus projektutveckling AB.
Mobilitet
Enligt branschen går det att nå 1,5-gradersmålet till 2050 – utan att flygbiljetterna kommer kosta skjortan. Investerarna behöver dock öppna plånböckerna och investera nästan 2 biljoner kronor varje år i ny drivmedelsproduktion. Det framgår av en ny rapport.
Mobilitet
Lagförslaget till EU-parlamentets ståndpunkt är nu presenterat i transportutskottet. Om allt går snabbt och smidigt kan nya lagen vara klar innan året är slut, men ännu återstår ett gäng konfliktfrågor som EU-parlamentet måste lösa.
Mobilitet
Minskad bränsleförbrukning står sig slätt när chefer i stället prioriterar hög fart och korta restider, upprätthållande av tät linjetrafik vid lågsäsong och undvikande av kanalavgifter, visar ny forskning.
Hållbara bolag
I Stockholms kommun invigs på torsdagen ett nytt datacenter med värmeåtervinning som vid full utbyggnad täcker energibehovet för nästan 20 000 hushåll, enligt energibolaget Stockholm Exergi.
I framtiden är det möjligt att spillvärmen från datacenter utgör 10 procent av bolagets totala energileveranser, säger avdelningschefen Erik Rylander till Aktuell Hållbarhet.
Mobilitet
Ökad andel elbilar ger minskade skatteintäkter till statskassan. Samtidigt behöver trafiken även i framtiden bära sina kostnader, det menar Emma Berginger (MP), som i en motion föreslår en skatteväxling på trafikområdet med bland annat avståndsbaserad skatt på personbilar.
Klimat
Efter att ha tagit in 3 miljarder i gröna obligationer redovisar nu det statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus hur pengarna använts. Till 2025 ska driften av fastigheterna vara klimatneutral, men fossil fjärrvärme sätter käppar i hjulen.
Aktuell Hållbarhet TV
Vi befinner oss mitt i en energirevolution där förnybar energi tar en allt större andel av marknaden. Se webbinarium om hur energikartan ritas om och vad det får för konsekvenser framöver.
Energi
Prognoserna visar att Sveriges energi- och klimatmål med 20 procents lägre energianvändning till 2020 inte kommer att nås. Därför startar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin nu ett projekt för att undersöka hur vi vänder den negativa trenden.
Energi
Belysningen i våra barns skolor eller föräldrars äldreboenden kan vara från tiden då Torbjörn Fälldin var statsminister och Volvo 240 var Sveriges populäraste bil, skriver Magnus Frantzell, vd Belysningsbranschen, som vill lyfta effektiviseringspotentialen i moderniserad belysning.
Klimat
Byggnader är en underskattad klimatbov. Medvetenheten kring vikten av att bygga energieffektiva byggnader har på senare år ökat, men fokus endast på nyproducerade byggnader räcker inte. Det skriver Peter Johansson som är vd på Schneider Electric Buildings Sweden i ett debattinlägg.