Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Energimyndigheten på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Energimyndigheten.
Hållbara bolag
Ett tjugotal företag och myndigheter har valts ut till den svenska näringslivsdelegationen som ska åka på klimatkonferens i Egypten. Det här är vad några av företagen vill göra under sin medverkan på Cop 27.
Debatt
Schaktmassor, grunder och fyllnadsmaterial borde också få miljökrav och inkluderas i klimatberäkningar. Dessutom måste återvinningsgraden av överskottsmaterial i samband med utbyggnaden av bostäder, kontor, industri, vägar och övrig infrastruktur öka påtagligt. Den nya lagstiftningen om klimatdeklarationer är inte tillräcklig, skriver Christer Otterström, vd för Hummeltorp.
Mobilitet
För fem år sen skrev Energimyndigheten i sin egen utredning att alla drivmedelsleverantörer ska omfattas av krav på att rapportera hållbarhetsdata. I dag tolkar myndigheten lagen tvärtom och ger frikort till mindre aktörer. Gröna Mobilister kräver nu åtgärder för full transparens på drivmedelsmarknaden.
Lag och rätt
Ingen särskild lagändring för tillståndsansökningar med stor klimatnytta, däremot en platsvalsregel där klimatnytta ska väga tungt. Det är några av utredningens förslag som presenterades under onsdagsförmiddagen.
Fredagskommentar
Förrförra seklet auktionerade fattigvården ut föräldralösa barn till dem som krävde minst underhåll. Nu gör de omvända auktionerna sitt återintåg – inom klimatarbetet, skriver Aktuell Hållbarhets Jesper Saltebro.
Klimat
Teknikutveckling, skärpta styrmedel och ökad elektrifiering är några av förklaringarna till varför Sverige nu bedöms kunna uppnå vissa klimatmål. Men för att prognosen ska bli verklig måste styrmedlen skärpas enligt plan.
Mobilitet
För att nå målet om ett fossilfritt Sverige och lyckas med vätgassatsningarna behövs planer för vilka små steg vi ska ta i dag och i morgon för att nå målet. Det menar branschorganisationen Vätgas Sverige.
Debatt
Energimyndighetens förslag på stödsystem till bio-CCS riskerar att bli ett bränslestöd snarare än ett teknikneutralt stöd för klimatsmarta lösningar i kraftsystemet. Det kan aldrig ha varit avsikten, skriver vd:arna för Öresundskraft, Umeå Energi, Jönköping Energi, Lidköping Energi, Mälarenergi, Sundsvall Energi och Sysav.
Energi
Ett nytt test från Energimyndigheten visar att den senaste generationens spelkonsoler drar mer energi än sina föregångare. Myndigheten uppmanar nu användare att nyttja mer energieffektiva mediespelare för att titta på film och lyssna på musik.
Mobilitet
Fores har sammanställt remissvaren för FFF-utredningen och identifierat fem nyckelområden med mycket bred enighet – som torde visa vägen framåt. Resultatet presenteras i debattartikel signerad Mattias Goldmann, vd Fores med 2030-sekretariatet, Anders Fredriksson, vd, SEKAB, Helene Samuelsson, kommunikationschef Preem, Tina Helin, vd E.On Gas och Alarik Sandrup, näringspolitisk chef, Lantmännen Energi.
Klimat
I mars ska regeringen besluta om den nationella planen för transportsystemet under de närmaste tolv åren. Men den plan som Trafikverket nu lagt fram möter hård kritik från flera håll för att inte ta hänsyn till klimat- och miljöpåverkan.
Klimat
Energimyndighetens förslag om att öka subventionerna till vindkraften möter nu kritik. Professor Harry Frank vid Kungliga Vetenskapsakademin menar att det svenska elsystemet inte mår bra av för mycket ny vindkraft på kort tid.
Klimat
Under perioden 2013 till 2020 behöver Sverige – via internationella klimatinsatser – minska utsläppen med cirka 40 miljoner ton. Men det nuvarande anslaget räcker till mindre än hälften. Det bedömer Energimyndigheten i en ny rapport där man analyserat hur utsläppminskningarna behöver fördelas efter de klimatmål som regeringen har satt upp.
Energi
EU:s förnybarhetsdirektiv styr Sveriges åtgärder för att nå sitt mål att förnybara energikällor ska stå för minst 50 procent av energianvändningen år 2020. För att genomföra direktivet föreslår Energimyndigheten nu ny svensk lagstiftning.
Mobilitet
Elbilar bör få högre miljöbilspremie än till exempel etanolbilar, anser Energimyndigheten i en rapport beställd av regeringen. Där föreslås också ett nationellt program för en halv miljard kronor med syfte att stimulera tillväxten för el- och laddhybridbilar.