Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Eu på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Eu.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 4.
✓ Därför grillades Pourmokhtari (L) i Bryssel
✓ Nobbar klimatreglering av banker – kan ge framtida finanskris
✓ Sveriges dåliga luftkvalitet – ny huvudvärk för regeringen
✓ Rapport: Så dåligt fungerar återvinningen i EU
Debatt
Avskogningsförordningen kan vara en katalysator för att vända utvecklingen av förlusten av tropiska skogar och bidra till mer hållbara riskgrödor. För att nå dit krävs effektiva kompletterande åtgärder. Vi har följande förslag till politiker och företag, skriver Miriam Thunborg, projektledare för Svenska plattformen för riskgrödor.
Klimat
En ny industriplan för den gröna given som vilar på fyra pelare. Det blir EU:s motdrag för att behålla ledarskapet inom grön teknologi i tider av geo- och handelspolitiska spänningar. Det berättade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett tal på Världsekonomiskt forum i Schweiziska Davos under tisdagen.
Kemikalier
Svenska Kemikalieinspektionen har länge filat på ett förslag som ska förbjuda alla PFAS-ämnen i hela EU. Nu är arbetet klart och den europeiska kemikaliemyndigheten har mottagit skrivelsen, som fortfarande är hemligstämplad. Det här vet vi om förslaget.
Klimat
Nummer två på agendan under EU de kommande sex månaderna är klimatet. Det framgick av en presskonferens i Kiruna med EU-kommissionens ordförande och statsminister Ulf Kristersson. Konkreta snabba åtgärder förbereds.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från veckorna 52-2.
✓ Nu är Sverige officiellt ordförande i EU: surdegar och prioriteringar
✓ Nytt gruvfynd i Kiruna – Greenpeace: Vill skrämma EU-kommissionen
✓ Kinnunen (SD): EU-förslag saknar kontakt med verkligheten
✓ Därför blev det klent resultat för förra ordförandelandet Tjeckien
✓ Så fort går solcellsutbyggnaden i EU
✓ Miljardstöd till dansk CCS-satsning får grönt ljus
✓ EU-kommissionen kan ta upp kampen mot hajfenssoppan
✓ Därför får Kamerun rött kort av EU-kommissionen
✓ Matsäkerhetsrapport lyfter hållbarhetsutmaningar
Miljöpolitik
Nu är Sverige ordförande i EU. Under ett halvår ska den svenska regeringen leda förhandlingarna, bland annat höjningen av reduktionsplikten – tvärtemot vad regeringen vill göra på hemmaplan.
✓ Här är svenska regeringens surdegar som den helst vill undvika
✓ Vi listar den viktigaste lagstiftningen på hållbarhetsområdet
✓ Toppmöten och viktiga datum
Debatt
Disclosureförordningen, taxonomiförordningen, direktivet om hållbarhetsrapportering, nya rådgivningskrav med mera – ny lagstiftning från EU innebär en omställning för hela finanssektorn. För att finanssektorn ska kunna leva upp till sin viktiga roll som motor i klimatomställningen är de finansanställdas förutsättningar och kompetens avgörande, skriver Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet.
Miljöpolitik
Sverigedemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen ifrågasätter nu det roterande ordförandeskapet i EU. Bland annat för att den svenska regeringen inte kan driva sin egen agenda och försämra det liggande EU-förslaget om storskalig restaurering av natur.
Miljöpolitik
Trots stora ansträngningar har det Tjeckiska ordförandeskapet inte lyckats uppnå de resultat som Europas miljöorganisationer önskat sig. Det framgår av en ny rapport som pekar ut senaste halvårets framgångar och bakslag i EU.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 51.
✓ Allt tydligare hur EU:s utsläppshandel kommer bli
✓ Här är de som sänkte EU:s klimatambitioner
✓ Så mycket pengar får den sociala klimatfonden
✓ Därför avstår svenska regeringen från att vädra sitt missnöje
✓ Mångmiljonregn över värmländska Säffle
✓ Nytt samarbetsavtal för att främja havsbaserad vindkraft
✓ Nu ska kemikalielagstiftningen ses över – CLP först ut
✓ Ensamma Sverige fick gehör i EU
Biologisk mångfald
EU:s fiskeministrar röstade natten till i går igenom ett förlängt fiskestopp för ål, sex månader istället för tre. Kritiker anser dock att detta inte är tillräckligt och att EU-beslutet innehåller kryphål.
Miljöpolitik
Klimatet blir en av fyra prioriterade frågor under det svenska EU-ordförandeskapet. Samtidigt pekas risken ut för en krock mellan ökad konkurrenskraft och hållbarhetsreglering.
Debatt
EU-parlamentet sa den 22 november ja till könskvotering i bolagsstyrelser. Enligt kritiker kommer kvinnor misstänkas att inte ha valts in på grund av sin kompetens. Men det är vad som gällt för männen i flera decennier, skriver Sandra Kastås, grundare av organisationen Diversity Board.
Miljöpolitik
Ambitiösa länder har stora möjligheter att driva klimat- och miljöfrågor under ett EU-ordförandeskap. Aktuell Hållbarhet har listan på frågorna som nu ska hanteras. Men när Sverige ska ta över ordförandeklubban ifrågasätts prioriteringarna.
– Fit for 55 går inte vidare av sig själv, det krävs aktiva åtgärder, säger Mikael Hildén på forsknings- och expertinstitutet Finlands miljöcentral Syke.
Klimat
Den nya, tuffa klimatlagstiftning som är på väg inom EU kommer att ändra förutsättningarna för svensk klimatpolitik. Delar av dagens politik blir irrelevant. Det klimatpolitiska ramverket måste ändras och breddas. Kortsiktigt, som en konsekvens av att man låter vägtrafikens utsläpp öka, måste den nya regeringen troligen begränsa skogsägarnas möjligheter att avverka, skriver Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker.
Debatt
Dålig luft kostar 7000 för tidiga dödsfall och 168 miljarder kronor per år bara i Sverige, ändå vill EU-kommissionen uppdatera luftkvalitetsdirektivet utan att ta hänsyn till WHO:s senaste riktlinjer. Nu behöver Sveriges miljöminister och svenska EU-parlamentariker driva på, skriver företrädare för Astma- och Allergiförbundet och Hjärt-Lungfonden.
Klimat
En överenskommelse är nådd mellan Europaparlamentet och medlemsländernas regeringar i ministerrådet. Svenska parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) har varit rapportör. Så mycket ska utsläppen minska till år 2030 från byggnader, jordbruk, avfallshantering, transporter samt småskalig industri.
Fredagskommentar
EU, Sverige, Nordiska Rådet och Afrika. Överallt röner nu fossilindustrin nya framgångar, samtidigt som vi verkligen inte har någon tid att förlora. Men om de hållbara investeringarna strömmar till kan framtiden bli ljus.
Debatt
Klimatet har inte tid för konspirationsteoretiker och klimatförnekare som inte förstår Sveriges och EU:s roll för en hållbar värld. Läget är akut – det är bråttom nu, skriver Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker och ledamot i miljöutskottet.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna under vecka 43.
✓ Nytt stort lagpaket ska rädda tusentals liv
✓ Nya rapporter har kartlagt EU:s utsläpp
✓ EU-kommissionen satsar på fotbollsreklam
✓ Här är EU:s förhandlingsposition inför Cop 15 och Cop 27
✓ Så tuffa är byggkraven som energiministrarna vill införa
✓ Därför toppar EU:s miljömyndighet revisorernas värstinglista
Mobilitet
Europas elektrifiering av bilflottan tycks ha fått sig en törn medan Kinas elbilsmarknad blomstrar. Nu varnar miljöorganisationen Transport & Environment för att europeisk bilindustri håller på att bli omkörd.
✓ Så stort är försäljningstappet av elbilar i Europa
✓ Här är förklaringen till varför EU:s bilindustri blir omkörd
✓ Därför bromsar utsläppsminskningen drastiskt
Klimat
Igår beslutade EU-ministrarna med ansvar för klimat och miljö att de nationella målen för klimatutsläpp ska skärpas, inför det stora klimatmötet Cop 27 i Egypten. De satte också mål för biologisk mångfald inför FN-mötet i Montreal i december.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna från vecka 42.
✓ Här är EU-lagstiftningen som ska ses över nästa år
✓ Stor minskning av farliga kemikalier
✓ Tumult om Karlsbro (L)
✓ Där fick EU-kommissionen bakläxa
✓ Svenskt algföretag hyllas i EU
✓ Snabbspår för vätgas
✓ Förslag: miljömärkning av datahallar, energimärkning av datorer och blockkedjor
✓ Nya regler för könsfördelning i bolagsstyrelser
Kemikalier
En tvåstegsprocess har gjort det möjligt att storskaligt rena bort de farliga PFAS-ämnena från lakvatten så att de inte kan spridas i miljön. Men reningen blir meningslös om inte samtidigt tillförsel av nytt PFAS hindras genom stärkt kemikalielagstiftning.
Miljöpolitik
Den nya regeringen ser näringslivet som den riktigt viktiga miljörörelsen och lovar att stötta dem i den gröna omställningen. Ändå ägnade den tillträdande statsministern bara en enda minut åt de livsavgörande miljö- och klimatfrågorna.
✓ Miljödepartementet ska bort – här är konsekvenserna
✓ Otippade miljö- och klimatministern
✓ Kritiserade ”symbolpolitik” – går i samma fälla själva
Biologisk mångfald
Förbudet för yrkesfiske av torsk i Östersjön kvarstår inom EU efter beslut av unionens fiske- och jordbruksministrar. För strömmingen minskas mängden som får fiskas med 28 procent i Bottniska viken – och mer sill får fiskas i centrala Östersjön.
Hållbarhetsredovisning
Att börja i tid, gäller även inför införandet av nästa EU-direktiv för rapportering, CSRD, Corporate Social Responsibility Directive. Det här är vad Finansinspektionens hållbarhetschef Johanna Fager Wettergren rekommenderar.
Hållbarhetsarbete
Att låta kriget i Ukraina bli en förevändning att rulla tillbaka EU:s gröna strategi vore ett misstag. Ett antal tunga tankesmedjor, bland andra Stockholm Environment Institutet går ut med en hel rapport som varnar för vad som kan hända då.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna under vecka 40.
✓ Hårdare tag mot farliga kemikalier
✓ Kräver stopp för illegal djurhandel
✓ Hållbara handelsavtal får beröm
✓ Förnyar löfte om klimatbistånd
✓ Ny laddstandard ska minska elavfallet
✓ Nytt bud på tätare laddinfrastruktur
✓ Dribblande med utsläppsrätter
✓ Enighet om att energikrisåtgärder inte får hota klimatet
✓ Medborgarinitiativ om fossilfri reklam misslyckades
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna under vecka 39.
✓ Sverige ett steg närmare domstolsstämning
✓ Eventuell vinstbegränsning för elproducenter
✓ Så ska EU skydda miljöaktivister
✓ Revisorer: EU misslyckas stoppa illegalt fiske
✓ EU-gemensamt biogassamarbete sjösätts
✓ Sverige i topp när ny utsläppsstatistik för bilar släppts
✓ Finansministrar: EU-kommissionen får för mycket makt
Mobilitet
Ett nytt lagförslag ska göra det möjligt att samla in de verkliga utsläppen från relativt nya bilar. Bil Sweden och Svebio uppmärksammar vad de tycker är problem med förslaget – bland annat handlar det om ett tidigare avslöjande i Aktuell Hållbarhet.
Aktuell Hållbarhet TV
Den finansiella sektorn är på väg att bli en tydlig pådrivare för klimatställning. Med sin makt som ägare har man stora möjligheter att sätta press på näringslivet. Välkommen till ett webbinarium som ger dig en uppdatering om det viktigaste på området och om varför nya regler från EU driver på utvecklingen.
Mänskliga rättigheter
Nu blir pressen allt hårdare på företag med tillverkning i Kina att kartlägga sina leverantörskedjor. För två veckor sedan kom FN-rapporten om läget i Xinjiang och nu lägger EU-kommissionen ett förslag om förbud mot varor som tillverkats med hjälp av tvångsarbete.
Lag och rätt
Snart blir det krav på att mobiler och bärbara datorer ska vara möjliga att reparera, samt även energieffektiva, något som EU-kommissionen kommer spara mycket energi. Ett utkast till lagförslag är nu öppet för synpunkter.
Klimat
Italien förbjöd oljeutvinning nära kusten och stämdes då av ett bolag som inte längre kunde utnyttja sin oljeutvinningslicens. Nu har bolaget fått rätt av en skiljedomstol. Samtidigt menar EU-domstolen att den här typen av tvister bryter mot EU-rätten.
Vatten och hav
Förhandlarna lyckades inte ro i land FN:s nya havsavtal under den gångna helgen. Istället kommer det troligen att färdigförhandlas under början av nästa år, när Sverige står för ordförandeskapet i EU och därför kommer få en viktig roll i slutförandet.
Natur
Nu svarar Socialdemokraterna på varför de tillsammans med oppositionen röstade nej till att EU får införa lagstiftning för en bärande del av EU:s gröna giv, nämligen naturrestaurering. Enligt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll handlar det om svenskt skogsbruk.
Biologisk mångfald
Kommer Sverige som EU-ordförandeland att ha röstat nej till en bärande del av EU:s gröna giv? Nu växer oron efter att riksdagens miljö- och jordbruksutskott extrainkallats under sommaruppehållet. Frågan avgörs innan valet medan själva lagstiftningen blir en fråga för nästa regering.
Hållbarhetsarbete
Efter besked från EU ser nu krav på så kallade produktpass ut att bli verklighet för flera tillverkande branscher. Andreas Nobell på TCO Development ger i en analys sin bild av vad som är viktigt att veta med produktpassen.
Miljöpolitik
Sverigedemokraterna vill sänka ambitionsnivån i den svenska klimatpolitiken. Till dem som är oroliga för en tillbakagång på hållbarhetsområdet vid ett maktskifte, svarar partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen så här: ”Gillar man miljöpartistisk politik, ja, då får man vara orolig”.
Debatt
Skogsindustrins representant Peter Holmgrens analyser är behäftade med en rad faktafel och vetenskapliga brister som står i strid med både EU:s klimatpolitik och IPCC:s färdväg mot Parisavtalets mål. Inte desto mindre har just hans analys blivit till skogsindustrins huvudsakliga argumentering för sin påstådda klimatnytta. Svenska politiker borde nu kunna genomskåda dessa felaktigheter och därmed ändra kurs i sin klimatpolitik. Det skriver Kjell Prytz, Ida Sellstedt och David van der Spoel, medlemmar i Skydda Skogen, i en replik.
Energi
År 2026 måste utbyggnadstakten av vindkraft vara dubbelt så hög som dagens prognos, annars kommer EU inte att kunna nå 1,5-gradersmålet. Det menar tankesmedjan Ember som också kollat på handläggningstider och pekar ut de bästa och sämsta i klassen.
Miljöpolitik
Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson beskriver sig som en frihandelsvän men konstaterar att klimattullar kanske är helt nödvändiga. Dessutom garanterar hon att en moderatledd högerregering ska arbeta för att nå Sveriges klimatmål.
Hållbarhetsredovisning
Utkastet skulle hjälpa företag med tolkning och riktlinjer för den kommande obligatoriska hållbarhetsredovisningen. I stället präglas den dubbla väsentlighetsanalysen av vaga formuleringar och kraven är så detaljerade att årsrapporterna riskerar att försenas, menar fyra tunga remissinstanser.
Debatt
Debatten går hög kring EU-taxonomin och nu har förslaget om att möjliggöra för fossil naturgas och kärnkraft att kvala in som miljömässigt hållbar röstats igenom i EU-parlamentet. De senaste turerna äventyrar legitimiteten i hela lagstiftningen, men det finns ljusglimtar. Det skriver Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef SPP
Miljöpolitik
Överlag ställer sig riksdagpartierna relativt positiva till de hållbarhetsförslag som nu diskuteras på EU-nivå.
Hur nästa miljö- och klimatminister för Sveriges talan i EU:s ministermöten beror på valutgången i höst. Så här poitionerar sig partierna i de hetaste frågorna.
Lag och rätt
Värmeverket i Sala har tidigare fått gratis tilldelning av utsläppsrätter, men nu är det stopp. Orsaken: Salas fjärrvärme är förnybar. Hade de bara eldat en gnutta fossila bränslen hade de kunnat kamma hem miljontals kronor.
Klimat
Målet om att 20 procent av pengarna i EU:s förra långtidsbudget skulle läggas på klimatåtgärder uppnåddes inte, enligt revisionsmyndigheten ECA. Myndigheten varnar även för att problemen med redovisningen kan finnas kvar.
Mobilitet
Tusentals lastbilar misstänks fuska med avgasreningen – samtidigt som polisen står handfallen. Aktuell Hållbarhets reporter utgav sig för att vara lastbilschaffis och kunde köpa fusktekniken på bara några minuter.
Taxonomi
Ryska energibolag har bedrivit avancerad lobbyverksamhet för att påverka EU att klassa naturgas och kärnkraft som hållbara investeringar i taxonomin, enligt Greenpeace som beskriver förloppet i en ny rapport.
Klimat
EU-kommissionen vill stoppa importen av rysk olja vid årsskiftet. När EU ska fasa ut användningen av fossila bränslen från Ryssland måste bioenergin spela en centrall roll, enligt 500 företagsledare från 26 medlemsländer som riktar uppmaningen i ett brev till kommissionen.
Kemikalier
Europaparlamentet har klubbat sin hållning kopplat till översynen av lagstiftningen om så kallade Pops, långlivade organiska föroreningar, inför förhandlingarna med ministerrådet. Ledamöterna vill se striktare gränsvärden än de som EU-kommissionen föreslagit.
Miljöpolitik
Partigrupperna i EU-parlamentet är inte överens om utvidgningen av EU:s utsläppshandelssystem, ETS, till att även omfatta utsläpp från transporter och byggnader. Nu riskerar reformen att bli försenad.
Debatt
Nu kräver högljudda röster att vi bromsar klimatomställningen och i stället investerar i ny infrastruktur för egen fossilgas. Bakom denna genomskinliga uppvisning av handlingskraft döljer sig dock oftast förnekande av klimatförändringarnas effekter och en ovilja att axla ansvaret att motverka dem, skriver europaparlamentariker Erik Bergkvist (S).