Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Eu på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Eu.
Lag och rätt
Värmeverket i Sala har tidigare fått gratis tilldelning av utsläppsrätter, men nu är det stopp. Orsaken: Salas fjärrvärme är förnybar. Hade de bara eldat en gnutta fossila bränslen hade de kunnat kamma hem miljontals kronor.
Klimat
Målet om att 20 procent av pengarna i EU:s förra långtidsbudget skulle läggas på klimatåtgärder uppnåddes inte, enligt revisionsmyndigheten ECA. Myndigheten varnar även för att problemen med redovisningen kan finnas kvar.
Mobilitet
Tusentals lastbilar misstänks fuska med avgasreningen – samtidigt som polisen står handfallen. Aktuell Hållbarhets reporter utgav sig för att vara lastbilschaffis och kunde köpa fusktekniken på bara några minuter.
Taxonomi
Ryska energibolag har bedrivit avancerad lobbyverksamhet för att påverka EU att klassa naturgas och kärnkraft som hållbara investeringar i taxonomin, enligt Greenpeace som beskriver förloppet i en ny rapport.
Klimat
EU-kommissionen vill stoppa importen av rysk olja vid årsskiftet. När EU ska fasa ut användningen av fossila bränslen från Ryssland måste bioenergin spela en centrall roll, enligt 500 företagsledare från 26 medlemsländer som riktar uppmaningen i ett brev till kommissionen.
Kemikalier
Europaparlamentet har klubbat sin hållning kopplat till översynen av lagstiftningen om så kallade Pops, långlivade organiska föroreningar, inför förhandlingarna med ministerrådet. Ledamöterna vill se striktare gränsvärden än de som EU-kommissionen föreslagit.
Miljöpolitik
Partigrupperna i EU-parlamentet är inte överens om utvidgningen av EU:s utsläppshandelssystem, ETS, till att även omfatta utsläpp från transporter och byggnader. Nu riskerar reformen att bli försenad.
Debatt
Nu kräver högljudda röster att vi bromsar klimatomställningen och i stället investerar i ny infrastruktur för egen fossilgas. Bakom denna genomskinliga uppvisning av handlingskraft döljer sig dock oftast förnekande av klimatförändringarnas effekter och en ovilja att axla ansvaret att motverka dem, skriver europaparlamentariker Erik Bergkvist (S).
Livsmedel
Om var femte lantbrukare ställer om till mer klimatsmarta metoder ökar EU:s matsäkerhet på kort sikt samtidigt som motståndskraften mot klimatförändringar ökar på längre sikt. Det konstaterar World Economic Forum i en rapport.
Taxonomi
De svenska pensionsjättarna Alecta och AMF markerar sin självständiga hållning till taxonomin i en större intervju med Aktuell Hållbarhet som även går in på:
✓ Frågetecknen: ”Jag tror att det gick ett litet 'oops' genom hela investerarkollektivet”.
✓ Framtida investeringar.
✓ Inte den mest effektiva åtgärden.
Lag och rätt
EU:s lagförslag om mänskliga rättigheter och miljö väcker starka reaktioner. Flera reagerar nu på att regelverket främst omfattar storbolag. Oxfam menar företagslobbyn vattnat ut förslaget
– Vi har hela tiden lobbat för att kraven ska gälla för alla företag, säger Ulrika Sandberg på människorättsorganisationen Amnesty.
Biologisk mångfald
När miljöorganisationer granskar EU-ländernas jordbruksplaner får de flesta dåligt betyg, inklusive Sverige. Finland och Tjeckien är de enda länder som får grönt ljus på mer än ett av sju områden.
Debatt
Det är märkligt att Emma Hult och Larry Söder, i armkrok med träskyddsbranschen, argumenterar mot kommande EU-lagstiftning som ska reglera halten giftiga ämnen som används för att impregnera träprodukter. Det finns redan alternativa, effektiva och klimatsmarta träskydd på marknaden som lever upp till EU:s förordningar, skriver Jens Hamlin, vd för Organowood i en replik.
Klimat
En av Sveriges enskilt största utsläppare av klimatgaser, Preemraff Lysekil, har upptäckt att man räknat fel på sina utsläpp. Naturvårdsverket har nu polisanmält bolaget och inlett en granskning för att fastställa hur många fler utsläppsrätter bolaget behöver skaffa sig samt för att korrigera den nationella utsläppsstatistiken. Brott mot EU:s utsläppshandel kan ge böter eller fängelse. (Texten är uppdaterad.)
Klimat
Återstartspengarna från EU på 33,6 miljarder kronor hotar att frysa inne efter att M, KD och SD har lyft ut delar av den offensiva klimatpolitiken ur ansökan till EU-kommissionen. Orsaken är att en ansökan ska innehålla minst 37 procent klimatrelaterade satsningar, vilket nu inte längre är fallet. Därmed är klimatsatsningar om drygt 16 miljarder kronor hotade och det blir nu Mikael Dambergs uppgift att reda upp situationen.
Cirkulär ekonomi
Största hotet mot en välfungerande batteriåtervinning är batteriläckaget. Majoriteten av alla uttjänta batterier försvinner spårlöst ut ur EU och här behöver myndigheterna öka ambitionsnivån, det menar Stena Recycling.
Klimat
Den internationella, informella sammanslutningen Romklubben, som sitter med i EU-kommissionens rådgivande plattform för hållbara finanser, varnar för att lyssna på nationella intressen som kan omkullkasta syftet med EU:s taxonomi.
Klimat
EU:s gränsjusteringsmekamism, de så kallade klimattullarna, måste uppfylla vissa krav för att systemet ska fungera. Dessutom har det stor betydelse för gränsjusteringsmekanismen att utsläppshandelssystemet reformeras på rätt sätt. Det säger Karin Karlsbro, EU-parlamentariker för Liberalerna och rapportör i frågan om gränsjusteringsmekanismen, till Aktuell Hållbarhet.
Taxonomi
EU:s framlagda förslag om en social taxonomi väcker starka känslor redan på ritbordet. Ett hot mot fri företagsamhet, enligt motståndare. Ett effektivt verktyg för att hantera sociala risker, menar förespråkare. Aktuell Hållbarhet reder ut tar pulsen på debatten och berättar hur den fortsatta processen ser ut.
Miljöpolitik
I dag startar EU:s ministermöte i Bryssel där frågan om de höjda energipriserna kommer att diskuteras. Flera länder i Öst- och Centraleuropa använder de höjda priserna för att bromsa EU:s klimatarbete. Parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) tror att den missriktade kritiken mot EU:s klimatpolitik kommer göra det svårare att driva klimatfrågan i parlamentet.
Klimat
EU:s förslag på utsläppshandelssystem för byggnader och vägtransporter får hård kritik i en analys av Konjunkturinstitutet. En av slutsatserna är att klimatpolitiken förmodligen blir mindre effektiv och dyrare.
Vatten och hav
Fiskare är besvikna över att de får ta smällen för en misslyckad havsmiljöpolitik. Linnéa Engström på Marine Stewardship Council framhåller att en god förvaltning är ett smart sätt att anpassa sig till bland annat klimatförändringar.
Hållbara finanser
Finansinspektionen har följt upp hur 69 fondförvaltare och 785 fonder lever upp till lagkravet att lämna hållbarhetsinformation. Var femte fondförvaltare och 2,5 procent av fonderna lever inte upp till kraven.
Hållbar stad
Frukten av ett svenskt innovationsprogram inspirerar nu en EU-satsning på att städer runtom i Europa ska skriva klimatkontrakt enligt svensk modell. Just nu händer det mycket kring hållbara städer i både Sverige och EU.
Klimat
Olja, el eller bergvärme? Om EU:s utsläppsrättshandel införlivar uppvärmning av bostäder och kommersiella lokaler förändras förutsättningarna för mer hållbara val. Nu inleds ett par år av politiska förhandlingar om detta, och svenska EU-parlamentariker har ledande roller.
Taxonomi
Svenskt Näringsliv och Svenska Dagbladet ställer sig nu bakom de intressenter som redan på ett tidigt skede agerar mot den föreslagna sociala taxonomin. Sannolikt vill man inte bli tagen på sängen på det sätt som många intressenter blev av den gröna taxonomin.
Taxonomi
Riksgälden och Exportkreditnämnden klargjorde nyligen att de redan nu kommer att använda taxonomins regelverk för att bedöma de nya gröna kreditgarantierna. Det är alldeles för tidigt, anser Svenskt Näringsliv.
Taxonomi
Miljöutskottet och ekonomiutskottet i EU-parlamentet röstade i går nej till Jessica Polfjärds (M) och Emma Wiesners (C) invändning mot taxonomiförslaget där de ville att frågan skulle tas upp till omröstning i parlamentet.
Mobilitet
Gasdrift släpper ut mer växthusgaser på kort sikt men minskar utsläppen när tidshorisonten är på hundra år. Naturgasdrivna lastbilar släpper också ut mycket mer av de små cancerframkallande partiklarna och klarar inte att minska kväveoxidutsläppen lika mycket som tillverkarna hävdar.
Taxonomi
C och M driver på i EU-parlamentets miljöutskott för att ogiltigförklara processen bakom EU:s taxonomi. Miljöpartiet kommer inte att stödja deras invändning. EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) förklarar varför.
Taxonomi
Remissrundan för EU:s föreslagna sociala taxonomi är avslutad. Svenskt Näringsliv sågar förslaget vid fotknölarna. Efter striden om den gröna taxonomin verkar det därmed nu vara dags för en ny strid kring EU:s hållbarhetsambitioner. Aktuell Hållbarhet sammanfattar kritiken.
Hållbarhetsredovisning
Under hösten kommer detaljerna kring de nya hållbarhetsredovisningskraven från EU att presenteras. Torbjörn Westman, expert på hållbarhetsredovisning på KPMG och FAR, menar att det är dags för företagen att förbereda sig redan nu.
Taxonomi
Förslaget på den röda taxonomin kommer att vara detaljrik medan den bruna kommer att vara mer övergripande. Det förutspår Danske Banks hållbarhetschef, Roger Josefsson, när EU under sommaren presenterar ett antal detaljer kring arbetet för en hållbar finanssektor.
Hållbara finanser
I en ny rapport föreslår EU:s bankmyndighet stresstester ur hållbarhetsperspektiv för bankerna och tioåriga klimatplaner. Syftet är att bankerna ska upptäcka och vidta åtgärder för att hantera finansiella ESG-risker i tid.
Mänskliga rättigheter
Svenska Burmakommittén avslöjar att AP-fonderna investerat i företag med kopplingar till militärjuntan. Ett av bolagen har sålt lastbilar som fångats på bild i samband med våld och övergrepp mot befolkningen.