Till de förnybara energikällorna räknas vindenergi, solenergi, aerotermisk energi (luftvärme), geotermisk energi, hydrotermisk energi (vattenvärme) och havsenergi, vattenkraft, biomassa, deponigas, gas från avloppsreningsverk samt biogas. Energianvändning från förnybara källor leder inte till någon nettotillförsel av växthusgaser till atmosfären, till skillnad från fossila energikällor.
Energi
Ikea och H&M vill att målet för förnybart skärps inom EU och att ministerrådets mål på 40 procent inför 2030 skrotas. Så här skriver de i ett brev till klimat- och näringsdepartementet: ”endast ett minimimål på 45 procents andel förnybar energi till 2030 kan hålla Europa i närheten av en bana mot 1,5°C1.”
Debatt
Vi ser dagligen en enorm omställningsvilja hos våra kunder. Samtidigt ser vi hur ineffektiv omställningen blir när våra respektive länder fastnar i det nationella perspektivet, skriver företrädare för Greenergy, Bengt Dahlgren och Granlund. Enligt dem behöver tre områden prioriteras.
Debatt
I ena änden eldar vi upp virket och släpper ut koldioxid och i den andra avverkar vi träden som ska absorbera koldioxiden. Det är dags att vi lämnar vårt fokus på fossilfritt och i stället riktar in oss på det som gör verklig skillnad – koldioxidfritt. Det skriver Robert Vangstad och Ulf Jonströmer på Carbon Free Alliance.
Klimat
Ikea rapporterar en minskning av klimatavtrycket. Det förklaras bland annat av förnybar energi och att många kunder har köpt en energisnål lampa. Koncernens klimatansvarige Andreas Rangel Ahrens är särskilt nöjd med att en stor del av minskningen skedde från förra året. Det har skett trots en ökning av klimatavtrycket från material, som enskilt största området.
Debatt
Att tacka nej till privata investeringar motsvarande 400 miljarder och i stället garantera samma summa från staten är inte att hantera skattebetalarnas pengar väl, skriver Olivia Andrén, vice ordförande, Sveriges Vindkraftkooperativ (SVEF).
Energi
Det svenska ordförandeskapet har fått kritik för att vilja föra sin egen agenda i förhandlingsarbetet i EU. Oavsett hur det är med den saken kan Aktuell Hållbarhet nu avslöja att regeringens försök misslyckades. EU-länderna vill inte frångå sin syn på biomassa.
Aktuell Hållbarhet TV
Dagens energibrist banar vägen för ett nytt energilandskap. I en helt ny situation där en tidigare billig resurs blivit extrem kostsam behöver bolag tänka på ett annorlunda sätt. Vad finns det för möjligheter och utmaningar? Hur bör företag tänka och agera? Dessutom Sveriges bästa hållbarhetschef i studion!
Cirkulär ekonomi
Geopolitiska risker skulle kunna minskas och nya företag och jobb skulle kunna skapas om de nordiska länderna satsar gemensamt på cirkulär ekonomi. Potentialen är stor enligt en ny rapport som på onsdagsmorgonen lanseras av Hagainitiativet tillsammans med dess systerorganisationer i Finland och Norge. Nu efterfrågar de att politiker gör sin hemläxa.
Energi
I en debatt i SVT:s Agenda berättade energi- och näringsminister Ebba Busch att ambitionen är att öka andelen vindkraft som går igenom den kommunala beslutsprocessen: ”Det skulle göra stor skillnad”, sa hon och nämnde de 40 GW landbaserad effekt som ska avgöras framöver. Det innebär en kraftig omsvängning.
Debatt
Solceller i kombination med jordbruk och på marker som ligger i träda har stor potential att snabbt leverera mer el till svenskarna. Ta fram en nationell solstrategi och inför ett snabbspår för solcellsparker, föreslår forskare och företag i energisektorn.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna från vecka 45.
✓ Därför föreslås utsläppskrav även på elbilar
✓ Energinödläget – här är vinnarna och förlorarna
✓ Då inleds de tuffa förhandlingarna för att bli kvitt rysk gas
✓ CSRD klubbat i parlamentet – bara formalia kvar
✓ Så mycket skärptes Sveriges utsläppsmål
✓ Därför kan Skellefteå hyllas i EU
✓ Så stor andel av svenska företag ser klimatomställningen som en möjlighet
✓ EU-utspelen haglar under Cop 27 i Egypten
Fredagskommentar
EU, Sverige, Nordiska Rådet och Afrika. Överallt röner nu fossilindustrin nya framgångar, samtidigt som vi verkligen inte har någon tid att förlora. Men om de hållbara investeringarna strömmar till kan framtiden bli ljus.
Klimat
Kenya har på senare år gjort en dramatisk energiomställning och har i dag 92 procent förnybar el. På den afrikanska kontinenten står det och väger mellan en snabb omställning till förnybar energi och nya fossilinvesteringar, när FN:s klimatmöte inleds på afrikansk mark på söndag. Finansiering och teknologiöverföring från europeiska länder skulle kunna innebära skillnaden mellan att nå, eller inte nå, Parisavtalet.
Mobilitet
Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet förklarar varför regeringen förmodligen inte kommer infria sitt vallöfte om sänkt reduktionsplikt.
✓ ”Handlar knappast om några sex procent”
✓ ”Kan till och med vara bättre med bibehållen reduktionsplikt”
✓ ”Partierna tog i så de sprack”
✓ ”Satte sig inte in i vad som höjer drivmedelspriserna”
Miljöpolitik
Den nya regeringen ser näringslivet som den riktigt viktiga miljörörelsen och lovar att stötta dem i den gröna omställningen. Ändå ägnade den tillträdande statsministern bara en enda minut åt de livsavgörande miljö- och klimatfrågorna.
✓ Miljödepartementet ska bort – här är konsekvenserna
✓ Otippade miljö- och klimatministern
✓ Kritiserade ”symbolpolitik” – går i samma fälla själva
Debatt
Åtta EU-länder runt Östersjön, inklusive Sverige, skrev nyligen under en deklaration för att sjudubbla den havsbaserade vindkraften till 2030. Detta är både ett välkommet och nödvändigt tillkännagivande, men vi ser att det behövs ännu mer, skriver Mark Meier, vd för BASF Norden och Baltikum.
Debatt
Förutom att hejda klimatförändringen skyddar reduktionsplikten mot skenande energipriser och tryggar energiförsörjningen. Nu när valrörelsen är över bör regeringen skicka Energimyndighetens förslag på remiss, med ett tydligt uttalande reduktionsplikten ska utvecklas, inte avvecklas. Det anser företrädare för bland andra Lantmännen, Neste och St1 tillsammans med 2030-sekretariatet.
Fredagskommentar
Inför valet på söndag är läget i Klimatsverige desperat. I upprop efter upprop försöker allt från klimatforskare och storföretag till små partier och oroade privatpersoner rikta strålkastaren mot klimatfrågan i valdebatten, men utan att lyckas, skriver Pernilla Strid.
Debatt
Skillnaden i koldioxidutsläpp mellan vindkraft och kärnkraft är inte grund för att välja dem emellan. De ekonomiska argumenten är starkare. Ny sol- och vindel är ibland billigare än att fortsätta producera el i existerande reaktorer, skriver Tomas Kåberger, energiprofessor vid Chalmers tekniska högkola, i en replik till Göran Bryntse och Tomas B. Johansson.
Debatt
Regeringen borde fokusera på att få in mer kraftproduktion i energiområde 3 och 4. Vi står beredda att bygga ut elnätet på ett sätt som på riktigt skulle göra skillnad. Det enda vi behöver är rimliga tillståndsprocesser, skriver Johan Skördare, vd för solcellsinstallatören Energiengagemang.
Klimat
Italien förbjöd oljeutvinning nära kusten och stämdes då av ett bolag som inte längre kunde utnyttja sin oljeutvinningslicens. Nu har bolaget fått rätt av en skiljedomstol. Samtidigt menar EU-domstolen att den här typen av tvister bryter mot EU-rätten.
Miljöpolitik
Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson beskriver sig som en frihandelsvän men konstaterar att klimattullar kanske är helt nödvändiga. Dessutom garanterar hon att en moderatledd högerregering ska arbeta för att nå Sveriges klimatmål.
Klimat
Den ryska invasionen av Ukraina har i praktiken gett upphov till en global koldioxidskatt som gynnar de föregångare som redan ställt om. Men Rysslands intensiva desinformationskrig är ett problem, enligt Tomas Kåberger, energiprofessor på Chalmers.
– Ryktesspridning om att det till exempel inte blåser på natten eller att det skulle vara ett stort problem att solel inte kan leverera jämt skapar opinioner som fördröjer utvecklingen. Det motverkar EU:s ambitioner, säger han till Aktuell Hållbarhet.
Energi
Batterier av trä, bränsleceller av trä, vindkraftverk av trä och Afrikas första elbuss. Det är några av Sveriges smartaste energiinnovationer just nu tillika finalister i E-Prize, tävlingen som arrangeras för 14:e året av Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen E.ON.
Debatt
Håll upp takten i utbyggnaden av den elproduktion som kan komma på plats allra snabbast för att klara klimatomställningen. Politikerna måste öppna för energipolitiska samtal och röja hinder för ny produktion. Det skriver Johan Bruce, Verksamhetsansvarig SKGS – Basindustrins energisamarbete, och Daniel Badman, VD Svensk Vindenergi.
Energi
Enbart 22 procent av de planerade vindkraftverken på land fick tillstånd under 2021 – en rekordlåg siffra, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.
Trots det verkar många kommunpolitiker vara positivt inställda till landbaserad vindkraft medan stödet från befolkningen samtidigt minskar.
Energi
Regeringen har presenterat ett åtgärdspaket på energiområdet där bland annat användningen av små modulära kärnkraftsreaktorer ska utredas.
Efter valet bjuder regeringen in samtliga riksdagspartier till energisamtal.
Debatt
Samma dag som Magdalena Andersson adresserade Stockholm +50, föreslog hon riksdagen att bryta mot överenskommelsen. Dubbelt dessutom. Det skriver Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet tillsammans med Svebios vd Gustav Melin och Energifabrikens vd Karin Varverud.
Lag och rätt
Värmeverket i Sala har tidigare fått gratis tilldelning av utsläppsrätter, men nu är det stopp. Orsaken: Salas fjärrvärme är förnybar. Hade de bara eldat en gnutta fossila bränslen hade de kunnat kamma hem miljontals kronor.
Energi
Sveriges Allmännytta menar att det är tekniskt möjligt att klara de delar av förslaget som berör deras medlemsföretag. Men det finns stora frågetecken om Sveriges elnät ens skulle klara av en sån massiv solenergiutbyggnad som föreslås.
Energi
Ett statligt kinesiskt bolag är den enskilt största ägaren av svensk vindkraft. Samtidigt som Danmark vänder ryggen åt kinesiska aktörer i en stor vindkraftssatsning pressas nu den svenska regeringen på svar om eventuella åtgärder.
Energi
Även om Sverige har den högsta förnybarhetsandelen i EU behöver det göras mer för att klara nationella och europeiska klimatmål. Det slår EU-kommissionen fast i sin årliga rapport med ekonomiska policyrekommendationer till den svenska regeringen.
Energi
Tröga och oförutsägbara tillståndsprocesser riskerar att omintetgöra EU:s energi- och klimatmål. För att råda bot på problemet kommer EU-kommissionen lägga fram ny tvingande lagstiftning för att kapa handläggningstider och onödig byråkrati.
Debatt
Nu kräver högljudda röster att vi bromsar klimatomställningen och i stället investerar i ny infrastruktur för egen fossilgas. Bakom denna genomskinliga uppvisning av handlingskraft döljer sig dock oftast förnekande av klimatförändringarnas effekter och en ovilja att axla ansvaret att motverka dem, skriver europaparlamentariker Erik Bergkvist (S).
Energi
Mer inkludering och större fokus på biologisk mångfald när havsbaserad vindkraft planeras, är budskapet i en rapport från Nordiska ministerrådet, som föreslår en nordisk vindbruksplan för Nordsjön och Östersjön.
Energi
EU-kommissionen utesluter inte energiprisregleringar som följd av Rysslands invasion av Ukraina. Den rådande situationen tydliggör behovet av att snabba på energiomställningen, menar CAN Europe.
Energi
Reglerna för ursprungsgarantier välkomnas av Gasum: ”Ökar transparensen och trovärdigheten”. Energiföretagen anser att systemet är överflödigt i Sverige och att lagförslaget kännetecknas av ett demokratiskt underskott.
Debatt
Genom att bryta uran i Sverige kan vi säkerställa att hela gruvnäringskedjan kan verka på ett hållbart sätt – från prospektering till avfallshantering. Förbudet mot uranbrytning bör därför avskaffas och prospektering av uran underlättas. Det skriver Moderaternas ungdomsförbund, MUF.
Vatten och hav
Regeringen har beslutat om Sveriges första havsplaner som bland annat ska skynda på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Samtidigt får myndigheter i uppdrag att föreslå ytterligare områden för energiutvinning.
Mänskliga rättigheter
Den jättefusion som Lundin Energy aviserade strax före jul kan skydda ägarfamiljen från krav på kompensation efter att bolagsföreträdare i början av november åtalades för folkrättsbrott i södra Sudan. Det skriver tidningen Global Bar Magazine.
Taxonomi
Institutionella investerare är allvarligt oroade efter EU-kommissionens klartecken till att inkludera naturgas och kärnkraft i taxonomin. I ett öppet brev till medlemsländer och EU-parlamentariker uppmanar de politiker att rösta nej. Det krävs dock väldigt många nejröster för att kunna stoppa förslaget.
E-prize
Elbåtar som svävar på vattnet, ett nytt supermaterial som kan lindra världens kopparbrist och batterilösningar för stora fartyg. Där är tre av de mest lovande svenska energiinnovationerna just nu - och några av årets 9 finalister till E-Prize, Sveriges största energipris i näringslivet som delas ut för 13:e året i rad.
Energi
Att tjänstesektorn för oljeutvinning och den vidare energisektorn kommer att övergå till förnybar energi är ett faktum. Det säger Bjoern Klaas, vd på Protolabs, som gjort en enkätstudie mot 180 företagsledare i Europa.
Debatt
De punkter som Daniel Badman från Svensk Vindenergi propagerar för är rimliga men det behövs en till punkt för att ställa om energisystemet, att optimera energianvändningen med hjälp av AI. Det skriver Jonas Forsman som bland annat är AI-expert på CGI.
Energi
Ikea börjar sälja sol- och vindel till slutkonsumenter. Upplägget är enkelt och syftar till att driva på utbyggnaden av förnybar energi i Sverige. Hållbarhetschef Jonas Carlehed säger att att Ikea välkomnar andra företag att kopiera det.