Global uppvärmning kallas den uppvärmning av jordens atmosfär som vetenskapen observerat de senaste 100 åren. Det råder i dag i stort sett vetenskaplig konsensus om att den globala uppvärmningen orsakas av mänskliga utsläpp av växthusgaser.
Klimat
Budskapet till världens beslutsfattare i FN-rapporten som släpptes igår: Lösningarna finns klara att använda, det är allt mer bråttom och varje utsläppsminskning kommer göra stor skillnad. Så här reagerar delar av Hållbarhetssverige på rapporten.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 9.
✓ Därför vill EU-ledamöter se tuffare tag mot freoner
✓ Så tolkar generaladvokaten ramdirektivet för vatten
✓ Så ska de nya reglerna för europeiska gröna obligationer se ut
✓ Vätgasdeklaration ska ge supervätgasområden i EU
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 7.
✓ Nya och nygamla utsläppskrav för bilar, lastbilar och bussar: ”En enorm omställning”
✓ Oprövade EU-direktivet ska avgöra slaget om skyddsvärd skog
✓ Wiesner (C) vill begränsa EU-kommissionens mandat: ”Vill inte ha en ny taxonomidebatt”
✓ Nya turer om synen på biomassa i EU
Mobilitet
EU-parlamentarikerna har godkänt uppgörelsen om nya krav och regler för utsläpp från bilar och lätta lastbilar. Det innebär bland annat stopp för nyförsäljning av bensin- och dieselbilar efter 2035.
Mobilitet
Forskningen har pågått i decennier. Nu blir det alltmer tydligt att det inte är koldioxidutsläppen från flyget som är branschens största klimatpåverkan. Det bästa är att den största boven i dramat kan åtgärdas med relativt enkla medel.
Klimat
Med vetenskapligt baserade klimatmål närmar sig näringslivets hållbarhetsarbete forskningen. Men många företag har ännu inte anslutit sig till det ledande ramverket SBTI. Så här ser genomslaget i Sverige ut för att sätta klimatmål kopplade till Parisavtalet.
✓ Företagen som ökar mest
✓ Risken för greenwash
✓ SCA på väg att byta linje
Klimat
Det finns inga tecken på att koldioxidutsläppen minskar, tvärtom är utsläppen rekordhöga. Det visar en årlig forskningssammanställning som släpptes på fredagsmorgonen. Det globala utsläppsutrymmet har nu krympt till mindre än en tiondel av det årliga utsläppet.
Miljöpolitik
Nyligen röstade EU-parlamentet om sin ståndpunkt när det gäller laddinfrastruktens utbyggnad och sjöfartens klimatomställning. Nu återstår trepartsförhandlingar med EU-kommissionen och rådet. Det här är vad EU-parlamentet röstat igenom.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna under vecka 40.
✓ Hårdare tag mot farliga kemikalier
✓ Kräver stopp för illegal djurhandel
✓ Hållbara handelsavtal får beröm
✓ Förnyar löfte om klimatbistånd
✓ Ny laddstandard ska minska elavfallet
✓ Nytt bud på tätare laddinfrastruktur
✓ Dribblande med utsläppsrätter
✓ Enighet om att energikrisåtgärder inte får hota klimatet
✓ Medborgarinitiativ om fossilfri reklam misslyckades
Klimat
EU-parlamentarikerna vill inte se ökade koldioxidutsläpp för att få in pengar för att hantera energikrisen, vilket EU-kommissionen föreslagit. I stället lanserar de ett eget förslag. ”Bra förslag”, säger IVL:s expert Lars Zetterberg.
Klimat
Naturvårdsverket ger tydligt besked: ”Ingår inte i Sveriges territoriella utsläpp”. Förmodligen kommer inte något annat land heller att belastas för läckans stora klimatpåverkan.
Mobilitet
Europeiska flygbolag har redan höga kostnader för sina koldioxidutsläpp. Men för flygbolag i andra delar av världen kommer flygets Parisavtal Corsia vara en bra drivkraft för flygbranschens färd mot nettonollutsläpp, menar SAS.
Klimat
Bolaget Normative som är specialiserat på att mäta och minska koldioxidutsläpp varnar nu för vad de kallar ”precisionsklyftan”, det vill säga att företagen tror att de mäter alla sina utsläpp men kan missa upp till 80 procent.
Debatt
Världens mest aggressiva växthusgas måste bort nu – ett ställverk i taget. Eftersom antalet ställverk väntas öka med 40 procent fram till 2050 och det redan i dag finns miljövänliga och kostnadseffektiva alternativ på marknaden måste EU-förbudet tidigareläggas, skriver Fredrik Regnell, Sverigechef på Eaton.
Mänskliga rättigheter
Företag som misslyckas med att minska sina utsläpp, förhindra miljöförstöring eller kränkningar av de mänskliga rättigheterna i sina leverantörskedjor måste kunna ställas till svars, menar bland annat Jordens Vänner.
Klimat
Svenskt näringsliv ingår i den paraplyorganisation som vill se en global klimatklubb där EU och Kina ska ingå. Syftet är att få till långsiktiga styrmedel för att undvika koldioxidläckage.
Lag och rätt
Värmeverket i Sala har tidigare fått gratis tilldelning av utsläppsrätter, men nu är det stopp. Orsaken: Salas fjärrvärme är förnybar. Hade de bara eldat en gnutta fossila bränslen hade de kunnat kamma hem miljontals kronor.
Miljöpolitik
Partigrupperna i EU-parlamentet är inte överens om utvidgningen av EU:s utsläppshandelssystem, ETS, till att även omfatta utsläpp från transporter och byggnader. Nu riskerar reformen att bli försenad.
Mänskliga rättigheter
Den svenska regeringen är positiv till lagförslaget om due diligence för företag. Samtidigt kritiseras lagförslaget i en ny rapport för att vara en papperstiger, full med luckor och kryphål.
Mobilitet
Minskad bränsleförbrukning står sig slätt när chefer i stället prioriterar hög fart och korta restider, upprätthållande av tät linjetrafik vid lågsäsong och undvikande av kanalavgifter, visar ny forskning.
Klimat
Det finns inget stöd i erfarenheter eller vetenskapliga modeller för större utsläppsminskningar än fyra procent per år, relativt den ekonomiska tillväxten. I själva verket behöver vi utsläppsminskningar i storleksordningen 8-12 procent per år.
Hållbarhetsarbete
Hur reagerar cementindustrin i Europa på turerna kring svenska Cementa? Koen Coppenholle, vd för Cembureau, cementindustrins lobbyorganisation i Bryssel, tror handeln med utsläppsrätter är avgörande.
Debatt
Göran Finnveden förstår inte de svårigheter som de svenska anläggningarna för energiåtervinning drabbats av. Finnvedens käpphäst – men som han undviker att nämna i sitt debattinlägg – är att hellre lägga plastavfallet på deponi än att energiåtervinna det. Det är lika huvudlöst som det låter, skriver Klas Svensson på Avfall Sverige och Raziyeh Khodayari på Energiföretagen.
Debatt
Anläggningarna för energiåtervinning kan inte tacka nej till avfall som innehåller plast med fossilt ursprung på grund av otillräcklig utsortering till materialåtervinning. De förväntas också behandla farliga ämnen som inte bör cirkuleras i nya produkter. Ge oss hållbara villkor, skriver Klas Svensson på Avfall Sverige och Raziyeh Khodayari på Energiföretagen och vänder sig både mot avfallsförbränningsskatten och Sveriges inkludering av avfallsförbränningen i EU:s utsläppshandel.
Hållbarhetsredovisning
På tisdagen släppte Ikea sin globala hållbarhetsredovisning för verksamhetsåret 2021 och kunde där lyfta fram ett antal hållbarhetsframgångar. Men utsläppen ökade på kort sikt och återigen lämnar Ikea en hållbarhetsredovisning utan tredjepartsgranskning.
Mobilitet
Förslag på tuffare utsläppskrav på bilar splittrar miljöutskottet i EU-parlamentet. De gröna, den socialdemokratiska gruppen och liberala Renew är för, medan vänstern, den konservativa och kristdemokratiska gruppen är emot.
Klimat
En av Sveriges enskilt största utsläppare av klimatgaser, Preemraff Lysekil, har upptäckt att man räknat fel på sina utsläpp. Naturvårdsverket har nu polisanmält bolaget och inlett en granskning för att fastställa hur många fler utsläppsrätter bolaget behöver skaffa sig samt för att korrigera den nationella utsläppsstatistiken. Brott mot EU:s utsläppshandel kan ge böter eller fängelse. (Texten är uppdaterad.)
Klimat
I dag vilar utsläppsstatistiken på enskilda länders rapportering av energianvändning. Men om några år skickar EU upp satelliter och med det nya modellsystemet som forskarna nu presenterar finns möjlighet till oberoende övervakning av utsläppen.
Klimat
Inga handelshinder för klimatvaror. Det är något som kan underlätta omställningen enligt Kommerskollegium. I en ny rapport föreslår myndigheten avtalsformer och strategier för att få till WTO-avtal som driver på världens klimatomställning.
Klimat
Flera stora bolag och organisationer från miljö- och redovisningssektorn har redan knutits till den omstöpta organisationen. Huvudsyftet är att företag enklare ska kunna minska sina scope 3-utsläpp.
Inköp och upphandling
Nu ska kommunala bostadsbolag enklare kunna hjälpa transportsektorn att ställa om. Med hjälp av en kartläggning och upphandlingsvägledning ska det bli lättare att lägga sig på rätt kravnivå som skyndar på utvecklingen.
Klimat
EU:s förslag på utsläppshandelssystem för byggnader och vägtransporter får hård kritik i en analys av Konjunkturinstitutet. En av slutsatserna är att klimatpolitiken förmodligen blir mindre effektiv och dyrare.