Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Greenpeace är en oberoende internationell miljöorganisation som arbetar med hjärtefrågorna klimat, kärnkraft, försvara våra hav, skog, miljögifter, genmodifierade organismer och fred och nedrustning. Organisationen grundades 1971 av en grupp fredsaktivister som seglade till Amchitka, en liten ö utanför Alaskas västkust, för att protestera mot USA:s underjordiska kärnvapentest. Chef för Greenpeace Sverige är Annika Jacobson.
Hållbarhetsarbete
Greenpeace nuvarande Sverigechef Isadora Wronski blir ny senior strateg på nordisk nivå inom miljöorganisationen och ersätts av Erika Bjureby, som närmast kommer från Transport and Environment som arbetar med miljö- och transportfrågor inom EU.
Miljöpolitik
Riksdagen röstade i dag igenom budgetförslag från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Enligt WWF kan beslutet betyda 3,5 miljarder mindre till klimat- och miljöarbete i Sverige. (UPPDATERAD 18:01)
Klimat
Hållbarhetskonsultbyrån 2050 har rekryterat Annika Jacobson, Greenpeace’ Sverigechef sedan fyra år tillbaka. Aktuell Hållbarhet ringde upp henne för att höra hur det känns att gå från att arbeta inom miljörörelsen till att samarbeta med näringslivet.
Klimat
Kärnkraft bör inte stödjas. Så trodde EU-parlamentarikerna från Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna att det stod i den text som de ska rösta om i dag. Men i ursprungstexten står i stället att kärnkraft bör stödjas.
Klimat
DEBATT Om det är några som har makt att få kolet att stanna i marken så är det Vattenfall, som äger kolet, och svenska regeringen, som äger Vattenfall, det skriver Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
Natur
– Det behövs en en politik för hållbar välfärd i samklang med planeten. Miljö och hållbarhet fortfarande betraktas fortfarande som en isolerad politisk sektor vid sidan om andra politikområden, skriver Nina Ekelund, Hagainitiativet
Johan Kuylenstierna, Stockholm Environment Institute
Johan Rockström, Stockholm Resilience center och ytterligare 45 av Sveriges miljömäktigaste personer i en appell till Sveriges politiker.
Klimat
I den nya antologin ”Håll Gränsen” presenterar Fores vd Mattias Goldmann fem framtidsutmaningar för miljörörelsen. ”Sverige har inte råd med en miljörörelse på dekis”, skriver han. Här kan du läsa hela Goldmanns bidrag exklusivt i Miljöaktuellt.
Klimat
I en debattartikel kritiserar Naturskyddsföreningen, WWF och Greenpeace underlaget till den färdplan som Naturvårdsverket tagit fram för att beskriva hur regeringens mål om ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 ska uppnås.
Klimat
Den ryske miljöaktivisten Vladimir Chuprov var i förra veckan på besök i Stockholm för att träffa svenska politiker och diskutera problematiken med oljeexploatering i Arktis. Miljöaktuellt fick som enda tidning en intervju.
Klimat
För att sätta dit tjuvfiskare gick aktivister från Greenpeace ombord och installerade GPS-utrustning i smyg på ett antal fiskebåtar. Yrkesfiskarna avslöjades och dömdes i domstol. Nu är också den Greenpeace-aktivist som installerade spårutrustningen frikänd.
Klimat
När Greenpeace fyllde 40 år och bjöd in till fest passade organisationen på att släppa en ny rapport om hur Sverige kan ställa om energisystemet. Tomas Kåberger, som skrivit förordet till rapporten, fanns på plats och berättade om hur oerhört snabbt tillväxten av det förnybara just nu går.
Klimat
Debatt: Sverige är ett av de länder i världen som har absolut bäst förutsättning att ställa om energisystemet till 100 procent förnybar energi. Det skriver företrädare från Greenpeace, Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen på Miljöaktuellt debatt.
Klimat
Svensk Kärnbränslehantering, SKB, lämnade igår in sin ansökan om slutförvar av svenskt kärnbränsle. Trots massiv kritik, inte minst från forskarhåll, menade bolaget att det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att en slutförvaring i berget är rätt strategi.
Klimat
Den sociala nätverksgiganten Facebook driver till stor del sina servrar med el från kolkraftverk. Nu kräver Greenpeace att Facebook upprättar en plan för hur de ska gå från klimatförstörande kolkraft till förnybar energi. Greenpeace ger också Facebook en deadline.
Klimat
Vem bestämmer i Natura 2000-områden? Den frågan vill Naturvårdsverket få svar på då de överklagar Miljödomstolens beslut att ge Greenpeace rätt att skydda Fladen och Lilla Middelgrund mot bottentrålning genom att placera ut trålhinder.
Klimat
Med Naturvårdsverkets goda vilja valde Länsstyrelsen i Halland att ge grönt ljus då organisationen Greenpeace skulle placera ut stora stenblock i Kattegatt för att hindra trålfisket. Nu vill Naturvårdsverket ändå pröva frågan i miljödomstolen.
Klimat
Japans premiärminister Taro Aso lät igår meddela att Japan bara planerar att minska sina utsläpp av växthusgaser 8 procent under 1990 års nivåer. Beslutet kommer att göra det svårare att nå ett avtal vid FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn.