Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Hållbara transporter sammanfattar samhällets strävan att minska transportsektorn negativa klimat- och miljöpåverkan. Transporterna kan bli mer hållbara och miljövänliga på flera olika sätt. Genom att välja det energismartaste transportslaget, de miljövänligaste bränslena, energieffektivisera och undvika onödiga transporter. Hållbara transporter kan också handla om att byta transportslag till ett som är mer energismart, till exempel att åka tåg, cykla eller gå istället för att åka bil. Transport av personer och varor inom Sverige står idag för en fjärdedel av Sveriges energianvändning och bilen är det vanligaste transportmedlet.
Mobilitet
Regeringen har presenterat en ny infrastrukturplan med satsningar på nära 900 miljarder kronor över en elvaårsperiod. 2030-sekretariatet är kritiska och anser att planen inte leder till ökad transporteffektivitet.
Mobilitet
Ingen lyckad överflyttning av gods från lastbil till järnväg eller sjöfart har skett under de senaste 20 åren, i alla fall inte som syns i statistiken. Nu berättar VTI-forskaren vad som krävs för att överflyttningen ska ha en stor positiv klimat- och miljöeffekt.
Miljöpolitik
Inom två mandatperioder ska utsläppen utanför utsläppshandeln minska med 63 procent, cirka 17 miljoner ton. Aktuell Hållbarhet frågade riksdagspartierna vad de vill göra under nästa mandatperiod för att nå målen. Inget parti kunde uppskatta hur mycket utsläppen minskar med deras åtgärdspaket – utom Miljöpartiet.
Mobilitet
Statliga Green Cargos nya trafiknätverk ska göra det möjligt för bolaget att öka sin fraktkapacitet markant och stärka järnvägens konkurrenskraft i förhållande till långa fossildrivna lastbilstransporter.
– Vi skapar förutsättningar att nå de transportpolitiska målen, säger vd Ted Söderholm till Aktuell Hållbarhet.
Mobilitet
Ingen vet exakt hur stort problemet med avgasfusket är. ”Det rör sig om ett stort mörkertal”, säger en bilinspektör hos polisen. Samtidigt finns det luckor i lagen och det saknas både kunskap och teknik för att avslöja fusket.
Mobilitet
Utbrett fusk med avgasreningen hos tunga fordon, otillräcklig lagstiftning och brist på teknik och kunskap för att avslöja bedragarna.
”En situation liknande utsläppsskandalen i Tyskland”, säger en företagare som säljer tekniken som manipulerar avgasreningssystemen.
Mobilitet
Tusentals lastbilar misstänks fuska med avgasreningen – samtidigt som polisen står handfallen. Aktuell Hållbarhets reporter utgav sig för att vara lastbilschaffis och kunde köpa fusktekniken på bara några minuter.
Energi
Även om Sverige har den högsta förnybarhetsandelen i EU behöver det göras mer för att klara nationella och europeiska klimatmål. Det slår EU-kommissionen fast i sin årliga rapport med ekonomiska policyrekommendationer till den svenska regeringen.
Mobilitet
Bara 35 procent av kommunerna har ett systematiskt arbete för att effektivisera transporter i verksamheten, visar Aktuell Hållbarhets rankning Miljöbästa kommun som publiceras i sin helhet på torsdagen.
Mobilitet
Boston Consulting Group trodde att över 80 procent av de nytillverkade lastbilarna till år 2035 kommer vara elektrifierade. Men efter Rysslands invasion av Ukraina tror de att utvecklingen kan gå ännu snabbare.
Mobilitet
Europeiska lagstiftare behöver inte hålla tillbaka när det gäller utsläppskrav på koldioxid från bilar, i alla fall inte av oro för att det inte ska finnas tillgänglig laddinfrastruktur. Det menar miljöorganisationn Transport & Environment i en ny rapport.
Debatt
En ensidig satsning på bio-CCS för negativa utsläpp riskerar att hindra utvecklingen av svenska elektrobränslen, som bygger på infångning och användning av grön koldioxid. Energimyndighetens förslag behöver därför kompletteras för att främja bio-CCU, skriver Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.
Mobilitet
Europeiskt beroende av ryska råvaror har höjt priserna för utsläppsrening för dieselmotorer väsentligt. Nu oroas åkerinäringen för en framtida brist. Än är läget under kontroll, men den största tillverkaren tar inte emot nya kunder.
Debatt
Om specialfordon för rullstol ska framföras med klimatsmart eldrift kommer fordonet totalvikt att överstiga 3,5 ton på grund av batteriernas vikt. Nu behöver den svenska regeringen ändra reglerna på samma sätt som andra medlemsstater redan har gjort för att underlätta uppnåendet av Sveriges klimatmål. Det skriver företrädare för Svenska Taxiförbundet, Svensk Kollektivtrafik, Trafikförvaltningen Region Stockholm och DHR Stockholmsavdelningen.
Mobilitet
Regeringen föreslår att reduktionsplikten ska frysas på årets nivåer under 2023 som en del i åtgärdspaketet mot prisökningar på drivmedel och el. Beslutet upprör organisationerna 2030-sekretariatet och Gröna Mobilister.
AH nyheter
Brist på el till omställningen – eller makt åt klimatförnekare. Så lyder några av huvudargumenten i valet mellan höger- och vänsterblockets miljöpolitik, inför det ödesval då världen sägs ha omkring åtta år på sig att få utsläppskurvan att vända nedåt.
Mobilitet
Förslag på tuffare utsläppskrav på bilar splittrar miljöutskottet i EU-parlamentet. De gröna, den socialdemokratiska gruppen och liberala Renew är för, medan vänstern, den konservativa och kristdemokratiska gruppen är emot.
Mobilitet
Laddpunkter, elvägar och vätgastankstationer. Under tisdagen presenterade regeringens elektrifieringskommission en handlingsplan för hur Sveriges mest trafikerade vägar ska ställas om för eldrift. Både för personbilar och lastbilar.
Mobilitet
För att nå målet om ett fossilfritt Sverige och lyckas med vätgassatsningarna behövs planer för vilka små steg vi ska ta i dag och i morgon för att nå målet. Det menar branschorganisationen Vätgas Sverige.
Debatt
Sjöfartsverkets ständiga höjningar av farleds- och lotsavgifterna bromsar omställningen för en bransch som drabbats hårt under pandemin. VTI:s nyligen presenterade förslag är bra, men för att åstadkomma en långsiktigt hållbar sjöfart föreslår vi också följande förändringar, skriver Kristian Durhuus, vd For Sea och Anders Hermansson, tf vd Svensk Sjöfart.
Mobilitet
Regeringens förslag om gradvis ökad kvotplikt de närmaste åtta åren går nu till Lagrådet och redan till årsskiftet sker en skärpning. Enligt Magnus Nyfjäll på Smart Energy kan det bli svårt att klara skärpningen.
Mobilitet
Knappt hann infrastrukturplanen landa innan ministern sa att regeringen ska göra ändringar och satsa mer på järnväg. Green Cargo efterlyser mer pengar och åtgärder för att bygga bort tre flaskhalsar. ”Det är orimligt att vänta 24 år”, säger presschef Stephan Ray.
Mobilitet
EU tillåter undantag från 3,5 ton för lätta el- och gaslastbilar för att öka andelen klimatsmarta transporter. Men Transportstyrelsen vill inte se ett undantag i Sverige. Nu riktar flera tunga branschföreträdare kritik mot myndigheten.
Inköp och upphandling
Målet är ökad återvinning och minskade transporter, enligt Upphandlingsmyndigheten. Swerock tipsar om att tidigt i byggprocessen undersöka olika alternativ såsom att bygga översvämnings- eller bullerskydd av överblivna schaktmassor.
Mobilitet
I en nära framtid kommer två nya typer av batterier att vara aktuella för transportsektorn. Den ena är billigare och mer hållbar än dagens litiumjonbatterier, men orkar bara 80-90 procent av körsträckan. Men största miljövinsten är fortfarande att inte ha en bil, dela på bilarna och köra så små bilar som möjligt.
Mobilitet
Bilindustrin börjar konkretisera sina omställningsplaner men fortfarande är alltför liten den av nyförsäljningen lågutsläppande bilar. Energisektorn är inlåst i kolinvesteringar som gör att deras klimatprestanda väntas bli sämre i nära framtid.
Debatt
I Frankrike blev det våldsamma protester mot höjd koldioxidskatt, men inte i Kanada där koldioxidskatten delas ut till medborgarna. Även Sverige borde lyssna på 3585 nationalekonomer och dela ut koldioxidskatten, skriver fyra liberaler.
Mobilitet
Dyra batterier och brist på laddinfrastruktur är trösklar, men på fordonssidan går utvecklingen snabbare än väntat. ”Vi är inte längre en svåromställbar sektor, som alla har talat om. Vi har de tekniska lösningarna färdiga”, säger Scanias vd Christian Levin.
Mobilitet
Svensk sjöfart berättar att det börjar mullra i leden, men att samhället och transportköparna behöver hjälpa sjöfarten att ställa om. Lite högre fraktkostnader och stora mängder förnybara bränslen är vad som behövs.
Hållbarhetsarbete
Under året har Aktuell Hållbarhet berättat hur stora företag ställer nya hållbarhetskrav på sina underleverantörer. Nu berättar svenska leverantörsföretag det går att leva upp till de nya förväntningarna.
Inköp och upphandling
Nu ska kommunala bostadsbolag enklare kunna hjälpa transportsektorn att ställa om. Med hjälp av en kartläggning och upphandlingsvägledning ska det bli lättare att lägga sig på rätt kravnivå som skyndar på utvecklingen.
Mobilitet
I genomsnitt går det att minska mängden onödig luft i paket med tjugo-trettio procent, vilket kan leda till stora utsläppsminskningar. Med bättre använd data går det dessutom att samordna transporter och minska klimatavtrycket ytterligare.
Mobilitet
Mer sjö- och järnvägstransporter spelar marginell roll för miljö och klimat, förutom luftkvaliteten som skulle förbättras, visar studier av överflyttning av gods från vägnätet. Det är enligt VTI viktigt att fokusera på miljömålen i stället för att se överflyttningen som ett mål i sig.
Debatt
För att klara transportsektorns omställning till fossilfritt behövs alla hållbara förnybara alternativ. Vi måste tänka om för att få en teknikneutral utveckling på riktigt. Det skriver Beatrice Torgnyson Klemme, vd för den regionala samverkansorganisationen BioDriv Öst
Mobilitet
Elektrifieringslöftena som avgetts från företag och regioner har granskats av forskare. För att lyckas krävs nu konkreta handlingsplaner och tajt uppföljning, menar Maria Xylia, en av forskarna vid SEI.
Hållbar stad
Oflexibla detaljplaner, dålig kravuppföljning, avfallsförbränningsskatt, långsamma markanvisningar och nedskräpningsavgifter. Det är några av hindren för att näringslivet ska kunna ställa om städerna i en mer hållbar riktning, enligt Stockholms handelskammare.
Mobilitet
Upphandlingsmyndigheten levererar skarp kritik mot regeringens senaste förslag om en ny miljöbilsdefinition. ”Upphandlingsmyndighetens 20-sidiga lustmord på regeringens usla förslag om ny miljöbilsdefinition är ny favorit”, skriver känd hållbarhetsprofil på Twitter.
Debatt
Mikromobilitetsaktören Voi lanserar nu sin första årliga säkerhetsrapport. Bolaget ser säkerhet som en av sina främsta hållbarhetsfrågor och Tina Ghasemi,
policychef Sverige & Danmark, Voi Technology skriver att företagets mål är noll allvarliga olyckor eller dödsfall i alla delar av verksamheten till 2030.
Mobilitet
SSAB och Volvo inleder samarbete för att bygga fordon av fossilfritt stål. Redan nästa år ska en mindre serietillverkning komma igång.
”Det som begränsar oss är hur mycket fossilfritt stål som finns på marknaden”, säger Volvos presschef Claes Eliasson.
Mobilitet
Inför valet i höst har 2030-sekretariatet tagit fram ett valmanifest för klimatarbetet inom transportsektorn. Inför nästa mandatperiod finns 10 punkter som 2030-sekretariatet anser att alla partier borde kunna enas om.