Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Kemiska riskkällor på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Kemiska riskkällor.
Kemikalier
Eftersom EU-länderna inte klarat av att slutförvara allt kvicksilver enligt Minamatakonventionen får de ytterligare tre år på sig. Det handlar om 2 300 ton kvicksilver. Men inget av det finns i Sverige, enligt Naturvårdsverket.
Debatt
Ansvaret för PFAS-användning i brandsläckningsskum berör fler än Försvaret och Räddningstjänsten. Privata och kommunala bolag måste börja ta efter och göra fullständiga konsekvensanalyser både vid utfasning av gamla brandsläckningsmedel och upphandlingen av nya, skriver Melker Lang, brandskyddsexpert GPBM Nordic.
Debatt
Det är positivt att den nya standarden möjliggör bredare användning av restprodukter, men farliga ämnen i betong diskuteras sällan och den ”gröna” betongen är inte en lösning på sikt. Det skriver Danielle Freilich, konsult och tidigare mångårig miljöchef på Byggindustrierna, i en replik till Svensk Betong.
Debatt
I en artikel i Aktuell Hållbarhet påstår Danielle Freilich att slagg och flygaska som används i betong är farligt avfall som kan skapa allvarliga problem för miljön och hälsan. Det stämmer inte, skriver Markus Peterson på Svensk Betong, som är ordförande i den aktuella tekniska kommittén på Sis.
Kemikalier
Att stoppa in farligt avfall som slagg och flygaska i betong kan skapa allvarliga problem för miljön och hälsan. Det säger Danielle Freilich efter nyheten att en ny standard tillåter sådana bindemedel i betong för att få ner dess klimatpåverkan.
Kemikalier
En cockatileffekt av kemikalier hos gravida kvinnor påverkar barns språkinlärning . Det visar en ny studie där forskarna tagit fram en metod för att kunna förutspå kemikalieblandningars effekt på barn.
Debatt
Det är förbryllande att företrädare för Ingenjörer för miljön, Läkare för miljön och Ren åker - Ren mat väljer att skriva under ett debattinlägg där så många felaktigheter om svensk mjölk och mjölkproduktion förekommer, skriver Maria Karlsson, LRF Mjölk som ett svar på debattartikeln om slamspridning och främmande ämnen i svensk mjölk.
Debatt
Mjölken har visats innehålla många av de föroreningar som även finns i slammet, så därför kräver vi att både mejerinäringen och myndigheterna tar ansvar för slamfrågan. Det skriver företrädare för Ingenjörer för miljön, Läkare för miljön och initiativet Ren åker – ren mat.
Fredagskommentar
Hur är det möjligt att jag inte kände till detta? Hur kan det ens vara möjligt att gå in på Blocket, Sellpy eller en secondhandbutik utan att få det tydligt framfört mitt framför ögonen vilka faror som lurar och vad man bör se upp med?
Cirkulär ekonomi
Det finns starka uppfattningar om nytta eller risker med slamspridning till åkermark. I en stor granskning i tidningen ETC kommer både tillskyndare och kritiker mot slamspridningen till tals. En före detta Revaq-revisor avfärder det certifierade slammets kvalitetssäkerhet som rent nonsens.
Kemikalier
Cancer, allergier och problem med att skaffa barn. Det är skador som dagens svenska barn kan drabbas av i framtiden till följd av exponering av farliga ämnen på lekplatser och i lekland, bland annat på grund av bristande kontroll av återvunna material. Det visar en undersökning av Kemikalieinspektionen.
Klimat
Elektriska lågprisprodukter som hörlurar, leksaker och vissa lampor innehåller för mycket riskfyllda kemikalier. Det framgår av en gemensam undersökning av elektriska lågprisprodukter som gjorts av Miljöförvaltningarna i de fyra storstäderna Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg….