Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Klimatanpassning på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Klimatanpassning.
Klimat
En klimatdeklaration skulle förtydliga hur utsatta olika fastigheter är för ett förändrat klimat. Något som efterfrågas av flera olika aktörer, enligt forskningsinstitutet Rise som tagit fram ett förslag på deklaration.
Miljöpolitik
Sedan SD lagt fram en egen reservation om våtmarker kunde de rödgröna i Miljö- och jordbruksutskottet köra över regeringspartierna i frågan. Därmed riskerar regeringen att gå samma öde till mötes som S-regeringen gjorde innan riksdagsvalet.
Klimat
När en hyresgäst flyttade ut efter 20 år blev det dags att renovera en kontorsfastighet. Då beslutade AMF Fastigheter att göra så lite som möjligt. Det måste flera lära sig framöver, anser företagets företrädare.
Debatt
Hus som inte behöver värmas upp är redan en självklarhet i stora delar av Europa. Material från förnybara råvaror finns som alternativ till byggbranschens konventionella materialval. Men så länge som vi låter anläggningskostnad styra vinner konventionella metoder med material som byggarna känner till, eftersom det innebär färre arbetstimmar än att bygga med ny teknik och mer okända moment, skriver företrädare från arkitekt- och teknikkonsulten Norconsult.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 50.
✓ EU:s stora plastmiss – tung myndighet varnar
✓ Så vill svenska regeringen prioritera under ordförandeskapet i EU
✓ Framsteg för klimatanpassningen – enligt ny rapport
✓ Här är landet som undertecknat EU:s tredje klimatomställningsavtal
✓ Dessa kemikalier kan förbjudas – ska nu utredas
✓ Tidiga julklappen till Sverige från EU-kommissionen
✓ Svenska regeringens kalldusch: Ålfiskestoppet förlängs
✓ Beskedet: EU:s klimattullar kommer att införas
✓ Nya regler för inkluderande rekrytering och lönesättning
✓ Så blir EU:s nya batteriregler
Mobilitet
Europeiska kommissionen har godkänt att Sverige fortsätter med skattebefrielse av höginblandade biodrivmedel i ytterligare fyra år. Det är viktigt för att Sverige ska nå klimatmålen, enligt finansministern.
Klimat
Det är inte bara i Sverige klimatanpassning behöver ske. Stora klimatrisker finns i leveranskedjorna som leder till Sverige. Svenska beslutsfattare får konkreta rekommendationer i en ny rapport om hur handeln påverkas av klimatrisker.
Klimat
Varken SSAB eller Volvo tar upp klimatrisker i sina finansiella rapporter, i likhet med en förkrossande majoritet av stora företag världen runt. Det rapporterar Carbon Tracker vars experter gått igenom rapporteringen från företag världen runt. De undersökta företagen står för 80 procent av industriutsläppen.
Hållbarhetsarbete
Flera svenska kommuner har långt gångna planer på nya havsnära stadsdelar, vissa till och med byggda i vattnet. Flera får nu hård kritik: ”Kortsiktigt och lämnar över alla problem till framtida generationer.”
· Kritiken: ”Förvärra inte situationen, det är ju dumt som det redan är.”
Hållbarhetsarbete
Kommunen har köpt förorenad och översvämningshotad industrimark för 110 miljoner. Planen är att här ska byggas 2000 bostäder. Samtidigt planerar Uddevalla för kilometerlånga vallar som ska skydda mot framtida klimatförändringar. Notan: 1 miljard kronor – och halva den kostnaden borde staten stå för, menar kommunalrådet.
Debatt
Förutom att hejda klimatförändringen skyddar reduktionsplikten mot skenande energipriser och tryggar energiförsörjningen. Nu när valrörelsen är över bör regeringen skicka Energimyndighetens förslag på remiss, med ett tydligt uttalande reduktionsplikten ska utvecklas, inte avvecklas. Det anser företrädare för bland andra Lantmännen, Neste och St1 tillsammans med 2030-sekretariatet.
Klimat
Med 33 miljoner människor drabbade av de historiskt stora översvämningarna i Pakistan aktualiseras den brännande frågan om de rika ländernas ansvar för att hjälpa fattiga länder. De har knappast alls bidragit till att skapa klimatkrisen, men får ta de största konsekvenserna samtidigt som de har brist på resurser.
Klimat
Nu har forskarna kartlagt hur jordens skogar kommer påverkas av klimatförändringarna. ”Skogarna kommer inte rädda oss från klimatförändringarna”, säger forskaren som varit med och gjort kartläggningen.
Fredagskommentar
Nu måste valdebatterna ta lika stor fart som sommarens rekordbränder i Europa och sätta klimatet i centrum. Skogen är exempelvis en viktig fråga som politikerna återkommande duckar för. Aktuell Hållbarhet ser fram emot valspurten och att välkomna flera nya medarbetare.
Klimat
En batteriplattform ska möjliggöra en grön omställning för byggindustrin. Batteriplattformen lanseras tillsammans med 70 verktyg som ska gynna såväl klimat som arbetsmiljö inom branschen.
Biologisk mångfald
Kommer Sverige som EU-ordförandeland att ha röstat nej till en bärande del av EU:s gröna giv? Nu växer oron efter att riksdagens miljö- och jordbruksutskott extrainkallats under sommaruppehållet. Frågan avgörs innan valet medan själva lagstiftningen blir en fråga för nästa regering.
Klimat
MSB får i uppdrag av regeringen att stärka klimatberedskapen genom att göra det lättare att förutse var extrema skyfall kan skapa allvarliga överstämningar, som den i Gävle för snart ett år sedan. Uppdraget handlar om standardisering och samordning av skyfallskartering.
Lag och rätt
Under måndagen kom ytterligare en i raden av klimatdomar där regeringar får bakläxa på sina klimatbeslut. Denna gång handlar det om en nationell nettonoll-strategi som är för vag för att leda mot målet.
Debatt
Enligt IPCC har klimatkrisen två orsaker: förlust av biomassa och fossil förbränning. Det är inte primärt utsläppen som skapar klimatkrisen utan det faktum att det finns ett av människan skapat överskott av växthusgaser som koldioxid i atmosfären. För att få bort koldioxid från atmosfären finns i dag endast en metod: att återställa den förlorade skogen. Den svenska klimatpolitiken behöver uppdateras för att hamna i samklang med EU:s klimatlag och IPCC:s vägledning, skriver tre medlemmar i Skydda skogen.
Hållbarhetsarbete
Batterier, växtbaserad plast och klimatanpassning. Innovationskraften flödar och det sker hela tiden viktiga teknikkliv framåt. Även människors beteenden och vanor är i omställning. Aktuell Hållbarhet listar fem innovativa projekt som bidrar till klimatarbetet.
Aktuell Hållbarhet TV
Översvämningar, ras och skred. Dagens bolag behöver vara motståndskraftiga för att minimera de skaderisker som blir effekten av ett förändrat klimat. Vad är viktigt att ta höjd för och varför har biologisk mångfald seglat upp som en prioriterad fråga för näringslivet?
Mobilitet
Statliga Green Cargos nya trafiknätverk ska göra det möjligt för bolaget att öka sin fraktkapacitet markant och stärka järnvägens konkurrenskraft i förhållande till långa fossildrivna lastbilstransporter.
– Vi skapar förutsättningar att nå de transportpolitiska målen, säger vd Ted Söderholm till Aktuell Hållbarhet.
Debatt
Om bygg- och fastighetsbranschen står för en femtedel av utsläppen bör vi också sänka vår andel med cirka 21 procent, och hoppas på att alla andra branscher gör detsamma. Räknat på referensbyggnaden för flerbostadshus, Blå jungfrun, skulle det innebära att vår bransch behöver säga stopp till cirka 4,5 miljoner nybyggda kvadratmeter i år. Det skriver Robin Rushdi Al-salehi, grundare och vd för Vakansa.
Klimat
Codes är namnet på en ny koalition av över 1000 intressenter från över 100 länder, som genom digitalisering vill bidra till klimatarbetet. Koalitionen lanserades under FN:s miljömöte Stockholm+50 igår. Samtidigt presenterar TechSverige i dag en rapport i samma ämne.
Miljöpolitik
Nu är det dags. För 14:e året i rad genomförs Aktuell Hållbarhets rankning Miljöbästa kommun, där vi undersöker hur kommunerna integrerar klimat- och hållbarhet i den kommunala agendan. I år har vi en helt ny vinnarkategori. Grattis alla vinnare!
Debatt
Sverige överger nu två århundraden av alliansfrihet. Det är rimligt att vara kritisk mot processen, men oavsett ingångsvärden också nödvändigt att förhålla sig till den nya verkligheten. Inte minst vi som förstår att det akuta klimathotet och den begynnande sjätte massutrotningen är existentiellt avgörande för hela vår gemensamma framtid bör göra det bästa av Nato-medlemskapet, skriver Mattias Goldmann,
Fredagskommentar
Extrema temperaturer i Indien drabbar människor och djur. Tiden för när vår planet inte längre klarar upphettningen är, enligt experter, inte långt bort. Men för många medier världen över – och i Sverige – är det bara en av alla frågor, utan samma dignitet som pandemin eller Natofrågan.
Krönika
Några som både ser tydliga kostnader av klimatskador och har kraft att agera för omställning är städerna. På senare tid agerar allt fler städer också rättsligt till följd av risken för skador från klimatrelaterat extremväder, skriver Åsa Romson, expert på miljöjuridik och miljöpolitik på IVL Svenska miljöinstitutet.
Livsmedel
Om var femte lantbrukare ställer om till mer klimatsmarta metoder ökar EU:s matsäkerhet på kort sikt samtidigt som motståndskraften mot klimatförändringar ökar på längre sikt. Det konstaterar World Economic Forum i en rapport.
Karriär
Den 1 juni börjar Camilla Mattson som hållbarhetschef på WSP. Hon kommer senast från en tjänst som hållbarhetschef på byggföretaget Forsen. I det nya uppdraget kommer hon lägga fokuset på klimatfrågan i stort.
Debatt
Totalt sett bidrar användningen av plast till att utsläppen av koldioxid sänks, genom att plast är ett resurseffektivt material. För att undvika förbränning av plast måste dagens återvinningssystem kompletteras med kemisk återvinning, men en tydlig satsning på detta saknades i regeringens handlingsplan för plast. Det skriver företrädare för Innovations- och kemiindustrierna, Ikem, i en replik till Energiföretagen och välkomnar en dialog.
Debatt
Om specialfordon för rullstol ska framföras med klimatsmart eldrift kommer fordonet totalvikt att överstiga 3,5 ton på grund av batteriernas vikt. Nu behöver den svenska regeringen ändra reglerna på samma sätt som andra medlemsstater redan har gjort för att underlätta uppnåendet av Sveriges klimatmål. Det skriver företrädare för Svenska Taxiförbundet, Svensk Kollektivtrafik, Trafikförvaltningen Region Stockholm och DHR Stockholmsavdelningen.
Debatt
Det är positivt att den nya standarden möjliggör bredare användning av restprodukter, men farliga ämnen i betong diskuteras sällan och den ”gröna” betongen är inte en lösning på sikt. Det skriver Danielle Freilich, konsult och tidigare mångårig miljöchef på Byggindustrierna, i en replik till Svensk Betong.
Debatt
I en artikel i Aktuell Hållbarhet påstår Danielle Freilich att slagg och flygaska som används i betong är farligt avfall som kan skapa allvarliga problem för miljön och hälsan. Det stämmer inte, skriver Markus Peterson på Svensk Betong, som är ordförande i den aktuella tekniska kommittén på Sis.
Klimat
Det är bråttom att minska utsläppen. Och det är av yttersta vikt att bevara minst cirka 30–50 procent av världens naturliga ekosystem för att skydda oss mot klimatförändringarna. Det konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i sin rapport om effekter, anpassning och sårbarhet som släpptes kl 12 på måndagen svensk tid.
Debatt
Kunskap kommer bli avgörande för omställningen mot ökat träbyggande. Trävaror som saknar dokumentation eller där skyddet mot röta bara är obetydligt bättre än obehandlat trä är olämpliga att använda i byggsammanhang och ska inte beskrivas som träskyddade. Det skriver Geoffrey Daniel, Magnus Wålinder och Nasko Terziev, professorer med inriktning mot trävetenskap och byggande, i en replik på Organowoods vd Jens Hamlin.
Debatt
Hur länge ska vi hoppas på att den mest hållbara byggnaden är den som Skanska byggt? Vi bör tacka nej till ett bonus-malus för nyproducerade klimatsmarta bostadsrätter, skriver Robin Rushi Al-saléhi på Vakansa i en replik till byggbolaget.
Klimat
Klimatförändringarna ökar riskerna för extremväder och skador på fastigheter, men arbetet med att klimatanpassa det svenska fastighetsbeståndet går trögt. Samtidigt är kunskapen om klimatrelaterade risker låg bland bostadsköpare.
– Det kommer att krävas mycket mer åtgärder framöver, säger Robert Johannesson, uppdragsägare på Boverket.
Debatt
Det är varje partis yttersta ansvar att ha en genomtänkt och ansvarsfull politik som kan ge unga hopp om framtiden. Omställningen behöver inte bara ske omedelbart och vara långsiktig utan behöver även beröra fler ämnen än energi, skriver Fanny Jönsson, kommunikatör och fristående skribent.
Plast
Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) presenterade under förmiddagen Sveriges första handlingsplan för plast, som ska minska klimatutsläppen och nedskräpningen på land och i vatten. Det blir en lång rad nya mål, uppdrag och även budgetsatsningar.
Kemikalier
Att stoppa in farligt avfall som slagg och flygaska i betong kan skapa allvarliga problem för miljön och hälsan. Det säger Danielle Freilich efter nyheten att en ny standard tillåter sådana bindemedel i betong för att få ner dess klimatpåverkan.
Debatt
Det stämmer inte att det redan finns alternativa, effektiva och klimatsmarta träskydd på marknaden. Inte heller att transparensen gällande mätning av träskyddsmedel i oberoende tester är dålig. Det skriver Jöran Jermer i en replik till Jens Hamlin på Organowood.
Debatt
Göran Finnveden förstår inte de svårigheter som de svenska anläggningarna för energiåtervinning drabbats av. Finnvedens käpphäst – men som han undviker att nämna i sitt debattinlägg – är att hellre lägga plastavfallet på deponi än att energiåtervinna det. Det är lika huvudlöst som det låter, skriver Klas Svensson på Avfall Sverige och Raziyeh Khodayari på Energiföretagen.
Lag och rätt
Naturvårdsverket har skickat en underrättelse till regeringen om att projektet H2 Green Steel i Boden innebär en risk för en betydande miljöpåverkan. Något som gör att regeringen kan komma att pröva verksamheten.
Debatt
Byråkratiska hinder för användning av träskyddsmedel kan stoppa användningen av klimatsmarta träkonstruktioner. Det skriver riksdagsledamöterna Emma Hult (MP) och Larry Söder (KD) tillsammans med Svenska träskyddsföreningens vd Fredrik Westin.
Social hållbarhet
Det är inte bara politiken som kommer avgöra framtidens klimat, utan kanske i ännu högre grad företagens ekonomiska beslut. Efter politisk demokrati borde vi därför nu diskutera ekonomisk demokrati, där anställda får ökat inflytande över företagens ekonomiska inriktning. Det anser forskaren Sebastian Svenberg som tror att en sådan utveckling skulle kunna vara gynnsam för klimatet.
Debatt
För att verkligen sätta fart på det klimatsmarta byggandet och göra det till den nya normen behövs en miljöbonus även för bostadsköparna. Vilka politiska partier är redo att nu ta nästa steg och se över hur byggbranschens klimatomställning kan snabbas på? Det skriver Alexandra Laurén, vice vd på Skanska Sverige.
Certifiering och standarder
Certifieringen för befintliga byggnader, Miljöbyggnad i drift, väcker rekordstort intresse i fastighetsbranschen. Nya finansieringsmöjligheter med gröna bolån och en kommande grön finansiering enligt EU-taxonomin sägs vara två anledningar.
Taxonomi
Institutionella investerare är allvarligt oroade efter EU-kommissionens klartecken till att inkludera naturgas och kärnkraft i taxonomin. I ett öppet brev till medlemsländer och EU-parlamentariker uppmanar de politiker att rösta nej. Det krävs dock väldigt många nejröster för att kunna stoppa förslaget.
Debatt
Bra projekt som syftar till att minska klimatutsläpp i andra delar av världen är absolut vara värda att stödja ekonomiskt, men dessa minskar inte utsläppen från den egna verksamheten eller produkterna, och då ska man inte heller försöka få folk att tro det. Det skriver Sandra Lamborn och Gustav Martner på Greenpeace.