Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Klimatavtal på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Klimatavtal.
Klimat
Parisavtalets artikel 6 gör det möjligt för stater att minska utsläppen i andra länder och kan samtidigt innebära ett uppsving för export av klimatsmarta lösningar. Snart väntas underskriften ske av Sveriges första bilaterala klimatavtal enligt artikel 6. Samtidigt fortsätter förhandlingarna om detaljerna som ska garantera att verkliga utsläppsminskningar kan överföras mellan länder utan dubbelräkning.
✓ Sverige och Schweiz i framkant
✓ Så ska projekten fungera
✓ Det förhandlas i Sharm el-Sheikh
✓ Här är regeringens satsning
Miljöpolitik
Henrik Carlsen forskar på de geopolitiska konsekvenserna av klimatförändringen och det som krävs för att bromsa den. Han tycker att många är naiva inför vad det innebär. Det gäller såväl klimatforskare som de som arbetar med säkerhetspolitik.
Klimat
Ekosystemet och människors livsvillkor världen över är hotade om vi inte stoppar klimatförändringen i tid. Samtidigt finns redan lösningarna, och de har bonuseffekter, konstaterar Naturvårdsverket i en ny miljömålsutvärdering.
Miljöpolitik
”Gårdagens politik”, ”Blir som i det gamla Sovjetunionen”, ”Oklart” och ”Glädjande”, ”Missförstått vad integration är”. Det är några av hållbarhetsproffsens kommentarer på den kommande regeringens politiska program, som presenterades i dag. (Texten uppdateras).
Debatt
En ensidig satsning på bio-CCS för negativa utsläpp riskerar att hindra utvecklingen av svenska elektrobränslen, som bygger på infångning och användning av grön koldioxid. Energimyndighetens förslag behöver därför kompletteras för att främja bio-CCU, skriver Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.
Debatt
Är höga elpriser bara av ondo? Nej, säger Farah Al-Aieshy och Marcus Rydbo på teknikkonsultföretaget Norconsult. Högre elpriser förändrar konsumtionsmönster och gör det möjligt för Sverige att exportera grön el och fungera som ett ”batteri” i ett europeiskt energisystem. På så vis kan vi bidra till att utsläppen minskar globalt, skriver de.
Debatt
Boverket har fått i uppdrag att hjälpa byggbranschen att ställa om till en cirkulär ekonomi. Fokus ligger på byggnadsmaterial, men för att säkra den gröna omställningen krävs ökade krav på samordning, kunskapsöverföring och delningsekonomi. Det skriver företrädare för bygguthyrningsföretaget Cramo.
Debatt
Nästan hälften, 45 procent, av världens utsläpp kommer från människans sätt att hela tiden ta fram nya råvaror för att producera varor, mat och infrastruktur. Nu behöver övergången till en cirkulär ekonomi ges en huvudroll i klimatomställningsarbetet. Det skriver fyra företrädare för Ragn-Sells och ställer tre huvudsakliga krav på åtgärder.
Debatt
Göran Finnveden förstår inte de svårigheter som de svenska anläggningarna för energiåtervinning drabbats av. Finnvedens käpphäst – men som han undviker att nämna i sitt debattinlägg – är att hellre lägga plastavfallet på deponi än att energiåtervinna det. Det är lika huvudlöst som det låter, skriver Klas Svensson på Avfall Sverige och Raziyeh Khodayari på Energiföretagen.
Lag och rätt
Naturvårdsverket har skickat en underrättelse till regeringen om att projektet H2 Green Steel i Boden innebär en risk för en betydande miljöpåverkan. Något som gör att regeringen kan komma att pröva verksamheten.
Debatt
Byråkratiska hinder för användning av träskyddsmedel kan stoppa användningen av klimatsmarta träkonstruktioner. Det skriver riksdagsledamöterna Emma Hult (MP) och Larry Söder (KD) tillsammans med Svenska träskyddsföreningens vd Fredrik Westin.
Debatt
Anläggningarna för energiåtervinning kan inte tacka nej till avfall som innehåller plast med fossilt ursprung på grund av otillräcklig utsortering till materialåtervinning. De förväntas också behandla farliga ämnen som inte bör cirkuleras i nya produkter. Ge oss hållbara villkor, skriver Klas Svensson på Avfall Sverige och Raziyeh Khodayari på Energiföretagen och vänder sig både mot avfallsförbränningsskatten och Sveriges inkludering av avfallsförbränningen i EU:s utsläppshandel.
Debatt
Plastpåseskatt och pant på mobiler i all ära, men som lösningar på klimatutmaningen duger de bara till två saker: att skapa förändringar på marginalen och reta väljare lagom lite. Cirkulär ekonomi handlar om vilket ekonomiskt system vi ska ha och behöver genomsyra hela politiken. Det skriver Elin Bergman, Cradlenet, och Ann-Sofie Granzell, CirEko och uppmanar politikerna att genomföra det som partierna är eniga om.
Fredagskommentar
Klimatsatiren Don't look up är en av Netflix mest sedda filmer genom tiderna. I filmen viftas vetenskapsmännens klimatvarningar bort till förmån för lättare underhållning. Flera vetenskapsmän och klimataktivister säger att det är precis så de har haft det, skriver Aktuell Hållbarhets chefredaktör Ylva Bergman.
Debatt
I en tidigare debattartikel välkomnade Greenpeace att Konsumentombudsmannen, KO, stämmer Arla för marknadsföringen av klimatneutral ekomjölk. Nu svarar Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla på Greenpeace debattartikel och anklagar miljöorganisationen för ”flera slarviga påståenden”.
Klimat
En illa vald effektgräns har gjort att knappt någon kunnat söka klimatpremien för elektrifierade arbetsmaskiner. Nu ändrar regeringen kriterierna och stöd för över 320 miljoner kronor finns att söka nästa år.
Debatt
Nötkreaturen i Sverige har ingen del i uppvärmningen under de senaste decennierna. Vi måste skilja på fossila och biogena metanutsläpp när metanåtagandet från klimatkonferensen Cop26 ska genomföras, skriver sju hållbarhetschefer i livsmedelssektorn och ger sina åtgärdsförslag för att stoppa de globala metanutsläppen.
Klimat
En av Sveriges enskilt största utsläppare av klimatgaser, Preemraff Lysekil, har upptäckt att man räknat fel på sina utsläpp. Naturvårdsverket har nu polisanmält bolaget och inlett en granskning för att fastställa hur många fler utsläppsrätter bolaget behöver skaffa sig samt för att korrigera den nationella utsläppsstatistiken. Brott mot EU:s utsläppshandel kan ge böter eller fängelse. (Texten är uppdaterad.)
Debatt
Efter FN:s klimatkonferens Cop 26 skärps utsläppsmålen. Vad få vet är att digitaliseringen har en stor påverkan på miljön. Det är dags för svenska företag ta fram en miljöpolicy för datalagring, skriver Maria Sundvall, vd Equinix Sverige.
Debatt
Pengar har enorm potential att begränsa klimatutsläppen och driva hållbar utveckling framåt. Därför har SEK och EKN stora möjligheter att påverka investeringar, skriver Svensk Exportkredits vd Magnus Montan och Exportkreditnämndens gd Anna-Karin Jatko.
Klimat
I dag möts EU:s miljöministrar om bland annat frågan om klimatet och skogen. Sveriges inställning att EU inte ska lägga sig i skogspolitiken gör att Sverige avstår från att försöka påverka de beslut som unionen måste fatta, enligt miljökonsulten Magnus Nilsson.
Debatt
Hållbarhet är högt upp i allas medvetande i dag, inte minst i ljuset av klimatkrisen. Förståelsen för att något måste göras finns, engagemanget bland medarbetarna att vilja bidra växer, men insikten att det kräver en ändring av hur vi organiserar oss har inte landat. Det är dags att ändra på det, skriver professor Jakob Rehme vid Linköpings Universitet, Executive Director Marianne Bogle vid CSR Sweden och Göran Hedrén, seniorkonsult vid Iero Ledarutveckling.
Biologisk mångfald
Det var många stora ord och fina ceremonier när FN-mötet om biologisk mångfald i dag inleddes i Kunming, Kina. Under konferensen kommer ett högnivåsegment att hållas men beslutet om ett nytt, globalt ramverk för biologisk mångfald kan fattas först vid den andra delen av mötet som hålls i vår.
Klimat
Per Bolund anklagades i ett blogginlägg av miljökonsulten Magnus Nilsson för att sprida felaktigheter om EU:s klimatlag och Sveriges kolsänka. Efter Aktuell Hållbarhets rapportering ändrar sig nu Magnus Nilsson då han insett att han misstolkat ministerns uttalande. Däremot råder fortfarande delade meningar om vad EU:s kommande klimatlagstiftning innebär.
Hållbar stad
Frukten av ett svenskt innovationsprogram inspirerar nu en EU-satsning på att städer runtom i Europa ska skriva klimatkontrakt enligt svensk modell. Just nu händer det mycket kring hållbara städer i både Sverige och EU.
Klimat
Olja, el eller bergvärme? Om EU:s utsläppsrättshandel införlivar uppvärmning av bostäder och kommersiella lokaler förändras förutsättningarna för mer hållbara val. Nu inleds ett par år av politiska förhandlingar om detta, och svenska EU-parlamentariker har ledande roller.
Klimat
Det schweiziska bolaget Climeworks har invigt den hittills största anläggningen för direkt koldioxidinfångning från luften i Reykjavik på Island. Anläggningen har tillverkats med en teknik som enligt bolaget gör det enkelt att skala upp anläggningen och att bygga liknande anläggningar på andra håll.
Klimat
EU:s miljö- och klimatministrar lyckades i går enas om en linje för hur utsläppshandeln ska skärpas under perioden 2020-2030. En positiv överenskommelse för klimatet, enligt regeringen. En överenskommelse som inte lever upp till EU:s ambitioner i Parisavtalet, enligt kritikerna. Polens miljöminister känner sig lurad.
Klimat
Oljebolaget ExxonMobile misstänks för att ha övervärderat sina tillgångar och ignorerat faktorer som fallande oljepriser, och osäkerhet gällande vilka regler som kommer att gälla för fossila bränslen i framtiden.
Klimat
Näringslivet och städerna kommer få en central roll i arbetet med klimatavtalet. Särskilt med tanke på att många tycker att hur-frågan är vagt besvarad, konkreta målnivåer har tagits bort och att ländernas utsläppsåtaganden är frivilliga.
Klimat
Frankrike har visat att de är världens främsta diplomatnation genom att ro i hamn det globala klimatavtalet. Det är en seger som vi bland annat har det franska värd- och ordförandeskapet att tacka för, skriver den gröna och liberala tankesmedjan Fores.
Klimat
Svenskt Näringslivs energi- och klimatexpert Maria Sunér Fleming välkomnar att näringslivet nämns i det klimatavtal som länderna nu jobbar med. Och hon tycker att företagen är en stark kraft på Parismötet.
Klimat
Den redan utlovade klimatfinansieringen är inte längre självklar i det nya utkastet till klimatavtal. Samtidigt saknas enighet kring övergripande mål. Och oavsett om målet blir 1,5 eller 2 grader – ländernas åtaganden räcker ändå inte.
Klimat
Förhandlingarna i Paris pågår just nu i mindre grupper och ett nytt förslag till klimatavtal väntas landa på onsdag. 2 eller 1,5 grader? Vem ska betala för klimatskador? Hur öppna ska länder tvingas vara? Det är centrala frågor just nu.
Klimat
UNFCCC-sekretariatet försökte hålla en positiv ton när det under fredagen lanserade sammanställningen av de klimatbidrag som FN-länderna hittills lämnat inför toppmötet i Paris. Detta trots att uppvärmningen hamnar på 2,7 grader.