Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Klimatförhandlingar på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Klimatförhandlingar.
Klimat
EU ändrade sig om fonden för klimatskador för att få vissa länder att sluta ifrågasätta 1,5-gradersmålet. Det skriver en klimatförhandlare i ett mejl till Aktuell Hållbarhet. Förhoppningen är att förhandlingarna blir klara under lördagen – och att resultatet inte blir sämre än Cop 26 i Glasgow.
Klimat
EU-kommissionen har identifierat desinformation som ett problem inför klimatomställningen. Det handlar till stor del om att så tvivel inför vetenskap och åtgärder för att bromsa omställningen, berättade de som arbetar för att motverka problemet hos EU-kommissionen under Cop 27.
Debatt
Jag känner mig trygg i att kunna göra klimatmässig nytta i samband med Cop 27 utan att vara där, skriver Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet, och listar fem skäl att inte åka till klimatkonferensen som äger rum den 6–18 november.
Hållbarhetsarbete
Flera svenska kommuner har långt gångna planer på nya havsnära stadsdelar, vissa till och med byggda i vattnet. Flera får nu hård kritik: ”Kortsiktigt och lämnar över alla problem till framtida generationer.”
· Kritiken: ”Förvärra inte situationen, det är ju dumt som det redan är.”
Klimat
H&M berättar efter Cop 26 att företaget redan vid årsskiftet slutar samarbeta med leverantörer som driver sina anläggningar med kolenergi. Samtidigt konstaterar man att det finns mycket kvar att göra för textilbranschen och att branschgemensamma samarbeten kommer att vara avgörande.
Klimat
Ett steg i rätt riktning eller stormakter som försöker plantera kryphål i uppgörelsen för att slippa agera? Aktuell Hållbarhets Björn Anderberg sammanfattar Cop 26 och listar de viktigaste besluten, framstegen och besvikelserna.
Klimat
Klimatförhandlingarna under toppmötet i Glasgow är inne i slutspurten och enligt miljö- och klimatminister Per Bolund är målet inom räckhåll. Frågan om ett globalt prisgolv på koldioxid, något som näringslivet drivit hårt under konferensen, är dock inte aktuellt i slutförhandlingarna, erfar Aktuell Hållbarhet.
Klimat
Pressen på länderna ökar allt mer inför de sista timmarnas förhandlingar på klimattoppmötet. Samtidigt hörs allt mer oro för att 1,5-gradersmålet inte kommer att kunna nås. På fredagsmorgonen publicerades en ny förhandlingstext där krav på kolstopp och utfasning av fossilsubventioner mjukats upp.
Agenda 2030
Sveriges nationella Agenda 2030-samordnare berättar hur han ser på möjligheten att lyckas med FN:s globala hållbarhetsmål på utsatt tid. Han menar att mycket handlar om hur ekonomiska spelregler sätts, men också om att vi alla måste ompröva vårt sätt att leva. ”Just den insikten tycker jag inte har slagit igenom så brett som den borde”, säger han.
Klimat
Väntan på en global koldioxidskatt kommer bli lång. Därför bör företag redan nu sätta internt pris på koldioxid för hela värdekedjan. Det menar exministern Gabriel Wikström (S) som i dag är nationell samordnare för Agenda 2030.
Fredagskommentar
Klimatförhandlingar pågår. Min gissning är att förhandlingsresultatet inte kommer att vara tillräckligt för att lugna vare sig Greta Thunberg, världens unga eller den befogat oroade allmänheten.
Hållbarhetsredovisning
Just nu pågår arbetet med att ta fram en global standard för hållbarhetsredovisning. Redan till Cop 26 kan standarden börja bli färdigställd, skriver Johanna Fager Wettergren på Finansinspektionen.
I en analys för Aktuell Hållbarhet berättar Johanna Fager Wettergren bland annat om:
* Detaljer i standarden som påverkar företagen.
* Hur samarbetet mellan GRI, SASB och CDP driver på utvecklingen.
* Vilka fler hållbarhetsaspekter som kommer adresseras efter att klimatredovisningen är på plats.
Klimat
Nu har förmötena inför höstens FN-möte om klimatet avslutats. Det är långt kvar för att förhandlingarna ska kunna bli framgångsrika. Nu sliter olika intressen åt olika håll bland annat om hur reglerna ska se ut som ger mer detaljer för det klimatavtal som slöts 2015 i Paris.
Miljöpolitik
Slovenien som är ett av EU:s minsta länder förbereder sig nu för att vid månadsskiftet ta över ordförandeskapet i EU i en tid som är historiskt viktig – med FN:s avgörande konferenser om klimat och biologisk mångfald på agendan samtidigt som EU:s medlemsländer ska återstarta sina ekonomier på ett mer klimatsmart sätt efter Coronapandemin.
Klimat
I veckan har världens klimatförhandlare träffats i Bangkok för att börja diskussionerna inför FN:s klimatmöte i Durban i december – COP 17.
– Cancunbesluten måste nu fyllas med innehåll och genomföras i praktiken, säger Sveriges klimatambassadör Staffan Tillander.
Klimat
FN:s miljömöte i Mexiko nästa månad väntas bli en upprepning av mötet av Köpenhamn – ett fiasko.
– Vi befinner oss i en mycket, mycket besvärlig situation, säger Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram,
Klimat
Nu står det klart att EU inte kommer höja sina klimatambitioner från 20 till 30 procent. Det framstod i en rapport från EU-kommisionen som presenterades på onsdagen. Beslutet ses som ett nederlag för klimatkommissionär Connie Hedegaard.