Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Kristdemokraterna på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Kristdemokraterna.
Miljöpolitik
Aktuell Hållbarhet har lusläst den nya budgeten – där miljöpengarna mer än halveras på tre år. Så här många miljarder kommer omfördelas under mandatperioden från miljö- och klimatområdet.
Mobilitet
Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet förklarar varför regeringen förmodligen inte kommer infria sitt vallöfte om sänkt reduktionsplikt.
✓ ”Handlar knappast om några sex procent”
✓ ”Kan till och med vara bättre med bibehållen reduktionsplikt”
✓ ”Partierna tog i så de sprack”
✓ ”Satte sig inte in i vad som höjer drivmedelspriserna”
Miljöpolitik
Den nya regeringen ser näringslivet som den riktigt viktiga miljörörelsen och lovar att stötta dem i den gröna omställningen. Ändå ägnade den tillträdande statsministern bara en enda minut åt de livsavgörande miljö- och klimatfrågorna.
✓ Miljödepartementet ska bort – här är konsekvenserna
✓ Otippade miljö- och klimatministern
✓ Kritiserade ”symbolpolitik” – går i samma fälla själva
Miljöpolitik
Men vilken sida kommer att använda sig av den först? Den frågan ställer sig Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg, med anledning av att Ulf Kristersson (M) meddelat att han har samlat stöd för en ny regering.
Miljöpolitik
Konsulter, forskare och olika typer av ingenjörer som varit verksamma inom hållbarhetsområdet tillhör de nya lovande riksdagsledamöterna.
· Tidigare ministrar gör riksdagscomeback
· De har varit hållbarhetskonsulter
· Har jobbat med hållbarhet på kommunal nivå
Hållbara finanser
Av enkätsvar på frågor om hållbara investeringar framgår att Centerpartiet som enda riksdagsparti vill lätta på banksekretessen för att lättare ställa banker till svars för utlåning till fossil verksamhet.
Klimat
S klimatpolitik ”håller en nästan häpnadsväckande låg kvalitet”. Det säger Stefan Edman, före detta sakkunnig hos Göran Persson i arbetet med det så kallade gröna folkhemmet efter en granskning av partiernas klimatpolitik, där 5 av 8 får underkänt. Socialdemokraterna och Moderaterna uppges sticka ut i granskningen.
Fredagskommentar
Fem av åtta riksdagspartier var beredda att ta emot hemliga bidrag genom att kringgå korruptionslagstiftningen. Efter att ha följt den svenska klimatpolitiken kan jag inte annat än förundras över att många av besluten tycks gå på tvärs mot folkets intressen. Frågan som uppkommer efter Kalla faktas granskning är om det skulle kunna handla om köpta beslut, skriver Pernilla Strid.
Miljöpolitik
Sverigedemokraterna vill sänka ambitionsnivån i den svenska klimatpolitiken. Till dem som är oroliga för en tillbakagång på hållbarhetsområdet vid ett maktskifte, svarar partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen så här: ”Gillar man miljöpartistisk politik, ja, då får man vara orolig”.
Miljöpolitik
Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson beskriver sig som en frihandelsvän men konstaterar att klimattullar kanske är helt nödvändiga. Dessutom garanterar hon att en moderatledd högerregering ska arbeta för att nå Sveriges klimatmål.
Miljöpolitik
Under parollen ”mer av allt” går Kjell-Arne Ottosson (KD) till hård attack mot partiets motståndare i energi- och skogspolitiken. Han skräder inte med orden när statens roll i skyddandet av växt- och djurlivet i skogen kommer på tal.
– Om någon, med stöd i miljöbalken, skulle säga till en person att den inte får använda övervåningen på sitt hus – hur skulle folk reagera då?, säger Kjell-Arne Ottosson, partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson.
Miljöpolitik
Inom två mandatperioder ska utsläppen utanför utsläppshandeln minska med 63 procent, cirka 17 miljoner ton. Aktuell Hållbarhet frågade riksdagspartierna vad de vill göra under nästa mandatperiod för att nå målen. Inget parti kunde uppskatta hur mycket utsläppen minskar med deras åtgärdspaket – utom Miljöpartiet.
Miljöpolitik
Naturskyddsföreningen kommer i dag med sin återkommande granskning av den förda miljö- och klimatpolitiken, det vill säga verkstaden snarare än själva snacket. Miljöpartiet kommer på första plats följt av Vänsterpartiet, medan tredjeplatsen delas mellan flera partier.
Miljöpolitik
Sex riksdagspartier vill driva frågan om hållbar upphandling under kommande mandatperiod. Sverigedemokraterna kommer inte göra det och vill inte heller se lagkrav på uppföljning av hållbarhetskrav i upphandling.
Miljöpolitik
Med anledning av att flera klimatåtgärder tagits bort i riksdagens beslutade budgetreservation från M, SD och KD, väntar nu omförhandlingar med EU-kommissionen för den nya regeringen. Utgången är osäker och i riksdagen skyller alla på alla.
Miljöpolitik
Det blir inga nedskärningar eller uppsägningar på Naturvårdsverket då också anslagen i den nya M-SD-KD-budgeten är historiskt höga. Däremot behöver myndigheten nu inte planera hur ytterligare 2,4 miljarder kronor till skyddad natur ska användas.
Miljöpolitik
Riksdagen röstade i dag igenom budgetförslag från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Enligt WWF kan beslutet betyda 3,5 miljarder mindre till klimat- och miljöarbete i Sverige. (UPPDATERAD 18:01)
Klimat
I en debattartikel argumenterar fem kristdemokratiska kommunpolitiker för att stoppa subventionerna till vindkraften. Att ersätta elproduktion som ger stora skatteintäkter med subventionerad, olönsam elproduktion är oklok politik menar artikelförfattarna.