Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Livsmedelsindustrin på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Livsmedelsindustrin.
Miljöpolitik
57 procent av kommunerna har ett systematiskt arbete för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunernas matserveringar, till exempel på förskolor, skolor och äldreboenden. Det visar Aktuell Hållbarhets enkätundersökning Miljöbästa kommun som publiceras i sin helhet på torsdag.
Livsmedel
Matkedjan Hemköp börjar med skyltning till klimatsmarta varor i sina butiker. Ett viktigt steg, men det krävs en större samhällsansträngning för att ändra konsumenternas köpbeteende, enligt Anna Danielsson, hållbarhetsansvarig på bolaget.
Cirkulär ekonomi
EU:s livsmedelsstrategi och plan för cirkulär ekonomi skapar utmaningar för mat- och livsmedelskedjan. Nu har forskare kartlagt forskningsläget och efterlyser forskning på framtida potentiella risker som måste hanteras och minimeras.
Livsmedel
Tidigare serverades miljömärkt torsk som packats om i Kina och transporterats totalt 4 400 mil på skolor och äldreboenden i Helsingborg.
Nu testar kommunen en ny teknik som gör det möjligt att spåra fisken för att kontrollera dess ursprung och färdväg. Det ledde till att utsläppen minskade med 90 procent.
– Betalar vi extra för att en fisk ska vara hållbart fiskad då vill vi kunna säkerställa det, säger Linda Bjarle, livsmedelscontroller på Helsingborgs kommun.
Debatt
Det är förbryllande att företrädare för Ingenjörer för miljön, Läkare för miljön och Ren åker - Ren mat väljer att skriva under ett debattinlägg där så många felaktigheter om svensk mjölk och mjölkproduktion förekommer, skriver Maria Karlsson, LRF Mjölk som ett svar på debattartikeln om slamspridning och främmande ämnen i svensk mjölk.
Livsmedel
Nestlé lanserar ett nytt initiativ för att möta utmaningarna som kakao-odlare i Elfenbenskusten och Ghana står inför. Enligt bolaget tacklar programmet de grundläggande orsakerna till barnarbete, såsom utbredd fattigdom, ökande klimatrisker, brist på tillgång till finansiella tjänster och brist på grundläggande infrastruktur som vatten, hälsovård och utbildning. (Uppdaterad.)
Debatt
Bra projekt som syftar till att minska klimatutsläpp i andra delar av världen är absolut vara värda att stödja ekonomiskt, men dessa minskar inte utsläppen från den egna verksamheten eller produkterna, och då ska man inte heller försöka få folk att tro det. Det skriver Sandra Lamborn och Gustav Martner på Greenpeace.
Debatt
I en tidigare debattartikel välkomnade Greenpeace att Konsumentombudsmannen, KO, stämmer Arla för marknadsföringen av klimatneutral ekomjölk. Nu svarar Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla på Greenpeace debattartikel och anklagar miljöorganisationen för ”flera slarviga påståenden”.
Livsmedel
I vissa områden kan produktionen bli väldigt svår eller omöjlig inom en nära framtid. Det säger forskare som studerat produktionen av kaffe, bananer, kakao, te, bomull och sockerrör i olika regioner och klimatscenarier.
Biologisk mångfald
Nu får det vara slut på ursäkter. Det säger WWF:s generalsekreterare efter en kartläggning som visar att bolag kan ställa om till hållbar produktion av palmolja - om de bara vill. Skövling av regnskog för att plantera oljepalmer är ett av de stora hoten mot både biologisk mångfald och klimatet.
Livsmedel
En ny gemensam plattform med hållbarhetsdata för olika livsmedel utvecklas just nu. Målet är att branschens alla aktörer utifrån gemensam data ska kunna sätta sin egen prägel på egna appar och tillämpningar.
Natur
Det finns stor potential i ökad näringsåtervinning, visar en ny rapport från WWF. Dock måste kommunerna bygga om sina avloppssystem och livsmedelsbranschen måste hjälpa lantbrukarna med omställningen.
Debatt
Om vi konsumenter slutar att dricka komjölk och äta ost gjord av råvaror från djurriket och i stället utnyttjar alternativen från växter så medför det mycket stora vinster för miljön. Därför behöver Sverige en ny nationell strategi som påskyndar en omställning till växtbaserade alternativ till mejeriprodukter.
Livsmedel
Bättre för klimatet enligt jordbrukskommissionären men inte tillräckligt bra för klimatet enligt den gröna gruppen i EU-parlamentet. Nu finns en preliminär överenskommelse om EU:s gemensamma jordbrukspolitik, men ännu är det inte klart.