Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Matsvinn på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Matsvinn.
Livsmedel
En av författarna bakom boken Stoppa matsvinnet! kritiserar alla aktörer för att inte lyckats minska matsvinnet: livsmedelsproducenter, livsmedelshandeln, konsumenter, miljöorganisationer och myndigheter.
– Hälften av Sveriges hushåll är ensamhushåll, men utifrån förpackningsstorleken i affärerna ser det ut som att Sverige domineras av barnfamiljshushåll, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem vid Karlstads Universitet.
Cirkulär ekonomi
EU:s livsmedelsstrategi och plan för cirkulär ekonomi skapar utmaningar för mat- och livsmedelskedjan. Nu har forskare kartlagt forskningsläget och efterlyser forskning på framtida potentiella risker som måste hanteras och minimeras.
Hållbarhetsarbete
Butiker kan med enkla medel hjälpa konsumenter att inte köpa mer mat än de gör av med. I en färsk studie i ett antal matbutiker testades olika sätt att ge konsumenterna en knuff i rätt riktning och försöken visar att det fungerar.