Miljömålsberedningen tillsattes av alliansregeringen 2010. Dess uppgift är att komma med förslag till regeringen på hur Sveriges miljökvalitetsmål och generationsmål kan nås. Ledamöter från sju riksdagspartier ingår men också sakkunniga och experter som regeringen har utsett. Tanken med den parlamentariska beredningen är en bred politisk samsyn kring långsiktiga beslut inom de svåraste områdena i miljö- och klimatpolitiken. I mars 2016 föreslog miljömålsberedningen ett klimatpolitiskt ramverk med klimatmål till 2045 samt en klimatlag. Beredningens ordförande är Anders Wijkman. Ledamöterna är Rickard Nordin (C), Lars Tysklind (FP), Irene Oskarsson (KD), Johan Hultberg (M), Stina Bergström (MP), Matilda Ernkrans (S) och Jens Holm (V).
Miljöpolitik
Sverigedemokraterna vill sänka ambitionsnivån i den svenska klimatpolitiken. Till dem som är oroliga för en tillbakagång på hållbarhetsområdet vid ett maktskifte, svarar partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen så här: ”Gillar man miljöpartistisk politik, ja, då får man vara orolig”.
Miljöpolitik
Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson beskriver sig som en frihandelsvän men konstaterar att klimattullar kanske är helt nödvändiga. Dessutom garanterar hon att en moderatledd högerregering ska arbeta för att nå Sveriges klimatmål.
Miljöpolitik
DN erfar att överenskommelsen om mål för konsumtionsbaserade utsläpp är på väg att falla. Rickard Nordin säger till Aktuell Hållbarhet att tidspress kommer att göra det svårt att bereda alla miljömålsberedningens förslag.
Klimat
DEBATT I dag överlämnar Miljömålsberedningen sitt slutbetänkande till miljöministern. Vi är stolta över att ännu en bred politisk överenskommelse levererats, skriver Matilda Ernkrans (S) och
Stina Bergström (MP), som båda är ledamöter i beredningen.
Klimat
Det räcker inte att bara sätta mål för utsläppen som sker inom Sveriges gränser. Det menar ett tjugotal organisationer som nu uppmanar Miljömålsberedningen att ta hänsyn till konsumtionsbaserade utsläpp i andra länder.
Klimat
Vi står inför en ny spelplan. Klimatmötet i Paris medför av allt att döma ett helt annat tempo i klimatarbetet framöver. På hemmaplan kan Miljömålsberedningen rimligen inte – efter att EU och Sverige gett stöd till 1,5-gradersmålet – stå kvar vid 2 grader i sitt kommande betänkande. Det skriver Mikael Karlsson, miljöforskare och ordförande för European Environmental Bureau.
Klimat
Miljömålsberedningens arbete för skogen har varit en stor avledningsmanöver. Varken alliansen eller socialdemokraterna är beredda att ta konsekvenserna av de miljömål riksdagen satt upp, skriver Helena Leander (mp) i en debattartikel.
Klimat
Allilansen svarar på Per Bolunds tidiare debattinlägg: ”Samma dag som Miljömålsberedningen lämnar över sina förslag till regeringen om etappmål inom de fyra områdena luftföroreningar, farliga ämnen, avfall och biologisk mångfald väljer Miljöpartiets ledamot av beredningen, Per Bolund, att på Miljöaktuellts debattsida kritisera regeringens direktiv till beredningen. För oss framstår det som ett något märkligt agerande.”