Svensk miljöpolitik bedrivs på många olika nivåer, från internationella förhandlingar om till exempel FN:s klimatavtal, till EU:s miljöpolitik, regeringens miljöpolitik för Sverige, politiken inom länsstyrelser och landsting och sist men absolut inte minst: den kommunala miljöpolitiken. I maj 2015 ombildades den svenska regeringen av statsminister Stefan Löfvén (s) som då ersatte den dåvarande miljöministern Åsa Romson (MP) med två olika ministrar: miljöministern Karolina Skog (MP) och ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin (MP). Miljöfrågorna spänner dock över många olika frågor och berör de flesta departement.
Klimat
När kommissionens ordförande Ursula von der Leyen återvänt till Bryssel efter sin rundresa i Nordamerika konstaterade hon att det nu fanns överenskommelser om samarbete om både kritiska råvaror och några av de industristrategier som behövs inför den stora klimatomställningen.
Miljöpolitik
Socialdemokraterna borde bli bättre på driva på en rättvis klimatomställning tycker de som har dragit igång projektet Kära framtid. De före detta regeringstjänstemännen Sofia Brändström och och Jesper Lindholm anser att S muskler behövs och att SD inte ska få kidnappa klimatfrågan.
Miljöpolitik
Snart är det dags för ytterligare en förhandlingsrunda om EU:s framtida hållbarhetskrav på flygbranschens bränsle. Det kan mycket väl bli den sista, menar den svenske förhandlaren som dessutom är optimistisk när det gäller synen på biobränslen.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 10.
✓ Nytt energibesparingsmål – inga bindande nationella krav
✓ Så blir konsekvenserna av EU-domstolens biogasdom
✓ Därför sänks gränsvärden för arsenik i mat
✓ Fortsatt fruktan för industriflykt till USA – efter stora miljötekniksubventioner
Miljöpolitik
I rådets årsrapport framgår vilka frågor som de 18 nationella myndigheterna tillsammans med länsstyrelserna ska samverka kring, detta för att öka takten i arbetet med att nå Sveriges miljömål. Fördelen med det här angreppssättet är att nya samarbeten etableras, menar rådets ordförande Göran Enander.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 9.
✓ Därför vill EU-ledamöter se tuffare tag mot freoner
✓ Så tolkar generaladvokaten ramdirektivet för vatten
✓ Så ska de nya reglerna för europeiska gröna obligationer se ut
✓ Vätgasdeklaration ska ge supervätgasområden i EU
Debatt
Världssamfundet har hittills misslyckats med att ta tag i massförstörelse av miljön, ekocid, som ett åtalbart brott. Kriget i Ukraina måste bli en vändpunkt, skriver Simon Holmström, åländsk politiker och medlem i Ecocide Alliance, tillsammans med Wouter Veening, medgrundare och ordförande för Institute for Environmental Security, på ettårsdagen av Rysslands fullskaliga invasionskrig mot Ukraina.
Miljöpolitik
Sedan SD lagt fram en egen reservation om våtmarker kunde de rödgröna i Miljö- och jordbruksutskottet köra över regeringspartierna i frågan. Därmed riskerar regeringen att gå samma öde till mötes som S-regeringen gjorde innan riksdagsvalet.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 8.
✓ Så ska fisket bli mer hållbart i EU
✓ Nu förbjuds kvicksilverlamporna
✓ MP-toppar: Sparka fossila chefen för klimattoppmötet Cop 28
Miljöpolitik
Regeringens förslag för att bromsa invandringen av arbetskraft oroar Almega, som organiserar tjänsteföretag. Joyce Patrick som är chefekonom där säger att förslaget riskerar att bromsa den gröna omställningen.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 7.
✓ Nya och nygamla utsläppskrav för bilar, lastbilar och bussar: ”En enorm omställning”
✓ Oprövade EU-direktivet ska avgöra slaget om skyddsvärd skog
✓ Wiesner (C) vill begränsa EU-kommissionens mandat: ”Vill inte ha en ny taxonomidebatt”
✓ Nya turer om synen på biomassa i EU
Miljöpolitik
I en interpellationsdebatt i riksdagen framgår att regeringen anser att bilen är nödvändig för det goda samhället. Det konstaterade Andreas Carlson, landsbygds- och infrastrukturminister, när han svarade på en interpellation i riksdagen 7 februari.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 6.
✓ Så kan PFAS förbjudas i hela EU
✓ EU kan gå ur kritiserat energifördrag – ”Inte en dag för tidigt”
✓ Här är svenskarna i EU-kommissionens nya expertpanel för hållbara finanser
Miljöpolitik
Den svenska regeringen har fått kritik för att driva sin egen agenda i EU. Nu får regeringen stöd av EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) som menar att kritiken är obefogad och att det i själva verket handlar om ett normalt arbetssätt.
Energi
I en debatt i SVT:s Agenda berättade energi- och näringsminister Ebba Busch att ambitionen är att öka andelen vindkraft som går igenom den kommunala beslutsprocessen: ”Det skulle göra stor skillnad”, sa hon och nämnde de 40 GW landbaserad effekt som ska avgöras framöver. Det innebär en kraftig omsvängning.
Lag och rätt
Naturvårdsverket fick för ett år sedan ett regeringsuppdrag om att uppdatera riksintressen för naturvård, för att möjliggöra byggande. Men enligt myndigheten har tiden varit för knapp för att slutföra arbetet, som ännu pågår.
Miljöpolitik
Näringslivet har klivit fram och vill ta ledarskap i omställningen. Det handlar om att ta marknadsandelar och se möjligheter framåt. Men det handlar också om att politikerna allt mer avsagt sig ledarskapet – och det kan vara problematiskt för framtiden.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 5.
✓ Tusentals miljarder till industrins omställning – möts av kritik
✓ Krav på regeringen att g – EU-dom hotar biogasen
✓ EU-parlamentariker vill se storsatsning på cykling
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 4.
✓ Därför grillades Pourmokhtari (L) i Bryssel
✓ Nobbar klimatreglering av banker – kan ge framtida finanskris
✓ Sveriges dåliga luftkvalitet – ny huvudvärk för regeringen
✓ Rapport: Så dåligt fungerar återvinningen i EU
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 3.
✓ EU-kommissionen hintar om nya planen som ska matcha USA:s klimatsatsningar
✓ Nu är det klart: Dessa svenska industriprojekt får dela på 1,8 miljarder
✓ Sverige bakom hemligt förslag som vill totalförbjuda PFAS i EU
✓ Missnöje med arbetet att stävja farligt avfall
✓ Fler farliga ämnen sätts upp på EU-myndighetens övervakningslista
✓ Så vill EU-parlamentet reglera avfallsexporten
✓ Klimatet – så prioriterad blir frågan första halvåret 2023
✓ Ytterligare hållbarhetsinitiativ på handelsfronten
Mobilitet
Koppla elbilen till bostaden? Ladda elbilen utomlands? Data som hamnar i fel händer? Det här är frågor som tas upp i en ny rapport. På regeringens uppdrag ger forskarna rekommendationer som ska underlätta delning och användning av data för planering, utveckling och drift av laddinfrastruktur och affärsmodeller.
Miljöpolitik
Hur ska regeringen nå miljömålen som rör skogen? Hur ska markägare få ersättning för skydd av skog inom rimlig tid? Det ville riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) få svar på när hon debatterade med landsbygdsminister Kullgren (KD). Det blev en kamp med siffror och hårda ord.
Miljöpolitik
Fortfarande ser det mörkt ut vad gäller Sveriges möjligheter att nå merparten av de 16 miljömålen. Men det finns ljusglimtar. Och det finns en lång rad med förslag på hur situationen kan bli bättre.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från veckorna 52-2.
✓ Nu är Sverige officiellt ordförande i EU: surdegar och prioriteringar
✓ Nytt gruvfynd i Kiruna – Greenpeace: Vill skrämma EU-kommissionen
✓ Kinnunen (SD): EU-förslag saknar kontakt med verkligheten
✓ Därför blev det klent resultat för förra ordförandelandet Tjeckien
✓ Så fort går solcellsutbyggnaden i EU
✓ Miljardstöd till dansk CCS-satsning får grönt ljus
✓ EU-kommissionen kan ta upp kampen mot hajfenssoppan
✓ Därför får Kamerun rött kort av EU-kommissionen
✓ Matsäkerhetsrapport lyfter hållbarhetsutmaningar
Miljöpolitik
Nu är Sverige ordförande i EU. Under ett halvår ska den svenska regeringen leda förhandlingarna, bland annat höjningen av reduktionsplikten – tvärtemot vad regeringen vill göra på hemmaplan.
✓ Här är svenska regeringens surdegar som den helst vill undvika
✓ Vi listar den viktigaste lagstiftningen på hållbarhetsområdet
✓ Toppmöten och viktiga datum
Miljöpolitik
Sverigedemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen ifrågasätter nu det roterande ordförandeskapet i EU. Bland annat för att den svenska regeringen inte kan driva sin egen agenda och försämra det liggande EU-förslaget om storskalig restaurering av natur.
Miljöpolitik
Regeringen och SD vill återupprätta Sveriges rykte som gruvnation – men vad får det kosta?
I Hudiksvalls kommun försöker bybor och politiker stoppa brytning av vanadin i Bricka. De tre kommunalråden säger bestämt nej. Trots att de vet att metallen behövs för den gröna omställningen.
• Vi listar Sveriges mest infekterade gruvstrider.
Biologisk mångfald
Lula da Silva har nu tagit över presidentposten i Brasilien efter Jair Bolsonaro med ett löfte om att stoppa avskogningen i Amazonas. Tre kvinnor får huvudroller i räddningsplanen. Men allt är inte frid och fröjd. Så här säger ett par svenska miljöorganisationer om utvecklingen.
✓ Urfolkskvinnorna som tillsatts av Lula
✓ Duktiga miljöministerns comeback
✓ Handelsavtalet som kan stjälpa utvecklingen – och rädslan för svenska regeringen
✓ Norska glädjen: Amazonasfonden återupprättas
Miljöpolitik
Trots stora ansträngningar har det Tjeckiska ordförandeskapet inte lyckats uppnå de resultat som Europas miljöorganisationer önskat sig. Det framgår av en ny rapport som pekar ut senaste halvårets framgångar och bakslag i EU.
Hållbarhetsarbete
Vilka svenskar har använt sin makt på bästa sätt för ökad hållbarhet under 2022? Nu förlänger vi omröstningen till den 16 januari! Missa inte chansen att påverka vilka som blir Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste personer – och vem som hamnar i topp! (Röstningen är nu avslutad.)
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 51.
✓ Allt tydligare hur EU:s utsläppshandel kommer bli
✓ Här är de som sänkte EU:s klimatambitioner
✓ Så mycket pengar får den sociala klimatfonden
✓ Därför avstår svenska regeringen från att vädra sitt missnöje
✓ Mångmiljonregn över värmländska Säffle
✓ Nytt samarbetsavtal för att främja havsbaserad vindkraft
✓ Nu ska kemikalielagstiftningen ses över – CLP först ut
✓ Ensamma Sverige fick gehör i EU
Miljöpolitik
I sommar slutar Johanna Sandahl som ordförande i Naturskyddsföreningen. För Aktuell hållbarhet berättar hon om framgångarna och motgångarna hon haft under sina nio år på posten. Hon har även tips hon vill föra vidare till sin efterträdare.
Biologisk mångfald
Klockan 9.40 på måndagen svensk tid kom beskedet att en överenskommelse nåtts på FN-mötet om biologisk mångfald i Montreal, Cop 15. Här är vad avtalet innebär för såväl stater som bolag och finansiella institutioner.
Debatt
Minska fokuset på reduktionsplikt och biodrivmedel och öka fokuset på biobaserade råvaror för all industriell produktion. Exempelvis kan konventionella metaller bytas ut mot lättare och hållbart producerad plast. Det skriver BASF:s vd Mark Meier inför att utredaren för nationell bioekonomistrategi har en första redovisning med fokus på biobränslen i mitten av februari.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 50.
✓ EU:s stora plastmiss – tung myndighet varnar
✓ Så vill svenska regeringen prioritera under ordförandeskapet i EU
✓ Framsteg för klimatanpassningen – enligt ny rapport
✓ Här är landet som undertecknat EU:s tredje klimatomställningsavtal
✓ Dessa kemikalier kan förbjudas – ska nu utredas
✓ Tidiga julklappen till Sverige från EU-kommissionen
✓ Svenska regeringens kalldusch: Ålfiskestoppet förlängs
✓ Beskedet: EU:s klimattullar kommer att införas
✓ Nya regler för inkluderande rekrytering och lönesättning
✓ Så blir EU:s nya batteriregler
Vatten och hav
Fiskarna i havet spelar en jättelik roll för klimatet. Nu måste deras betydelse integreras i politiska beslut såväl under Cop 15 som under kommande klimatkonferenser. Det menar fiskeexperter.
Miljöpolitik
Klimatet blir en av fyra prioriterade frågor under det svenska EU-ordförandeskapet. Samtidigt pekas risken ut för en krock mellan ökad konkurrenskraft och hållbarhetsreglering.
Debatt
När regeringen nu höjer de fossila subventionerna med 1,6 miljarder kronor, sänker miljöbudgeten med 13,8 miljarder kronor över tre år och rullar ut ett högkostnadsskydd för el motsvarande 55 miljarder kronor så är det en fullkomlig vaskning av skattebetalarnas pengar. Det skriver styrelsen i föreningen Young Sustainability Professionals.
Miljöpolitik
Ambitiösa länder har stora möjligheter att driva klimat- och miljöfrågor under ett EU-ordförandeskap. Aktuell Hållbarhet har listan på frågorna som nu ska hanteras. Men när Sverige ska ta över ordförandeklubban ifrågasätts prioriteringarna.
– Fit for 55 går inte vidare av sig själv, det krävs aktiva åtgärder, säger Mikael Hildén på forsknings- och expertinstitutet Finlands miljöcentral Syke.
Miljöpolitik
För första gången har myndigheten tagit fram siffror på hur mycket träd som efter avverkning har lämnats kvar i anslutning till vattendrag och sjöar i de svenska skogarna. Resultatet visar att miljöhänsynen inte alltid är den bästa.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 49.
✓ Därför lovar EU-kommissionen ännu mer tuff miljölagstiftning
✓ Slut på gratisfesten – sötebrödsdagarna för flyget är över
✓ Så blev slutgiltiga reglerna för att stävja avskogning
✓ Konjunkturinstitutet: Se över Sveriges klimatpolitik
✓ EU-företag investerar i kärnkraft
✓ En halv miljard i riskkapital till klimatteknik
✓ Knasiga äggregler försvann i veckan
✓ Forskare varnar för kryphål i EU:s kommande klimatlagstiftning
✓ Så ser läget ut för mänskliga rättigheter i EU
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 48.
✓ Därför får EU visst lagstifta i skogsfrågor
✓ Ytterligare delar i ETS färdigförhandlade
✓ Här är svenska staden som vann EU-priset
✓ Klappat och klart för CSRD
✓ Så ser de nya taxonomitilläggen ut
✓ Förpackningsdirektivet ses över – tuffare krav väntas
✓ Ett steg närmare due diligence – sågas av Oxfam
✓ Därför ska EU ta fram ett certifieringssystem för kolsänkor
✓ Framtidsplasten ska utredas och regleras
✓ Ytterligare spik i kistan för blyanvändning
Miljöpolitik
Samma dag som den nya regeringen offentliggjorde sin budget instruerades anställda på Naturvårdsverket att inte längre ställa upp på intervjuer i media.
Enligt ett mejl som Di tagit del av ombads de i stället att hänvisa till beräkningarna i budgeten.
– Det ska inte uppfattas som att myndigheten driver politiska frågor, säger en anställd.
Debatt
Återvätning av dränerade torvmarker är en effektiv klimatåtgärd, men det kan inte kompensera för fortsatta eller ökande utsläpp, dessutom är stödet riktat så att det till och med kan öka utsläppen. Det skriver Amelie Lindgren och fem andra forskare inom klimat och markanvändning och talar om vad som krävs för att regeringens satsning ska fungera.
Klimat
Arbetare på Amazon strejkar i flera länder i samband med Black Friday. Kampanjen, som kallas ”Make Amazon pay” handlar i grunden om löner och villkor men fokuserar också på kommersens effekter på miljö och klimat.
AH Direkt
I dag lämnar över 600 ungdomar från organisationen Aurora in sin klimatstämning mot den svenska staten. Aktuell Hållbarhet har pratat med juristen som företräder organisationen.
✓ De rättsliga grunderna för talan
✓ Juristen: ”Visat sig vara ett av de starka verktygen”
✓ Så mycket tid och pengar kan krävas för att komma i mål
✓ Klimatmålen av samma slag som kommit längst
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 47.
✓ Därför börjar delar av EU se Sverige som ett klimatsänke
✓ Ny EU-dom förvånar
✓ Så går det för EU att nå luftkvalitetsmålen
✓ Utlysta energinödläget får stöd
✓ Förslaget som hotar de fossila energijättarna
✓ Slutbudet: färre krav i obligatoriska hållbarhetsredovisningen
✓ Efter tio års blockad: Här är nya könsfördelningsreglerna
✓ Svensk myndighet bakom vinst i EU-domstol
Miljöpolitik
Rädslan stiger för att Sverige kommer försämra EU:s klimatlagstiftning under nästa år. Då tar nämligen Sverige över ordförandeskapet i EU.
✓ Därför har oron stigit de senaste veckorna
✓ Här är EU:s strategi för att undvika Sverige
✓ ”SD håller i taktpinnen – jag är bekymrad och arg”
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 46.
✓ Här är enorma summorna till global klimatomställning
✓ Därför ska importvarorna granskas
✓ Nedstängning av kolkraft granskad i EU-dom
✓ Kortare tillståndsprocesser får tummen upp
✓ Därför hotas klimatomställningen av desinformation
✓ EU vill satsa på algodling
✓ Ytterligare del i ”Fit for 55” klubbad
✓ Bakvänt initiativ – ska minska utsläpp vid gasutvinning
Mobilitet
Nu har regeringen beslutat att lägga fram förslaget om bibehållet reseavdrag. Det avståndsbaserade och färdmedelsneutrala skatteavdraget ska skrotas innan det ens trätt i kraft. Läs mer om de förväntade negativa effekterna.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna från vecka 45.
✓ Därför föreslås utsläppskrav även på elbilar
✓ Energinödläget – här är vinnarna och förlorarna
✓ Då inleds de tuffa förhandlingarna för att bli kvitt rysk gas
✓ CSRD klubbat i parlamentet – bara formalia kvar
✓ Så mycket skärptes Sveriges utsläppsmål
✓ Därför kan Skellefteå hyllas i EU
✓ Så stor andel av svenska företag ser klimatomställningen som en möjlighet
✓ EU-utspelen haglar under Cop 27 i Egypten
Debatt
Klimatet får betala för Axfoods billiga matkassar. Det skrev LRF:s hållbarhetsexpert Markus Hoffman i en replik till Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij. Nu svarar Åsa Domeij och menar att det vore bra om Markus Hoffman först läser den rapport han kritiserar.
Miljöpolitik
Naturvårdsverkets anslag kommer att minskas med 24 miljoner kronor i ett första steg, enligt regeringens budgetproposition. Men generaldirektören oroar sig även för andra neddragningar.
Miljöpolitik
Aktuell Hållbarhet har lusläst den nya budgeten – där miljöpengarna mer än halveras på tre år. Så här många miljarder kommer omfördelas under mandatperioden från miljö- och klimatområdet.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna från vecka 44.
✓ Nytt direktiv ger Sverige årlig miljardsmäll
✓ Så många europeiska banker bommar miljö- och klimat
✓ Därför får vilda djur inte innehålla höga halter miljögift
✓ Nytt taxonomitillägg – så påverkas investeringarna
✓ Bokslutet för 2021 års brandsäsong: Enorma arealer
✓ Förhoppningen: Nya lånevillkor ska begränsa klimatförändringen
✓ Detta innehåller Sveriges nyss godkända jordbruksplan
✓ Så mycket klimatbistånd avsatte EU