Det miljörättsliga systemet i Sverige består av tillstånds- och tillsynsmyndigheterna (kommunala nämnder, länsstyrelsernas miljöprövningsdelegationer ), mark- och miljödomstolarna och överinstansen Mark- och miljööverdomstolen. Miljöbrott hanteras av tingsrätterna och överinstanser. Den svenska miljölagstiftningen har samlats i miljöbalken, som innehåller viktiga principer såsom hänsynsregler och att förorenaren ska betala. En stor del av lagstiftningen i miljöbalken härrör från EU:s lagstiftning. EU:s direktiv tolkas och införs i egenhändigt utformad svensk lagstiftning, medan EU-förordningar gäller direkt.
Debatt
Kan Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utöka sin roll för att bekämpa den ekologiska krisen? Med tanke på det nyligen avslutade statspartsmötet finns det skäl till optimism, skriver den åländska parlamentarikern Simon Holmström som bevakade ekocidfrågan på ICC:s toppmöte.
Debatt
En ökad tillgänglighet på utsläppsdata gör det lättare både för företag som lever upp till kraven att kommunicera god miljöprestanda och för företag som inte gör det att få kontakt med relevanta miljöteknikföretag som har lösningarna de behöver. Så vad väntar vi på, undrar Martin Ragnar på Axolot Solutions AB, Erica Nobel på Delphi advokater och Mats Borgersen som är projektrådgivare i Norge.
Debatt
Halva klimatkrisen beror på att vi producerar nya råvaror i stället för att ta vara på dem vi har. Nu måste Sverige överge den så kallade avfallstrappan och anta en ny princip som utgår från samhällets behov av råvaror, eftersom många av dem finns i avfallet. Det skriver Susanna Lind och Pär Larshans, chef för samhällskontakter i Sverige respektive hållbarhetschef på Ragn-Sells.
Lag och rätt
Om inte politiken levererar på klimatområdet kan svenska staten hållas ansvarig i domstol. Det varnar Jonas Ebbesson, miljörättsprofessor vid Stockholms universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Lag och rätt
Högerpartiernas besked om att pausa vattenkraftens miljöprövning tas emot med lättnad av flera elproducenter. Men företagen vill inte stoppa processen - de vill förändra den.
”Vi är inte ute efter att det blir en paus i all oändlighet”, säger Anders Bergman, Statkraft.
Debatt
Världens mest aggressiva växthusgas måste bort nu – ett ställverk i taget. Eftersom antalet ställverk väntas öka med 40 procent fram till 2050 och det redan i dag finns miljövänliga och kostnadseffektiva alternativ på marknaden måste EU-förbudet tidigareläggas, skriver Fredrik Regnell, Sverigechef på Eaton.
Biologisk mångfald
Kommer Sverige som EU-ordförandeland att ha röstat nej till en bärande del av EU:s gröna giv? Nu växer oron efter att riksdagens miljö- och jordbruksutskott extrainkallats under sommaruppehållet. Frågan avgörs innan valet medan själva lagstiftningen blir en fråga för nästa regering.
Lag och rätt
Under måndagen kom ytterligare en i raden av klimatdomar där regeringar får bakläxa på sina klimatbeslut. Denna gång handlar det om en nationell nettonoll-strategi som är för vag för att leda mot målet.
Lag och rätt
Annika Strandhäll hann knappt börja som miljö- och klimatminister innan hon fattade det historiska beslutet att säga ja till det föreslagna slutförvaret för använt kärnbränsle. Nu vill hon säkra upp att kommuner och miljöorganisationer ska kunna fortsätta engagera sig i frågan.
Lag och rätt
Oppositionen i riksdagen vill minska allmänhetens och miljöorganisationers möjlighet att överklaga miljöbeslut. De vill också backa arbetet med grön infrastruktur och undanta stora jordbruk från tillståndsprövning. Mycket oroande enligt Världsnaturfonden WWF.
Lag och rätt
Naturvårdsverket har skickat en underrättelse till regeringen om att projektet H2 Green Steel i Boden innebär en risk för en betydande miljöpåverkan. Något som gör att regeringen kan komma att pröva verksamheten.
Lag och rätt
Cementa kan ännu inte använda hela till tillstånd från regeringen på grund av vissa begränsande faktorer. Därmed blir inte cementlagret maximalt. Om Högsta förvaltningsdomstolen skulle besluta om inhibition, det vill säga att regeringens tillstånd inte får användas i väntan på domstolens prövning, så skulle det få allvarliga konsekvenser enligt bolagets hållbarhetshef Karin Comstedt Webb.
Debatt
Den som varit berörd av industrier som BT Kemi och ScanDust, som fortfarande utgör ett miljöhot långt efter att de fick tillståndet, anser att det hade varit tidsbesparande med bättre underlag vid etableringen. Det skriver Högni Hansson, som är förvånad över hur Cementas tillståndsansökan hanterats.
Lag och rätt
Efter lagrådets kritik i går har miljörättsprofessor Jonas Ebbesson svårt att se hur regeringens nuvarande lagförslag skulle kunna lösa cementkrisen. Problemet är att ett eventuellt tillstånd sannolikt skulle stoppas i högre instans.
Lag och rätt
Regeringens ingripande i Cementafallet kan liknas vid ”utvecklingen i ett antal EU-länder” där domstolars självständighet begränsats. Det menar jurister som granskat förslaget om att förlänga kalkstensbrytningen på Gotland med åtta månader.
Klimat
Internationella Brottsmålsdomstolen i Haags beslut att börja ta sig an miljöbrott är ett viktigt steg mot ett införande av en internationell ekocidlag. Det anser organisationen End Ecocide on Earth som arbetar för att inkludera allvarliga brott mot miljön som ett femte brott inom Romstadgan.
Klimat
På dagens regeringssammanträde beslutade regeringen att tillsätta en utredning som ser över miljöbalkens regler för tillsyn och sanktioner. Utredaren kommer att få tolv månader på sig att se över regelverket och behovet av förbättringar. –…
Klimat
Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län, lät under flera år bli att åtalsanmäla gruvbolaget Northland Resources för misstänkt miljöbrott. Hans uttalanden i media om att det var viktigt att vänta med åtalsanmälan är inte bara felaktig utan förödande för miljöarbetet, skriver Stefan Karlmark i Miljöaktuellt Lag & rätt.
Klimat
Vattenkraftsindustrin blockerar omprövningar av gammeldags miljötillstånd. Nu måste politikerna sluta lyssna på skrämskotten, skriver Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, med anledning av slutbetänkandet från den statliga vattenverksamhetsutredningen.
Klimat
Det svenska miljörättsväsendet har inte förstått vattnets avgörande roll för naturens välbefinnande. Orsaken är att man saknar högutbildade och erfarna ekologer. Det är på tiden att detta kommer till allmän kännedom och åtgärdas, skriver fyra professorer på Miljöaktuellts debattsida.