Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Moderaterna på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Moderaterna.
Miljöpolitik
Aktuell Hållbarhet har lusläst den nya budgeten – där miljöpengarna mer än halveras på tre år. Så här många miljarder kommer omfördelas under mandatperioden från miljö- och klimatområdet.
Debatt
Klimatet har inte tid för konspirationsteoretiker och klimatförnekare som inte förstår Sveriges och EU:s roll för en hållbar värld. Läget är akut – det är bråttom nu, skriver Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker och ledamot i miljöutskottet.
Mobilitet
Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet förklarar varför regeringen förmodligen inte kommer infria sitt vallöfte om sänkt reduktionsplikt.
✓ ”Handlar knappast om några sex procent”
✓ ”Kan till och med vara bättre med bibehållen reduktionsplikt”
✓ ”Partierna tog i så de sprack”
✓ ”Satte sig inte in i vad som höjer drivmedelspriserna”
Miljöpolitik
Den nya regeringen ser näringslivet som den riktigt viktiga miljörörelsen och lovar att stötta dem i den gröna omställningen. Ändå ägnade den tillträdande statsministern bara en enda minut åt de livsavgörande miljö- och klimatfrågorna.
✓ Miljödepartementet ska bort – här är konsekvenserna
✓ Otippade miljö- och klimatministern
✓ Kritiserade ”symbolpolitik” – går i samma fälla själva
Miljöpolitik
Men vilken sida kommer att använda sig av den först? Den frågan ställer sig Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg, med anledning av att Ulf Kristersson (M) meddelat att han har samlat stöd för en ny regering.
Miljöpolitik
Konsulter, forskare och olika typer av ingenjörer som varit verksamma inom hållbarhetsområdet tillhör de nya lovande riksdagsledamöterna.
· Tidigare ministrar gör riksdagscomeback
· De har varit hållbarhetskonsulter
· Har jobbat med hållbarhet på kommunal nivå
Energi
Förrförra året infördes avfallsförbränningsskatten, nu ser den ut att försvinna till årsskiftet. Både Socialdemokraterna och Moderaterna vill ta bort den. Regeringsförslaget som kom under valrörelsens slutspurt välkomnas av avfallsförbränningsbranschen.
Miljöpolitik
Tankesmedjan Timbro har utvärderat riksdagspartiernas klimatpolitik med hjälp av utsläppssiffror och uppskattningar från konsultbolaget WSP. Sverigedemokraternas klimatpolitik ger då mest nytta för varje satsad krona. Moderaternas politik ger störst total utsläppsminskning.
Hållbara finanser
Av enkätsvar på frågor om hållbara investeringar framgår att Centerpartiet som enda riksdagsparti vill lätta på banksekretessen för att lättare ställa banker till svars för utlåning till fossil verksamhet.
Fredagskommentar
Klimat- och hållbarhetsfrågorna lyser med sin frånvaro i valdebatterna. Och när klimatet diskuteras är det i stället metadebatter, till exempel varför klimatet inte diskuteras mer i valdebatterna, skriver Jesper Saltebro.
Klimat
S klimatpolitik ”håller en nästan häpnadsväckande låg kvalitet”. Det säger Stefan Edman, före detta sakkunnig hos Göran Persson i arbetet med det så kallade gröna folkhemmet efter en granskning av partiernas klimatpolitik, där 5 av 8 får underkänt. Socialdemokraterna och Moderaterna uppges sticka ut i granskningen.
Fredagskommentar
Fem av åtta riksdagspartier var beredda att ta emot hemliga bidrag genom att kringgå korruptionslagstiftningen. Efter att ha följt den svenska klimatpolitiken kan jag inte annat än förundras över att många av besluten tycks gå på tvärs mot folkets intressen. Frågan som uppkommer efter Kalla faktas granskning är om det skulle kunna handla om köpta beslut, skriver Pernilla Strid.
Miljöpolitik
Sverigedemokraterna vill sänka ambitionsnivån i den svenska klimatpolitiken. Till dem som är oroliga för en tillbakagång på hållbarhetsområdet vid ett maktskifte, svarar partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen så här: ”Gillar man miljöpartistisk politik, ja, då får man vara orolig”.
Miljöpolitik
Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson beskriver sig som en frihandelsvän men konstaterar att klimattullar kanske är helt nödvändiga. Dessutom garanterar hon att en moderatledd högerregering ska arbeta för att nå Sveriges klimatmål.
Fredagskommentar
Klimatkrisen och kaoset på Arlanda stoppar inte reslystna svenskar i semestertider. Känslorna kring om vi ska flyga eller inte är ofta lika svallande som köerna genom säkerhetskontrollen. Men inför valet är partierna otydliga kring hur de vill minska utsläppen inom flera sektorer, det visar vår nya kartläggning, skriver chefredaktör Ylva Bergman.
Miljöpolitik
Inom två mandatperioder ska utsläppen utanför utsläppshandeln minska med 63 procent, cirka 17 miljoner ton. Aktuell Hållbarhet frågade riksdagspartierna vad de vill göra under nästa mandatperiod för att nå målen. Inget parti kunde uppskatta hur mycket utsläppen minskar med deras åtgärdspaket – utom Miljöpartiet.
Miljöpolitik
Moderatledda kommuner har fått högst snittpoäng i Aktuell Hållbarhets kommunrankning de senaste fyra åren. Kommuner med Miljöpartiet i koalition får också höga poäng. Lägst snittpoäng har kommuner med en centerpartistisk ordförande.
Miljöpolitik
Naturskyddsföreningen kommer i dag med sin återkommande granskning av den förda miljö- och klimatpolitiken, det vill säga verkstaden snarare än själva snacket. Miljöpartiet kommer på första plats följt av Vänsterpartiet, medan tredjeplatsen delas mellan flera partier.
Miljöpolitik
Sex riksdagspartier vill driva frågan om hållbar upphandling under kommande mandatperiod. Sverigedemokraterna kommer inte göra det och vill inte heller se lagkrav på uppföljning av hållbarhetskrav i upphandling.
Nyheter
Brist på el till omställningen – eller makt åt klimatförnekare. Så lyder några av huvudargumenten i valet mellan höger- och vänsterblockets miljöpolitik, inför det ödesval då världen sägs ha omkring åtta år på sig att få utsläppskurvan att vända nedåt.
Miljöpolitik
Det blir inga nedskärningar eller uppsägningar på Naturvårdsverket då också anslagen i den nya M-SD-KD-budgeten är historiskt höga. Däremot behöver myndigheten nu inte planera hur ytterligare 2,4 miljarder kronor till skyddad natur ska användas.
Miljöpolitik
Riksdagen röstade i dag igenom budgetförslag från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Enligt WWF kan beslutet betyda 3,5 miljarder mindre till klimat- och miljöarbete i Sverige. (UPPDATERAD 18:01)
Miljöpolitik
Moderaternas bostadspolitiska talesperson, Carl-Oskar Bohlin efterlyser en ”verklig” reform av strandskyddet och säger att regeringens strandskyddsutredning, som backades av Centerpartiet, bara är ett slag i luften.
Biologisk mångfald
I ett projekt kopplat till en Unesco-utmärkelse som biosfärområde skulle kommunalpolitikerna utbildas i ekosystemtjänster och grön infrastruktur. Mitt i utbildningen valde dock ett moderat kommunalråd att lämna utbildningen. ”Ett katastrofmöte” är hans kommentar.
Vatten och hav
Hybridoljor har fått stort genomslag sedan svaveldirektivet för sjöfarten trädde i kraft. Det har visat sig att hybridoljorna är svåra att ta upp från vattnet vid utsläpp och nu pressar Moderaterna regeringen om eventuella förstärkningar av kustbevakningen.
Klimat
Efter att rösterna från årets val räknats färdigt står det klart att flera personer som varit viktiga för miljöpolitiken förlorar sin riksdagsplats. För Aktuell Hållbarhet kommenterar, Mikael Karlsson, miljöforskare på KTH några av namnen.
Klimat
DEBATT/REPLIK Det är förmätet av Moderaterna att kritisera en tillfällig framskjutning av vissa miljöinvesteringar, skriver Matilda Ernkrans (S), ordförande i Miljö-och jordbruksutskottet, och Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson.
Kommunrankning
Flera S- och M-märkta kommunpolitiker kräver lokal vetorätt mot prospektering i alunskiffer. Det är dags att partihögkvarteren centralt börjar lyssna på sina partikamrater i kommunerna, skriver Jonas Eriksson, vice ordförande i riksdagens näringsutskott och mineralpolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Klimat
Nya ägardirektiv för Vattenfall, genomför klimatberedningens förslag och halvera Sveriges klimatpåverkan under nästa mandatperiod. Det är några av de sju förslag som röstades fram på helgens Klimatriksdag 2014 i Norrköping och som sedan överlämnades till riksdagspartierna.
Klimat
Fredrik Reinfeldts tal började visserligen med en historielektion om svenska stormaktstider. Men till slut kom han in på klimatfrågan där han så gott som möjligt försökte svara på den för moderaterna så viktiga ”hur-frågan”.