Naturvårdsverket är en svensk förvaltningsmyndighet vars syfte är att verka pådrivande och samlande i miljöfrågor och främja hållbar utveckling.
Lag och rätt
Naturvårdsverket fick för ett år sedan ett regeringsuppdrag om att uppdatera riksintressen för naturvård, för att möjliggöra byggande. Men enligt myndigheten har tiden varit för knapp för att slutföra arbetet, som ännu pågår.
Miljöpolitik
Fortfarande ser det mörkt ut vad gäller Sveriges möjligheter att nå merparten av de 16 miljömålen. Men det finns ljusglimtar. Och det finns en lång rad med förslag på hur situationen kan bli bättre.
Avfall
Håll Sverige Rent förlorar 10 av 15 miljoner i sin budget när regeringen skjuter till mindre pengar. Det betyder färre informationskampanjer riktade till allmänheten och i förlängningen ökar nedskräpningen. Det menar Håll Sveriges Rents vd Johanna Ragnartz.
Natur
Den nya regeringens uppdrag för Naturvårdsverket inför år 2023 innebär neddragningar, som förväntat. Uppdragen blir dock fler. Kloka prioriteringar behövs inför nästa år, konstaterar verkets generaldirektör Björn Risinger. Men hastigheten i delar av miljöarbetet kommer att minska. Och nedskräpningen kan komma att öka.
Miljöpolitik
Samma dag som den nya regeringen offentliggjorde sin budget instruerades anställda på Naturvårdsverket att inte längre ställa upp på intervjuer i media.
Enligt ett mejl som Di tagit del av ombads de i stället att hänvisa till beräkningarna i budgeten.
– Det ska inte uppfattas som att myndigheten driver politiska frågor, säger en anställd.
Miljöpolitik
Naturvårdsverkets anslag kommer att minskas med 24 miljoner kronor i ett första steg, enligt regeringens budgetproposition. Men generaldirektören oroar sig även för andra neddragningar.
Klimat
Ekosystemet och människors livsvillkor världen över är hotade om vi inte stoppar klimatförändringen i tid. Samtidigt finns redan lösningarna, och de har bonuseffekter, konstaterar Naturvårdsverket i en ny miljömålsutvärdering.
Hållbarhetsarbete
Naturvårdsverket startar nu upp IT-systemen efter attacken för två veckor sedan. Samtidigt oroar läckaget av myndighetens uppgifter.
– Uppgifterna är känsliga på så sätt att de handlar om affärskontakter och vilka kunder ett företag har, säger Carl Hagberg, miljöjurist på Stena Recycling.
Kartläggning
Myndigheten stängde ner alla sina IT-system för en vecka sedan och redan nu börjar dataintrånget få konsekvenser för Sveriges miljö- och klimatarbete. Bland annat finns en oro för läckage av affärskritisk information.
Hållbarhetsarbete
Enligt myndighetens analys finns flera delar av verksamheten som måste börja fungera så snart som möjligt. Dessutom kan sekretessklassad information ha läckt ut under förra veckans dataintrång. ”Kommer självklart göra allt i vår makt så ingen råkar illa ut”, säger Håkan Svaleryd.
✓ Konsekvenserna av dataintrånget
✓ Chefen för kritiska verksamheten – ”Än är jag inte oroad”
✓ Så kan företagen skadas, både direkt och indirekt
Debatt
Fisket omsätter numera endast en miljard kronor men kostar skattebetalarna över 600 miljoner årligen. För att bryta utvecklingen måste fisket byta departement och den nya regeringen kan få det att hända, skriver Konrad Stralka och Beatrice Rindevall på den oberoende stiftelsen BalticWaters2030.
Klimat
Naturvårdsverket ger tydligt besked: ”Ingår inte i Sveriges territoriella utsläpp”. Förmodligen kommer inte något annat land heller att belastas för läckans stora klimatpåverkan.
Klimat
Klimataktivisterna som limmade fast sig på Essingeleden utanför Stockholm i slutet av augusti var inte fel ute när de krävde just återställning av våtmarker. Enligt nya siffror från Naturvårdsverket är det här en åtgärd som redan gett stor klimateffekt, och har ännu större klimatpotential som satsningen på restaurering av våtmarker förlängs.
Miljöpolitik
Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson beskriver sig som en frihandelsvän men konstaterar att klimattullar kanske är helt nödvändiga. Dessutom garanterar hon att en moderatledd högerregering ska arbeta för att nå Sveriges klimatmål.
Klimat
Sveriges klimatutsläpp ökade under förra året jämfört med 2020. Det framgår av Naturvårdsverkets senaste sammanställning.
– År 2030 kommer det att bli ett ras på tio procent när stålindustrin investerar bort sina utsläpp, säger Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige.
Lag och rätt
Värmeverket i Sala har tidigare fått gratis tilldelning av utsläppsrätter, men nu är det stopp. Orsaken: Salas fjärrvärme är förnybar. Hade de bara eldat en gnutta fossila bränslen hade de kunnat kamma hem miljontals kronor.
Klimat
Det krävs ökad kolinlagring i skog och jordbruksmark för att Sverige ska nå det långsiktiga målet om nettonollutsläpp till år 2045, konstaterar Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och Jordbruksverket i en gemensam rapport och presenterar fem åtgärdsförslag.
Miljöpolitik
Utvecklingen för miljökvalitetsmålen rör klimat och biologisk mångfald går fortfarande åt fel håll. Däremot har utvecklingen vänt till det positiva för luftföroreningar och försurning, visar årets miljömålsuppföljning.
Klimat
Teknikutveckling, skärpta styrmedel och ökad elektrifiering är några av förklaringarna till varför Sverige nu bedöms kunna uppnå vissa klimatmål. Men för att prognosen ska bli verklig måste styrmedlen skärpas enligt plan.
Lag och rätt
Naturvårdsverket har skickat en underrättelse till regeringen om att projektet H2 Green Steel i Boden innebär en risk för en betydande miljöpåverkan. Något som gör att regeringen kan komma att pröva verksamheten.
Klimat
En av Sveriges enskilt största utsläppare av klimatgaser, Preemraff Lysekil, har upptäckt att man räknat fel på sina utsläpp. Naturvårdsverket har nu polisanmält bolaget och inlett en granskning för att fastställa hur många fler utsläppsrätter bolaget behöver skaffa sig samt för att korrigera den nationella utsläppsstatistiken. Brott mot EU:s utsläppshandel kan ge böter eller fängelse. (Texten är uppdaterad.)
Miljöpolitik
Det blir inga nedskärningar eller uppsägningar på Naturvårdsverket då också anslagen i den nya M-SD-KD-budgeten är historiskt höga. Däremot behöver myndigheten nu inte planera hur ytterligare 2,4 miljarder kronor till skyddad natur ska användas.
Hållbara finanser
Två tunga generaldirektörer föreslog i fredags att kryptovalutor borde förbjudas på EU-nivå. Orsaken: de kräver stora mängder el för att upprätthålla valutan. Nu får de kritik för felaktig information.
Klimat
SMHI har lanserat en ny webbtjänst som redovisar luftföroreningar och utsläpp ända ner på lokal nivå. Tanken är att den ska vara mer användarvänlig och hjälpa tjänstemän i offentlig sektor att lättare kunna följa upp miljömål.
Vatten och hav
DEBATT/SLUTREPLIK Det är inte rimligt att det ska behöva ta så lång tid att färdigställa åtgärdsprogrammet för vitryggig hackspett, skriver Stefan Bleckert på Sveaskog och Johanna Sandahl på Naturskyddsföreningen.