Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Politik på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Politik.
Nyheter
Effekterna av den amerikanska klimatsatsningen IRA märks redan, berättar Bo Normark, expert på battteribranschen. Han konstaterar att satsningen redan gett tusentals nya jobb i USA och att konkurrensen om de internationella batteriexperterna – många asiatiska – hårdnat.
Nyheter
I dag tisdag, dagen efter IPCC:s tunga klimatrapport, kom beskedet: Nacka tingsrätt utfärdar stämning mot svenska staten i Aurora-målet. Därmed står det klart att domstolen kommer pröva stämningsansökan från den ungdomsdrivna klimatorganisationen Aurora.
Klimat
När kommissionens ordförande Ursula von der Leyen återvänt till Bryssel efter sin rundresa i Nordamerika konstaterade hon att det nu fanns överenskommelser om samarbete om både kritiska råvaror och några av de industristrategier som behövs inför den stora klimatomställningen.
Miljöpolitik
Socialdemokraterna borde bli bättre på driva på en rättvis klimatomställning tycker de som har dragit igång projektet Kära framtid. De före detta regeringstjänstemännen Sofia Brändström och och Jesper Lindholm anser att S muskler behövs och att SD inte ska få kidnappa klimatfrågan.
Miljöpolitik
Snart är det dags för ytterligare en förhandlingsrunda om EU:s framtida hållbarhetskrav på flygbranschens bränsle. Det kan mycket väl bli den sista, menar den svenske förhandlaren som dessutom är optimistisk när det gäller synen på biobränslen.
Klimat
Ett nytt nationellt klimat- och miljönätverk för socialdemokrater startades i veckan. Enligt Mikael Karlsson som forskar om miljöpolitik har Socialdemokraterna gått i populistfällan i stället för att driva sina egna frågor om klimat och rättvisa.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 10.
✓ Nytt energibesparingsmål – inga bindande nationella krav
✓ Så blir konsekvenserna av EU-domstolens biogasdom
✓ Därför sänks gränsvärden för arsenik i mat
✓ Fortsatt fruktan för industriflykt till USA – efter stora miljötekniksubventioner
Livsmedel
Nuvarande handlingsplaner för livsmedelsstrategin saknar kopplingen till de nationella miljömålen. Det säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, efter Peter Kullgrens kontroversiella klimatuttalanden om kött, mjölk och svenskproducerat.
Mobilitet
EU-domstolen har tidigare ogiltigförklarat EU-kommissionens beslut att godkänna Sveriges skattebefrielse för biogas. Nu har domen vunnit laga kraft. Transportföretagen befarar en prischock och menar att regeringen måste presentera andra ersättningssystem.
Miljöpolitik
I rådets årsrapport framgår vilka frågor som de 18 nationella myndigheterna tillsammans med länsstyrelserna ska samverka kring, detta för att öka takten i arbetet med att nå Sveriges miljömål. Fördelen med det här angreppssättet är att nya samarbeten etableras, menar rådets ordförande Göran Enander.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 9.
✓ Därför vill EU-ledamöter se tuffare tag mot freoner
✓ Så tolkar generaladvokaten ramdirektivet för vatten
✓ Så ska de nya reglerna för europeiska gröna obligationer se ut
✓ Vätgasdeklaration ska ge supervätgasområden i EU
Mobilitet
Sverigedemokraterna är hårda kritiker av EU-beslutet att förbjuda förbränningsmotorer till år 2035, vilket kräver övergång till eldrift för dem som köper nytt. Ett argument är att risken är stor att fattigare länder kräver en EU-fond för att bygga ut laddinfrastrukturen, enligt en debatt i Sveriges Radio på onsdagen.
Hållbara finanser
Rådet och parlamentet är nu överens. Den nya standarden kommer att vara användbar både för de som vill emittera gröna obligationer och för de som vill investera i dessa, menar Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson.
Klimat
”Vartannat svenskt företag tycker att en otydlig och kortsiktig politik hindrar omställningen till ett mer hållbart företagande. Även utländska investerare är tveksamma till att satsa i Sverige av samma skäl.”
Det står att läsa i rapporten The Unsustainability Report 2023.
Debatt
Världssamfundet har hittills misslyckats med att ta tag i massförstörelse av miljön, ekocid, som ett åtalbart brott. Kriget i Ukraina måste bli en vändpunkt, skriver Simon Holmström, åländsk politiker och medlem i Ecocide Alliance, tillsammans med Wouter Veening, medgrundare och ordförande för Institute for Environmental Security, på ettårsdagen av Rysslands fullskaliga invasionskrig mot Ukraina.
Miljöpolitik
Sedan SD lagt fram en egen reservation om våtmarker kunde de rödgröna i Miljö- och jordbruksutskottet köra över regeringspartierna i frågan. Därmed riskerar regeringen att gå samma öde till mötes som S-regeringen gjorde innan riksdagsvalet.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 8.
✓ Så ska fisket bli mer hållbart i EU
✓ Nu förbjuds kvicksilverlamporna
✓ MP-toppar: Sparka fossila chefen för klimattoppmötet Cop 28
Debatt
Ukraina. Ansvarsfulla, hållbara aktörer kan inte avvakta en säkrad fred och låta opportunister med egen agenda döma Ukraina till en miljömässigt ohållbar framtid. På Rebuild Ukraine-konferensen nyligen var svenska aktörer knappt närvarade. Här är hur Sverige skulle kunna bidra till att uppfylla Ukrainas egna mål på hållbarhetsområdet sektor för sektor, skriver Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet på årsdagen av Rysslands fullskaliga invasionskrig mot Ukraina.
Miljöpolitik
Regeringens förslag för att bromsa invandringen av arbetskraft oroar Almega, som organiserar tjänsteföretag. Joyce Patrick som är chefekonom där säger att förslaget riskerar att bromsa den gröna omställningen.
Cirkulär ekonomi
”Ett oerhört angeläget tema, som också ligger i linje med det svenska EU-ordförandeskaptes prioritering om att påskynda den gröna omställningen”, säger Emma Nohrén (MP), ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott som bjudit in till konferensen.
Energi
Medarbetare på klimat- och näringslivsdepartementet är kritiska till regeringens hantering av energikrisen. De anser till exempel att talet om bortkoppling av elkonsumenter är kraftigt överdrivet och menar att det handlar om ”energipopulism”.
Fredagskommentar
Sverige borde inte vara föregångare på samma sätt som förut eftersom det blir för dyrt och för att EU har tillräckligt bra mål. Det var argument som lyftes när SNS, en favorit bland tankesmedjor i M-kretsar, höll seminarium i veckan. Aktuell Hållbarhets Kerstin Lundell var där och lyssnade.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 7.
✓ Nya och nygamla utsläppskrav för bilar, lastbilar och bussar: ”En enorm omställning”
✓ Oprövade EU-direktivet ska avgöra slaget om skyddsvärd skog
✓ Wiesner (C) vill begränsa EU-kommissionens mandat: ”Vill inte ha en ny taxonomidebatt”
✓ Nya turer om synen på biomassa i EU
Biologisk mångfald
Åsa Lindhagen, miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, är mycket kritisk till regeringens sänkning av miljöbudgeten. Ett hårt slag inte minst mot landets alla kommuner, säger hon till Aktuell Hållbarhet.
Miljöpolitik
I en interpellationsdebatt i riksdagen framgår att regeringen anser att bilen är nödvändig för det goda samhället. Det konstaterade Andreas Carlson, landsbygds- och infrastrukturminister, när han svarade på en interpellation i riksdagen 7 februari.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 6.
✓ Så kan PFAS förbjudas i hela EU
✓ EU kan gå ur kritiserat energifördrag – ”Inte en dag för tidigt”
✓ Här är svenskarna i EU-kommissionens nya expertpanel för hållbara finanser
Miljöpolitik
Den svenska regeringen har fått kritik för att driva sin egen agenda i EU. Nu får regeringen stöd av EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) som menar att kritiken är obefogad och att det i själva verket handlar om ett normalt arbetssätt.
Debatt
Ökat resande med delad mikromobilitet bidrar till renare luft, mindre buller och större ytor för annat än bilparkering. I Oslo har var tionde användare av elsparkcyklar sålt, eller planerat att sälja, sin privatbil sedan delade mikromobilitetstjänster introducerades. Stockholms stad ska ta fram en plan för att minska biltrafiken i de centrala delarna med 30 procent till år 2030. Trots det saknas åtgärder för framtidens mobilitet i stadens strategier, skriver representanter för sex elsparkcykelföretag i en gemensam debattartikel.
Mänskliga rättigheter
I dag är det samernas nationaldag och gemensam flaggdag för samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, berättar att man har ett uppdrag att motverka rasism mot samer.
Energi
I en debatt i SVT:s Agenda berättade energi- och näringsminister Ebba Busch att ambitionen är att öka andelen vindkraft som går igenom den kommunala beslutsprocessen: ”Det skulle göra stor skillnad”, sa hon och nämnde de 40 GW landbaserad effekt som ska avgöras framöver. Det innebär en kraftig omsvängning.
Lag och rätt
Naturvårdsverket fick för ett år sedan ett regeringsuppdrag om att uppdatera riksintressen för naturvård, för att möjliggöra byggande. Men enligt myndigheten har tiden varit för knapp för att slutföra arbetet, som ännu pågår.
Miljöpolitik
Näringslivet har klivit fram och vill ta ledarskap i omställningen. Det handlar om att ta marknadsandelar och se möjligheter framåt. Men det handlar också om att politikerna allt mer avsagt sig ledarskapet – och det kan vara problematiskt för framtiden.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 5.
✓ Tusentals miljarder till industrins omställning – möts av kritik
✓ Krav på regeringen att g – EU-dom hotar biogasen
✓ EU-parlamentariker vill se storsatsning på cykling
Klimat
Det är nu sju år kvar innan Sverige ska ha minskat utsläppen från inrikes transporter med minst 70 procent jämfört med 2010 års nivåer. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna planerar att sitta vid regeringsmakten åtminstone fyra av dessa sju år. Hur de ska nå transportmålet kan de ännu inte lämna besked om.
Klimat
Att bromsa vindkraftsutbyggnad till havs är skadligt för svenska intressen och gynnar andra länder. Det säger Fredrik Olovsson, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till Aktuell Hållbarhet.
Debatt
Krångliga regler och enorm pappershantering gör att skogs- eller markägare avstår från att restaurera våtmarker. Detta är allvarligt eftersom åtgärden kan ha stora positiva klimateffekter. Nu krävs förenkling av regelverk och dokumentationskrav, skriver företrädare för Skogssällskapet på internationella våtmarksdagen den 2 februari.
Debatt
Företag med höga klimatmål för sina transporter behöver inse att förnybara drivmedel inte längre är en lättillgänglig väg för minskade klimatutsläpp. Det skriver Tobias Gustavsson Binder och Anders Roth på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 4.
✓ Därför grillades Pourmokhtari (L) i Bryssel
✓ Nobbar klimatreglering av banker – kan ge framtida finanskris
✓ Sveriges dåliga luftkvalitet – ny huvudvärk för regeringen
✓ Rapport: Så dåligt fungerar återvinningen i EU
Klimat
Dollarmiljonärer står för en allt större andel av koldioxidutsläppen. Samtidigt finns det flera hinder som gör att politiska åtgärder inte sätts in mot denna grupp. I förlängningen hotar detta möjligheterna att nå klimatmålen, anser forskare.
Klimat
I dag, torsdag, hålls en debatt i riksdagen om huruvida Sverigedemokraterna ska få vara med eller inte och förhandla fram regeringens klimathandlingsplan. Klimat- och miljöministern har dock redan förlorat i den frågan, skriver Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 3.
✓ EU-kommissionen hintar om nya planen som ska matcha USA:s klimatsatsningar
✓ Nu är det klart: Dessa svenska industriprojekt får dela på 1,8 miljarder
✓ Sverige bakom hemligt förslag som vill totalförbjuda PFAS i EU
✓ Missnöje med arbetet att stävja farligt avfall
✓ Fler farliga ämnen sätts upp på EU-myndighetens övervakningslista
✓ Så vill EU-parlamentet reglera avfallsexporten
✓ Klimatet – så prioriterad blir frågan första halvåret 2023
✓ Ytterligare hållbarhetsinitiativ på handelsfronten
Klimat
Det är dags att ser över det globala finanssystemet och modellen med multilaterala utvecklingsbanker. Det sade FN:s generalsekreterare António Guterres i ett brandtal på Världsekonomiskt forum i Davos. Flera nya initiativ lanserades också.
✓ Varningen till världens ledare – och till fossilbränsletillverkarna
✓ ”Blått kol” ska bindas i Indonesiens mangroveträsk
✓ Nya företagskluster för omställning
Debatt
För finansiell statistik hade det aldrig varit acceptabelt med en eftersläpning på mellan 1 och 2 år. Det skriver Klimatkommunerna som nu stämmer in i kraven på förbättrad klimatstatistik. Förutom den problematiska eftersläpningen beräknas klimatpåverkan från el på olika sätt samtidigt som det saknas data över både utsläpp från energianvändning och konsumtion. Klimatkommunerna uppmanar nu regeringen och dess myndigheter att göra en ordentlig satsning för att se till att kommunerna via dataportal.se får tillgång till tillförlitlig, aktuell och ”heltäckande” energi- och klimatstatistik att använda i sitt omställningsarbete.
Mobilitet
Koppla elbilen till bostaden? Ladda elbilen utomlands? Data som hamnar i fel händer? Det här är frågor som tas upp i en ny rapport. På regeringens uppdrag ger forskarna rekommendationer som ska underlätta delning och användning av data för planering, utveckling och drift av laddinfrastruktur och affärsmodeller.
Miljöpolitik
Hur ska regeringen nå miljömålen som rör skogen? Hur ska markägare få ersättning för skydd av skog inom rimlig tid? Det ville riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) få svar på när hon debatterade med landsbygdsminister Kullgren (KD). Det blev en kamp med siffror och hårda ord.
Miljöpolitik
Fortfarande ser det mörkt ut vad gäller Sveriges möjligheter att nå merparten av de 16 miljömålen. Men det finns ljusglimtar. Och det finns en lång rad med förslag på hur situationen kan bli bättre.
Energi
Erik Martinson, vd på Svea Solar, ska i år delta på World Economic Forum för att prata om hur Europa med solens hjälp kan ställa om ännu snabbare till förnybar energi. I en intervju med Aktuell Hållbarhet berättar han om varför intresset för solenergi är så stort just nu och om vilka det är som driver på utvecklingen.
Klimat
Nummer två på agendan under EU de kommande sex månaderna är klimatet. Det framgick av en presskonferens i Kiruna med EU-kommissionens ordförande och statsminister Ulf Kristersson. Konkreta snabba åtgärder förbereds.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från veckorna 52-2.
✓ Nu är Sverige officiellt ordförande i EU: surdegar och prioriteringar
✓ Nytt gruvfynd i Kiruna – Greenpeace: Vill skrämma EU-kommissionen
✓ Kinnunen (SD): EU-förslag saknar kontakt med verkligheten
✓ Därför blev det klent resultat för förra ordförandelandet Tjeckien
✓ Så fort går solcellsutbyggnaden i EU
✓ Miljardstöd till dansk CCS-satsning får grönt ljus
✓ EU-kommissionen kan ta upp kampen mot hajfenssoppan
✓ Därför får Kamerun rött kort av EU-kommissionen
✓ Matsäkerhetsrapport lyfter hållbarhetsutmaningar
Klimat
Gröna pengar blir ett hett ämne vid World Economic Forum i Davos, gröna dollar först och främst. USA företräds av sitt klimatsändebud John Kerry med 369 miljarder dollar till klimatomställningen i fickan. Det är så mycket att EU-ledaren von der Leyen är oroad.
Klimat
Fyra hopkopplade trender är avgörande för utvecklingen i världen, enligt Stockholm Environment Institutes trendspaning. Forskare från fem kontinenter har funnit att desinformation spelar en viktig roll. En fråga handlar också om risken för grönmålning.