Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Skogsbruk på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Skogsbruk.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 20.
✓ När Sverige håller skogsmöte bjuds det på propaganda – enligt kritiker
✓ Här är branschen som är bäst på EU-taxonomin
✓ Så ska cirkulära ekonomin övervakas bättre
✓ Därför har reglerna mot gift i mat blivit lättlästa
✓ Miljöförstörare kommer få det tuffare att verka i EU
✓ Så många miljarder ton koldioxid har försvunnit
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 19.
✓ Därför uppfyller svenska storbolag bara enstaka procent av taxonomikriterierna
✓ Här är de två nya lagstiftningarna där slutförhandlingar kan inledas
✓ Så har det gått för det svenska ordförandeskapet i EU
✓ Hela listan över pågående lagstiftningsarbete i EU på hållbarhetsområdet
Debatt
Krångliga regler och enorm pappershantering gör att skogs- eller markägare avstår från att restaurera våtmarker. Detta är allvarligt eftersom åtgärden kan ha stora positiva klimateffekter. Nu krävs förenkling av regelverk och dokumentationskrav, skriver företrädare för Skogssällskapet på internationella våtmarksdagen den 2 februari.
Debatt
Avskogningsförordningen kan vara en katalysator för att vända utvecklingen av förlusten av tropiska skogar och bidra till mer hållbara riskgrödor. För att nå dit krävs effektiva kompletterande åtgärder. Vi har följande förslag till politiker och företag, skriver Miriam Thunborg, projektledare för Svenska plattformen för riskgrödor.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 48.
✓ Därför får EU visst lagstifta i skogsfrågor
✓ Ytterligare delar i ETS färdigförhandlade
✓ Här är svenska staden som vann EU-priset
✓ Klappat och klart för CSRD
✓ Så ser de nya taxonomitilläggen ut
✓ Förpackningsdirektivet ses över – tuffare krav väntas
✓ Ett steg närmare due diligence – sågas av Oxfam
✓ Därför ska EU ta fram ett certifieringssystem för kolsänkor
✓ Framtidsplasten ska utredas och regleras
✓ Ytterligare spik i kistan för blyanvändning
Biologisk mångfald
Inför FN:s toppmöte om biologisk mångfald i december behöver regeringen tänka om och inse lägets allvar. Det säger Torbjörn Ebenhard, svensk förhandlare i frågan, efter WWF:s alarmerande rapport Living Planet Report. Enligt honom var Sveriges nej till EU:s förslag på ett direktiv om naturrestaurering missriktat.
Biologisk mångfald
Skogsstyrelsen konstaterar att drivkraften för att bevara biologisk mångfald i skogen är för svag. Därför föreslår myndigheten nya affärsmodeller där markägare kan tjäna ekonomiskt på att bruka skogen på ett annat sätt än i dag. Strålande, tycker Naturskyddsföreningen.
Lag och rätt
Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger menar att den polariserade artskyddsdebatten riskerar att hindra det viktiga artskyddsarbetet. Därför är det bra att Högsta domstolen ska pröva ersättningsfrågan och sätta ner foten kring vad som gäller.
Biologisk mångfald
Miljöorganisationen har betalat Artdatabanken för att kartlägga hur skogsbruket påverkar hotade arter i Sverige, men ifrågasätter om det inte är staten som borde göra det här jobbet egentligen.
Fredagskommentar
Nu måste valdebatterna ta lika stor fart som sommarens rekordbränder i Europa och sätta klimatet i centrum. Skogen är exempelvis en viktig fråga som politikerna återkommande duckar för. Aktuell Hållbarhet ser fram emot valspurten och att välkomna flera nya medarbetare.
Natur
Nu svarar Socialdemokraterna på varför de tillsammans med oppositionen röstade nej till att EU får införa lagstiftning för en bärande del av EU:s gröna giv, nämligen naturrestaurering. Enligt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll handlar det om svenskt skogsbruk.
Debatt
Skogsindustrins representant Peter Holmgrens analyser är behäftade med en rad faktafel och vetenskapliga brister som står i strid med både EU:s klimatpolitik och IPCC:s färdväg mot Parisavtalets mål. Inte desto mindre har just hans analys blivit till skogsindustrins huvudsakliga argumentering för sin påstådda klimatnytta. Svenska politiker borde nu kunna genomskåda dessa felaktigheter och därmed ändra kurs i sin klimatpolitik. Det skriver Kjell Prytz, Ida Sellstedt och David van der Spoel, medlemmar i Skydda Skogen, i en replik.
Debatt
Peter Holmgren, rådgivare till skogsnäringen som bland annat författat en rapport om skogsbrukets klimatnytta, svarar nu på debattartikeln från tre medlemmar i Skydda skogen om att klimatarbetets fokus bör kompletteras med upptag i atmosfären.
Miljöpolitik
När man inte har andra klimatförslag är det tacksamt att säga att kärnkraften är lösningen på alla problem. Det säger Centerpartiets energi- och klimattalesperson Rickard Nordin i Aktuell Hållbarhets stora valintervju.
– Hade man verkligen velat det här på riktigt och inte bara som en valaffisch i debatten, varför kom man då inte till förhandlingsbordet?
Taxonomi
Taxonomin är full av hål som gör det svårt att se vilka företag som kan kallas gröna och inte. Skogsbruk och livsmedel hamnar utanför, visar den första rapporteringen enligt regelverket.
Hållbarhetsarbete
Är massproduktion förenligt med hållbarhet? Ja, enligt Inter Ikea Groups hållbarhetschef Lena Pripp Kovac. Det är snarast en förutsättning – når dina produkter bara en liten elit så är de inte hållbara. Nu ska hon halvera Ikeas klimatutsläpp till 2030 – och börjar med klistren i spånskivorna.
Debatt
Byråkratiska hinder för användning av träskyddsmedel kan stoppa användningen av klimatsmarta träkonstruktioner. Det skriver riksdagsledamöterna Emma Hult (MP) och Larry Söder (KD) tillsammans med Svenska träskyddsföreningens vd Fredrik Westin.
Hållbarhetsredovisning
På tisdagen släppte Ikea sin globala hållbarhetsredovisning för verksamhetsåret 2021 och kunde där lyfta fram ett antal hållbarhetsframgångar. Men utsläppen ökade på kort sikt och återigen lämnar Ikea en hållbarhetsredovisning utan tredjepartsgranskning.
Klimat
En illa vald effektgräns har gjort att knappt någon kunnat söka klimatpremien för elektrifierade arbetsmaskiner. Nu ändrar regeringen kriterierna och stöd för över 320 miljoner kronor finns att söka nästa år.
Klimat
I dag möts EU:s miljöministrar om bland annat frågan om klimatet och skogen. Sveriges inställning att EU inte ska lägga sig i skogspolitiken gör att Sverige avstår från att försöka påverka de beslut som unionen måste fatta, enligt miljökonsulten Magnus Nilsson.
Debatt
Fem skogsforskare svarar på debattartikeln där Kjell Prytz och Harry Frank menar att Sveriges klimatpolitik är kontraproduktiv. Enligt forskarna bygger argumentationen på ett missförstånd.
Natur
Ett dussintal EU-länder har skrivit brev till EU-kommissionen för att påminna om att skogliga frågor är en nationell angelägenhet. Riksdagsledamoten Saila Quicklund menar att regeringen gjort fel som låtit bli att underteckna breven.
Biologisk mångfald
Tolv multinationella företag har lanserat sin färdplan för att minska avskogningen vid deras produktion eller användande av kartong- och pappersförpackningar. De har också börjat se över nötköttets del i avskogningen.
Klimat
Skogsskötselsystemet Naturkultur ger mer pengar till skogsägaren, bättre naturvård, lika bra tillväxt, bättre motstånd mot stormar, bättre motstånd mot skadeinsekter, minskade koldioxidutsläpp och inga kalhyggen. Eller – är det för bra för att vara sant?