Social hållbarhet är ett av hållbarhetsbegreppets tre ben. De övriga två är miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Det finns ingen allmänt vedertagen definition av exakt vad som ingår i social hållbarhet. Men inom ramen för begreppet brukar frågor som mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, tillgänglighet, hälsa, jämställdhet, religions- och yttrandefrihet och antikorruption rymmas. Begreppet har sitt ursprung i Brundtlandkommissionens rapport "Vår Gemensamma Framtid". Här definieras hållbar utveckling som "en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov".
Hållbara finanser
Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen frias från brottsanklagelserna som i princip handlar om att hon skulle ha förnekat och förringat bankens problem med penningtvätt i Estland under åren 2007–2018. Aktuell Hållbarhet har pratat med några personer som har inblick i hur penningtvätt möjliggör plundring av naturresurser och en ohållbar utveckling i många av världens länder.
Lag och rätt
En svensk kvinnlig toppchef åtalas för misshandel av en servitris i centrala Stockholm. Ett bråk om en beställning spårade ur och ledde till situationen. Kvinnan som nu åtalas är också styrelseordförande i ett bolag inom hållbarhetsområdet.
Social hållbarhet
Sidas styrelse har fattat ett beslut som kan frigöra många miljarder kronor för investeringar – det gläder den seniora rådgivare Ola Medelberg: ”Gör det möjligt för människor att ta sig ur fattigdom”.
Social hållbarhet
Flera personer, bland annat från Friday’s for Future, har protesterat mot årets pristagare till Martin Luther Kings minne, Pella Thiel, på grund av hennes påstådda samröre med högerradikala. Själv vänder hon sig mot anklagelserna.
Hållbarhetsarbete
Vilka svenskar har använt sin makt på bästa sätt för ökad hållbarhet under 2022? Nu förlänger vi omröstningen till den 16 januari! Missa inte chansen att påverka vilka som blir Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste personer – och vem som hamnar i topp! (Röstningen är nu avslutad.)
Social hållbarhet
Fastighetsbranschen kan vara en drivmotor för ökad social hållbarhet. Men då krävs fler investerare och att banker tänker om, enligt fastighetsinvesteraren Brunswick Real Estates sociala hållbarhetschef Atusa Rezai. För Aktuell Hållbarhet berättar hon om de unika arbetssätten som ger trovärdighet och skapar affärsnytta.
Social hållbarhet
Social hållbarhet kommer allt mer på agendan. Men många gömmer sig bakom styrelsebeslut. Det framhåller Daniel Brämhagen, partner inom People Advisory Services EY, på Hållbart Näringsliv 2022. Här är fem konkreta förslag som en organisation kan fokusera på att komma i gång med social hållbarhet.
Debatt
EU-parlamentet sa den 22 november ja till könskvotering i bolagsstyrelser. Enligt kritiker kommer kvinnor misstänkas att inte ha valts in på grund av sin kompetens. Men det är vad som gällt för männen i flera decennier, skriver Sandra Kastås, grundare av organisationen Diversity Board.
Debatt
Green House Gas Protocols systemgränser för direkta och indirekta klimatutsläpp går att replikera och använda även för det sociala avtrycket och värdeskapandet. Genom en sådan modell skulle vi skapa tydlighet kring ansvar och jämförbarhet i både färdplaner, målsättningar och rapportering och svenska företag kan gå före. Det skriver Anna Högberg, vd för påverkansbyrån Mission Anew.
Debatt
För miljömässigt hållbarhetsarbete är det självklart att mäta resultatet av arbetet, men för socialt hållbarhetsarbete är det inte så. Nu rapporterar vi fyra mått på utfallet av vårt arbete och vill i framtiden ta fram utfallskontrakt enligt brittisk modell, skriver företrädare för omsorgsföretaget Humana.
Social hållbarhet
Långsiktiga relationer med leverantörerna, och att besöka dem på plats. Det är två viktiga verktyg för att upptäcka MR-risker i leverantörskedjan, enligt Kajsa-Lisa Ljudén, hållbarhetschef på Löfbergs. Men det finns fler knep att ta till.
Debatt
Nästan fyra år har gått sedan regeringen 2018 lanserade sin strategi för socialt företagande och social innovation. Det finns ett tydligt behov av att ge nytt liv åt strategin. Nyligen släpptes Framtidsagendan, en sammanställning av 10 konkreta åtgärder för hur Sverige kan bli världsledande inom samhällsentreprenörskap och social innovation. Sverige behöver inte börja om, men den nya regeringen behöver växla upp arbetet för att nå målen i Agenda 2030, skriver sju av organisationerna bakom Samhällsentreprenörskap Sverige.
Agenda 2030
Fattigdomen i Sverige har ökat och alla invånare har inte råd med mat numera. Sveriges Stadsmissionens generalsekreterare menar att därmed når inte Sverige det första målet om fattigdom i Agenda 2030. En grupp av 160 000 individer är speciellt utsatt.
Social hållbarhet
Catherine kom aldrig in i den svenska bankvärlden. Hon är en av många som upplevt stängda dörrar och krossade drömmar på grund av utländsk bakgrund. Men att inte se till den kompetens som finns ger varken affärsnytta eller bidrar till att bryta den segregation som Sverige nu brottas med, skriver Ylva Bergman, chefredaktör Aktuell Hållbarhet.
Social hållbarhet
Endast 13 av 130 storbolag svarar ja på frågan om de har personer med bakgrund utanför Europa eller Nordamerika i styrelsen. Det visar Dagens industris och Aktuell Hållbarhets enkät.
– En missad möjlighet på alla sätt, säger forskaren Lin Lerpold.
✓ Varningen: ”Det kommer att få konsekvenser för framtiden”
✓ Unika siffror: Så ser fördelningen ut i storbolagen
✓ Svarar att bakgrund är viktigt – lever inte som de lär
Mångfald
Nybakade studenter med utländsk bakgrund har ofta svårt att komma in i den svenska bank- och finanssektorn.
– När man summerar helheten är det på något vis att man måste vara svensk, säger Bo Becker vid Handelshögskolan.
Social hållbarhet
Förutom att redovisa de data som de faktiskt tar fram om den etniska mångfalden i sina bolag borde storbankerna även komplettera med bredare mätningar, menar experter.
· Vill se metod som klassas som känslig: ”I Sverige har vi en självbild av att vara icke-rasister och inkluderande”
· Storbanken: Därför kartlägger vi språk och bakgrund
· Kritiken: Därför är SCB-metoden inte optimal
Hållbarhetsarbete
Minst en tredjedel av hållbarhetsproffsen känner ångest och oro till följd av miljö- och klimatutmaningarna de ser i jobbet.
– Det är rimligt att känna oro, säger klimatpsykologen Frida Hylander.
· Unika siffror: Så mår hållbarhetsproffsen
· Titeln inget skydd: ”Det är inte självklart att titeln innebär att du har ledningens stöd”
· Det är kategorin som känner mest oro
Social hållbarhet
Hur korrupta är Sveriges kommuner och regioner? Statskontoret får nu i uppdrag av regeringen att ge en lägesbild över korruptionen samt föreslå hur förutsättningarna för att motverka den kan förbättras. Det beslutade regeringen under torsdagen.
Aktuell Hållbarhet TV
Statistiken för hur rasistiska strukturer vidmakthålls på den svenska arbetsmarknaden är slående. En ökad bredd av perspektiv blir allt viktigare för att skapa lönsamma och socialt hållbara bolag. Se webbsändningen om hur du kan arbeta med frågan och vad Sverige har att lära i ett internationellt perspektiv.
Social hållbarhet
Går det att driva affärsverksamhet i ett världens fattigaste länder präglat av etniskt förtryck och återkommande militärkupper? Ja, säger både den svenska biståndsorganisationen Sida och den europeiska handelskammaren i Myanmar.
Hållbara finanser
Svenska företag bör arbeta för att stärka demokratin, anser hållbarhetsexperter. Samtidigt håller sig flera storbolag till ett traditionellt upplägg kring mänskliga rättigheter.
– Det kan sedan vara en grogrund för demokrati, säger Anna Lidbom, hållbarhetschef för LKAB som gör affärer med flera diktaturer.
Hållbarhetsarbete
Systembolagets italienska vinsortiment har tidigare granskats av Oxfam som upptäckte att det bland annat förekom tvångsarbete i leverantörsledet. Nu har det statliga bolaget lanserat en ny märkning för hållbara produkter där sociala förhållanden utgör ett av kraven.
– Vi stod inför en stor utmaning när vi började med det här, säger Marcus Ihre, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.
Lag och rätt
Det stämmer inte att EU-kommissionen öppnat en andra remissrunda kring lagförslaget för hållbara företagsgenomlysningar – due diligence. Det hävdar nu kommissionen och får stöd av Swedwatch.
Men Erik Lidman på Handelshögskolan håller inte med.
Lag och rätt
Förslaget på obligatorisk due diligence inom hållbarhetsområdet ställer inte några nya krav på miljöarbete och socialt ansvar, menar två storbolag. Däremot väcker EU-kommissionens förslag frågor om hur arbetet ska redovisas och följas upp.
Mänskliga rättigheter
Snart är det dags för bolagsstämmorna där Lundin Energys olje- och gastillgångar ska säljas. Nu måste köparen, det norska bolaget Aker BP, se till att pengar avsätts för eventuellt begångna folkrättsbrott, annars riskerar tusentals personer att bli utan ersättning. Det kräver Swedwatch och 20 andra organisationer i ett öppet brev.
Debatt
Om specialfordon för rullstol ska framföras med klimatsmart eldrift kommer fordonet totalvikt att överstiga 3,5 ton på grund av batteriernas vikt. Nu behöver den svenska regeringen ändra reglerna på samma sätt som andra medlemsstater redan har gjort för att underlätta uppnåendet av Sveriges klimatmål. Det skriver företrädare för Svenska Taxiförbundet, Svensk Kollektivtrafik, Trafikförvaltningen Region Stockholm och DHR Stockholmsavdelningen.
Livsmedel
Nestlé lanserar ett nytt initiativ för att möta utmaningarna som kakao-odlare i Elfenbenskusten och Ghana står inför. Enligt bolaget tacklar programmet de grundläggande orsakerna till barnarbete, såsom utbredd fattigdom, ökande klimatrisker, brist på tillgång till finansiella tjänster och brist på grundläggande infrastruktur som vatten, hälsovård och utbildning. (Uppdaterad.)
Mänskliga rättigheter
Den jättefusion som Lundin Energy aviserade strax före jul kan skydda ägarfamiljen från krav på kompensation efter att bolagsföreträdare i början av november åtalades för folkrättsbrott i södra Sudan. Det skriver tidningen Global Bar Magazine.
Debatt
Tobaksindustrins hållbarhetspolicyer och CSR-initiativ fungerar primärt för att främja industrins rykte och orsakar ingen reell långsiktig förändring, skriver Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation.
Debatt
Tobaksindustrin utnyttjar barnarbete för att minimera sina kostnader i produktionen, och lockar barn in i skadlig konsumtion för att maximera sina framtida vinster. Nu krävs en starkare reglering av samtliga tobaks- och nikotinprodukter, samt fler kunskapshöjande åtgärder på tobaksområdet. Det skriver Helen Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation under den pågående Musikhjälpen som i år har temat barnarbete.
Antikorruption
Trots att ESG-frågor under de senaste åren fått ett rejält uppsving inom näringslivet har fokus främst legat på risker kopplade till bland annat korruption, miljö och sanktioner – och inte på mänskliga rättigheter, skriver Hayaat Ibrahim, generalsekreterare vid Institutet mot mutor, i en kommentar för Aktuell Hållbarhet.
Taxonomi
EU:s framlagda förslag om en social taxonomi väcker starka känslor redan på ritbordet. Ett hot mot fri företagsamhet, enligt motståndare. Ett effektivt verktyg för att hantera sociala risker, menar förespråkare. Aktuell Hållbarhet reder ut tar pulsen på debatten och berättar hur den fortsatta processen ser ut.
Social hållbarhet
De senaste årens intensiva debatt om aggressiv skatteplanering har börjat få konsekvenser. Aktuell Hållbarhet går igenom goda exempel och ger tips på hur ditt företag får in skattefrågorna i hållbarhetsredovisningen.
Debatt
Senast den 1 januari 2026 ska industribatterier och batterier för eldrivna fordon förses med ett unikt och individuellt pass som ska vara tillgängligt digitalt. Men batteripasset som ska göra produktionen mer öppen och säkerställa ökad hållbarhet genom hela produktionskedjan riskerar att bli en flopp, skriver Roberto Garcia Martinez, vd för Eurobattery Minerals.
Taxonomi
Svenskt Näringsliv och Svenska Dagbladet ställer sig nu bakom de intressenter som redan på ett tidigt skede agerar mot den föreslagna sociala taxonomin. Sannolikt vill man inte bli tagen på sängen på det sätt som många intressenter blev av den gröna taxonomin.
Agenda 2030
Tre av fyra kommuner saknar hög hållbarhetsstyrning och fyra av fem saknar tydlig koppling mellan Agenda 2030 och hållbarhetsstyrningen. Det är slutsatsen i en ny studie som granskat 60 svenska kommuner.
Hållbara finanser
Investerare lockas av börsbolag med hög ESG-värdering, trots att det egentligen inte säger något om hur hållbart ett bolag egentligen är. Ny forskning visar att börsbolag med högre ESG-värdering därför klarat pandemins börsfall bättre än andra bolag.
Social hållbarhet
I många år har byggbranschens problem i leverantörskedjan lyfts fram och diskuterats – men svarta löner, skattefusk och orimliga arbetsvillkor fortsätter existera. Hur kommer det sig att den svenska byggsektorn misslyckas städa på hemmaplan?
Mångfald
En majoritet vill öka mångfalden inom sin organisation, men samtidigt bortser tre av fyra chefer och vd:ar från data och fakta och går i stället på magkänsla när de ska rekrytera. Ändå anser en majoritet att de rekryterar fördomsfritt. Det visar en undersökning som bemanningsföretaget TNG har gjort.
Miljöpolitik
Nu är arbetet med Region Stockholms nya Klimat- och hållbarhetsnämnd i gång. Igår hölls det första mötet där ledamöterna fick en dragning om regionens hållbarhetsstrategi. Redan på nästa möten väntas operativa beslut kring social hållbarhet.
Hållbarhetsarbete
Har du en lång välförtjänt semester framför dig efter ett tufft år som hållbarhetsproffs? Grattis! Nyttja din välförtjänta vila väl, för till hösten finns ett antal stora och mindre utmaningar att hantera. Aktuell Hållbarhet listar fyra orosmoln på hösthimlen som du kan börja grubbla på redan nu.
Kemikalier
Miljöorganisationen uppmärksammar idag med en ny rapport kvinnors och fosters extra utsatthet för farliga kemikalier och ger rekommendationer om vad som behöver göras för att minska ojämlikheten när det gäller kemikalieexponering.