Här hittar du samtliga artiklar, fördjupningar och analyser om Sverige på aktuellhallbarhet.se. Följ ämnet för att uppdatera dig i händelseutvecklingen om Sverige.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från veckorna 52-2.
✓ Nu är Sverige officiellt ordförande i EU: surdegar och prioriteringar
✓ Nytt gruvfynd i Kiruna – Greenpeace: Vill skrämma EU-kommissionen
✓ Kinnunen (SD): EU-förslag saknar kontakt med verkligheten
✓ Därför blev det klent resultat för förra ordförandelandet Tjeckien
✓ Så fort går solcellsutbyggnaden i EU
✓ Miljardstöd till dansk CCS-satsning får grönt ljus
✓ EU-kommissionen kan ta upp kampen mot hajfenssoppan
✓ Därför får Kamerun rött kort av EU-kommissionen
✓ Matsäkerhetsrapport lyfter hållbarhetsutmaningar
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna från vecka 45.
✓ Därför föreslås utsläppskrav även på elbilar
✓ Energinödläget – här är vinnarna och förlorarna
✓ Då inleds de tuffa förhandlingarna för att bli kvitt rysk gas
✓ CSRD klubbat i parlamentet – bara formalia kvar
✓ Så mycket skärptes Sveriges utsläppsmål
✓ Därför kan Skellefteå hyllas i EU
✓ Så stor andel av svenska företag ser klimatomställningen som en möjlighet
✓ EU-utspelen haglar under Cop 27 i Egypten
Debatt
Norge pumpar olja och gas för fulla muggar, Sverige skapar ekonomiska förutsättningar för oljeeldning och Danmark fortsätter att använda nedstängningsklara fossila produktionsställen. Nordiska rådet måste våga ta obekväma beslut för en trovärdig och heltäckande klimatpolitik. Vi får innerligen hoppas att socialdemokraterna omvärderar sin hållning, skriver Simon Holmström, förhandlare i Nordiska Rådets hållbarhetsutskott.
Hållbarhetsarbete
Arbetsgivarna i de gröna företagen letar med ljus och lykta efter de som ska jobba med omställningen. Men de får inte tag på tillräckligt många. Två faktorer lyfts som särskilt viktiga.
✓ Här är kompetensen som arbetsgivarna behöver
✓ Nya oväntade rekryteringsmetoden
✓ Arbetsgivare slåss om personer med rätt kompetens
Miljöpolitik
Men vilken sida kommer att använda sig av den först? Den frågan ställer sig Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg, med anledning av att Ulf Kristersson (M) meddelat att han har samlat stöd för en ny regering.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste nyheterna under vecka 39.
✓ Sverige ett steg närmare domstolsstämning
✓ Eventuell vinstbegränsning för elproducenter
✓ Så ska EU skydda miljöaktivister
✓ Revisorer: EU misslyckas stoppa illegalt fiske
✓ EU-gemensamt biogassamarbete sjösätts
✓ Sverige i topp när ny utsläppsstatistik för bilar släppts
✓ Finansministrar: EU-kommissionen får för mycket makt
Klimat
Naturvårdsverket ger tydligt besked: ”Ingår inte i Sveriges territoriella utsläpp”. Förmodligen kommer inte något annat land heller att belastas för läckans stora klimatpåverkan.
Klimat
Bolaget Normative som är specialiserat på att mäta och minska koldioxidutsläpp varnar nu för vad de kallar ”precisionsklyftan”, det vill säga att företagen tror att de mäter alla sina utsläpp men kan missa upp till 80 procent.
Biologisk mångfald
Miljöorganisationen har betalat Artdatabanken för att kartlägga hur skogsbruket påverkar hotade arter i Sverige, men ifrågasätter om det inte är staten som borde göra det här jobbet egentligen.
Mobilitet
Transportstyrelsen har föreslagit olika förbud för att komma till rätta med avgasreningsfusket. Astma- och allergiförbundet tycker förslagen är bra, men menar att myndigheten borde gå ännu längre.
Miljöpolitik
Sverigedemokraterna vill sänka ambitionsnivån i den svenska klimatpolitiken. Till dem som är oroliga för en tillbakagång på hållbarhetsområdet vid ett maktskifte, svarar partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen så här: ”Gillar man miljöpartistisk politik, ja, då får man vara orolig”.
Energi
År 2026 måste utbyggnadstakten av vindkraft vara dubbelt så hög som dagens prognos, annars kommer EU inte att kunna nå 1,5-gradersmålet. Det menar tankesmedjan Ember som också kollat på handläggningstider och pekar ut de bästa och sämsta i klassen.
Miljöpolitik
Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson beskriver sig som en frihandelsvän men konstaterar att klimattullar kanske är helt nödvändiga. Dessutom garanterar hon att en moderatledd högerregering ska arbeta för att nå Sveriges klimatmål.
Lag och rätt
Några dagar efter att Miljöprövningsutredningen presenterat sina slutsatser så är både Naturskyddsföreningen och Kemiindustrins branschorganisation rejält besvikna på förslagen – eller avsaknad av förslag.
Energi
Bolaget investerar i företag som på olika sätt bidrar till klimatomställningen. Med European solar initiative vill investeraren få ordentlig fart på solcellstillverkningen i Europa.
Klimat
Regeringen åtar sig att genomföra tre biståndspolitiska åtgärder på miljö- och hållbarhetsområdet. Samtidigt riktar FN:s generalsekreterare António Guterres kritik mot Sverige för uteblivna klimatbistånd.
Klimat
Efter de senaste dagarnas oklarheter och kritik kring vad FN:s miljökonferens i Stockholm faktiskt ska leda till var det i dag dags för det starten på det faktiska mötet. Mycket tydligare blev det inte då, skriver Aktuell Hållbarhets Daniel Boman.
Mobilitet
Även när det krävs akuta åtgärder måste politikerna ha fokus på det långsiktiga målet att öka produktionen av biodrivmedel i Sverige. För det drivmedlet kommer behövas. Den maningen kommer från Fossilfritt Sverige tillsammans med flera aktörer i branschen.
Mobilitet
Ingen vet exakt hur stort problemet med avgasfusket är. ”Det rör sig om ett stort mörkertal”, säger en bilinspektör hos polisen. Samtidigt finns det luckor i lagen och det saknas både kunskap och teknik för att avslöja fusket.
Energi
Drömmen om framtidens gröna guld i Sverige är på väg att slockna. Biogasanläggningar blöder ekonomiskt, läggs ner eller i malpåse på löpande band. Orsaken är framför allt den nationella politikens oförmåga att genast lösa branschens akuta strukturproblem.
Klimat
Teknikutveckling, skärpta styrmedel och ökad elektrifiering är några av förklaringarna till varför Sverige nu bedöms kunna uppnå vissa klimatmål. Men för att prognosen ska bli verklig måste styrmedlen skärpas enligt plan.
Cirkulär ekonomi
Lagförslaget på att inte undanta importerad begagnad elektronik från kemikalieskatt kommer leda till mer kemikalier i samhället, vilket motverkar hela syftet med lagstiftningen. Det menar Inrego, som är en av de aktörer på marknaden som berörs av förslaget.
Biologisk mångfald
När miljöorganisationer granskar EU-ländernas jordbruksplaner får de flesta dåligt betyg, inklusive Sverige. Finland och Tjeckien är de enda länder som får grönt ljus på mer än ett av sju områden.
Energi
Efter en elförbrukning på stabil nivå under lång tid kommer klimatomställningen öka Sveriges elförbrukning med tio procent de kommande åren. Vindkraftsutbyggnad i söder och nyetablerade industrier i norr kommer dessutom öka elpriserna i norra Sverige och tidvis vända elflödet i nordlig riktning.
Mobilitet
För att nå målet om ett fossilfritt Sverige och lyckas med vätgassatsningarna behövs planer för vilka små steg vi ska ta i dag och i morgon för att nå målet. Det menar branschorganisationen Vätgas Sverige.
Avfall
Trots att reglerna inte ändrats menar åtta av tio att det blivit svårare att återvinna schaktmassor i Sverige. Det framkommer av enkätsvar med över 700 personer från byggbranschen, forskare, miljöhandläggare, beställare och återvinnare.
Livsmedel
Under toppmötet och det förberedande arbetet har flera olika åtgärdsområden identifierats. För att följa upp toppmötet ska FN avsätta resurser i form av speciella FN-team samt upprätta ett centrum för att stötta och hjälpa till i arbetet för ett hållbart livsmedelssystem.
Klimat
Sveriges värderas olika i världens två ledande index över hur effektivt världens länder arbetar med klimatfrågan. Aktuell Hållbarhet tittar på varför Sverige placerar sig olika i indexen och ställer samtidigt frågan till fyra experter – hur bra är egentligen Sveriges klimatarbete ur ett internationellt perspektiv?
Experterna förklarar:
* Så bra är det svenska klimatarbetet
* Här är det svenska klimatarbetets brister
* Det behöver Sverige göra för att behålla och förbättra sin position som global klimataktör.
Klimat
Sverige är ett av världens bästa länder när det gäller klimatarbete, enligt ledande internationella rankningar. Men flera länder lyckas bättre än Sverige med att minska utsläppen. I varje fall enligt indexet EPI som ges ut av amerikanska Yale University där Danmark anses vara världens klimatvänligaste land.
Antikorruption
I dag är Sverige högt rankade inom arbete med antikorruption och såväl företag, myndigheter och kommuner har inkluderat frågan i sina hållbarhetspolicys. Men till mitten på 1800-talet var korruption allt annat än ovanligt i vårt land.