Vattenfall är ett energibolag som helt ägs av svenska staten. Huvudverksamhet är el, värme och gas. Bolaget producerar el och värme från flera olika energislag: kärnkraft, vindkraft, kolkraft, naturgas, biomassa och vattenkraft. Företagets kolkraftsaffär har varit en omstridd fråga i den svenska miljö- och klimatdebatten. Främst handlar det då om försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Bland annat Greenpeace har varit aktiv i att försöka stoppa affären och Miljöpartiet drev som ett vallöfte inför valet 2014 att avveckla kolkraften istället för att sälja den. I regeringsställning har dock partiet i stort stått bakom en försäljning. En annan väldigt uppmärksammad och kritiserad affär var Vattenfalls köp av Nuon år 2009. Vattenfall betalade 89 miljarder kronor för Nuon, den största kontantaffären någonsin i Sverige och en affär som ledde till stora förluster för bolaget.
Miljöpolitik
Vi sammanfattar de viktigaste EU-nyheterna från vecka 3.
✓ EU-kommissionen hintar om nya planen som ska matcha USA:s klimatsatsningar
✓ Nu är det klart: Dessa svenska industriprojekt får dela på 1,8 miljarder
✓ Sverige bakom hemligt förslag som vill totalförbjuda PFAS i EU
✓ Missnöje med arbetet att stävja farligt avfall
✓ Fler farliga ämnen sätts upp på EU-myndighetens övervakningslista
✓ Så vill EU-parlamentet reglera avfallsexporten
✓ Klimatet – så prioriterad blir frågan första halvåret 2023
✓ Ytterligare hållbarhetsinitiativ på handelsfronten
Lag och rätt
Högerpartiernas besked om att pausa vattenkraftens miljöprövning tas emot med lättnad av flera elproducenter. Men företagen vill inte stoppa processen - de vill förändra den.
”Vi är inte ute efter att det blir en paus i all oändlighet”, säger Anders Bergman, Statkraft.
Hållbarhetsarbete
Arbetsgivarna i de gröna företagen letar med ljus och lykta efter de som ska jobba med omställningen. Men de får inte tag på tillräckligt många. Två faktorer lyfts som särskilt viktiga.
✓ Här är kompetensen som arbetsgivarna behöver
✓ Nya oväntade rekryteringsmetoden
✓ Arbetsgivare slåss om personer med rätt kompetens
Lag och rätt
EU:s lagförslag om mänskliga rättigheter och miljö väcker starka reaktioner. Flera reagerar nu på att regelverket främst omfattar storbolag. Oxfam menar företagslobbyn vattnat ut förslaget
– Vi har hela tiden lobbat för att kraven ska gälla för alla företag, säger Ulrika Sandberg på människorättsorganisationen Amnesty.
Mobilitet
Bilindustrin börjar konkretisera sina omställningsplaner men fortfarande är alltför liten den av nyförsäljningen lågutsläppande bilar. Energisektorn är inlåst i kolinvesteringar som gör att deras klimatprestanda väntas bli sämre i nära framtid.
Fredagskommentar
Det ska vara lätt att göra rätt, brukar det heta. Rätt är alltså någonting bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Men så hänger alla distributionskedjor ihop och minsta bricka som faller får oanade konsekvenser på helt andra platser.
Vatten och hav
Försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland kan bli försenad. Ett konkurrerande bolag har anmält energijätten till EU-kommissionen för otillåtet statsstöd. Nu måste EU utreda ärendet innan affären kan gå vidare.
Klimat
Idag är det ”overshoot day”, dagen då människan gjort slut på den årliga naturresursbudgeten. Nu vill professor Johan Rockström
”skriva om hela FN-stadgan och tvinga alla samtal om terror, ekonomi, arbetslöshet och utveckling att ske inom planetens gränser och att de är icke förhandlingsbara”.
Klimat
DEBATT Om det är några som har makt att få kolet att stanna i marken så är det Vattenfall, som äger kolet, och svenska regeringen, som äger Vattenfall, det skriver Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
Vatten och hav
En trygg, säker och konkurrenskraftig energiförsörjning är en förutsättning för en fortsatt hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling. Den svenska energipolitiken ska skapa villkor för en kostnadseffektiv energianvändning och en omställning till ett hållbart energisystem. Regeringen anser att Vattenfall ska vara ledande i denna omställning, skriver närings- och innovationsminister Mikael Damberg och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund.
Klimat
Billig el har varit en konkurrensfördel för den svenska industrin men nu hotas det gemensamma elnätet av energijättarnas politik. Därför bör svenska företag stödja ”solcellsrevolutionen” skriver Johan Ehrenberg i en debattartikel.
Klimat
Nya ägardirektiv för Vattenfall, genomför klimatberedningens förslag och halvera Sveriges klimatpåverkan under nästa mandatperiod. Det är några av de sju förslag som röstades fram på helgens Klimatriksdag 2014 i Norrköping och som sedan överlämnades till riksdagspartierna.
Vatten och hav
Mycket har hänt sedan Annika Ramsköld efter snart 25 år på Vattenfall tillträdde posten som hållbarhetschef vid årsskiftet. Medierna har dominerats av Nuonaffären, nedlagda forskningsprojekt och en ny, kärnkraftskramande vd.
Vatten och hav
Vattenfall har ansökt om tillstånd att utöka sina brunkolsgruvor i Tyskland. Om energijätten får klartecken för expansionen innebär det att flera mindre byar utplånas. En av dem är byn Proschim där det idag finns ett stort bioenergiföretag.
Mobilitet
Med en gemensam nationell upphandling hoppas Stockholms stad och Vattenfall få fart på den svenska elbilsmarknaden. Vi har pratat med projektledaren Eva Sunnerstedt och tagit en titt på de utvalda bilmodellerna.
Vatten och hav
Katharina Bloemer, Vattenfalls expert på koldioxidlagring, medger att det politiska läget i Tyskland är väldigt komplicerat för tillfället. I september avgörs det om CCS-teknologin är en framkomlig väg eller inte för Vattenfall att minska sina utsläpp i landet.
Vatten och hav
Allt fler kolkraftverk gör att Vattenfallkoncernen fortsätter att öka sina utsläpp av koldioxid som ligger långt över snittet för europeiska elproducenter. Bolaget spår självt att de kommer att fortsätta öka under de närmaste åren.