Världsnaturfonden WWF bildades 1961 och är en oberoende och partipolitiskt obunden miljö- och naturvårdsorganisation. Organisationen arbetar främst med att bevara världens biologiska mångfald, att verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt och att minska föroreningar och ohållbar konsumtion. WWF fick verksamhet i Sverige 1971. Nuvarande generalsekreterare är Håkan Wirtén. På senare år har WWF alltmer jobbat med företagssamarbeten för att minska miljö- och klimatpåverkan i näringslivet.
Biologisk mångfald
Under den pågående FN-konferensen om ett ”Parisavtal” för naturkrisen är världens ögon riktade mot den pågående lagstiftningsprocessen om EU:s direktiv om naturrestaurering, enligt WWF. Miljöorganisationen trycker på att lagpaketet är en förutsättning för att både nå klimatmål och att upprätthålla samhällen och företag.
Livsmedel
De fyra stora matkedjorna har granskats i ett samarbete med Världsnaturfonden. Slutsatsen blev att extrapriser på kött leder till ohållbar konsumtion. De klarar inte sina egna mål, konstaterar Anna Richert, matexpert.
Biologisk mångfald
Läget är mycket allvarligt inför FN:s globala toppmöte om biologisk mångfald i december. Det är slutsatsen när WWF presenterar sin återkommande rapport om hur bestånden av världens ryggradsdjur utvecklas.
Biologisk mångfald
Miljöorganisationen har betalat Artdatabanken för att kartlägga hur skogsbruket påverkar hotade arter i Sverige, men ifrågasätter om det inte är staten som borde göra det här jobbet egentligen.
Biologisk mångfald
Efter Annika Strandhälls svar fortsätter kritiken mot Socialdemokraterna, efter att de röstat med C, M, KD och SD för att stoppa att EU får lagstifta om en bärande del av EU:s gröna giv. Den gröna given är det omfattande paket som syftar till att med ett enat grepp vända klimat- och naturkriserna.
Miljöpolitik
Riksdagen röstade i dag igenom budgetförslag från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Enligt WWF kan beslutet betyda 3,5 miljarder mindre till klimat- och miljöarbete i Sverige. (UPPDATERAD 18:01)
Klimat
Flera stora bolag och organisationer från miljö- och redovisningssektorn har redan knutits till den omstöpta organisationen. Huvudsyftet är att företag enklare ska kunna minska sina scope 3-utsläpp.
Natur
Det finns stor potential i ökad näringsåtervinning, visar en ny rapport från WWF. Dock måste kommunerna bygga om sina avloppssystem och livsmedelsbranschen måste hjälpa lantbrukarna med omställningen.
Biologisk mångfald
Tolv multinationella företag har lanserat sin färdplan för att minska avskogningen vid deras produktion eller användande av kartong- och pappersförpackningar. De har också börjat se över nötköttets del i avskogningen.
Klimat
Historiskt sett har Arla Foods haft ett gott hållbarhetsrykte hos det svenska folket. Men under senare år har allt fler börjat uppmärksamma de negativa miljöeffekter som mjölkproduktionen har. Arlas hållbarhetschef Anna-Karin Modin Edman berättar hur företaget arbetar med klimatfrågan och hur hon ser på kritiken från de konkurrenter som producerar alternativ till mjölken.
Biologisk mångfald
Kanada, Danmark, Norge, Ryssland och USA har åtagit sig att genomföra 62 åtgärder för att skydda och bevara isbjörnen. Men under de två år som gått sedan avtalet skrevs under har endast 3 av åtgärderna genomförts. Det visar en ny granskning från WWF.
Klimat
Det kan upplevas som att julen har gått från att vara en stillsam och spirituell högtid, till att bli en stressig och konsumistisk storhelg. Men det är inte för sent att ta julen tillbaka! Aktuell Hållbarhet listar 10 tips för en mer fröjdesam och hållbar högtid.
Klimat
DEBATT/REPLIK Systemet med ”Trap and transport” som Fortum är så nöjda med i Klarälven är fortfarande en biologisk katastrof för alla arter utom lax, det skriver representanter från Naturskyddsföreningen, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarna och Världsnaturfonden WWF.
Klimat
Världsnaturfonden WWF och H&M har enats om ett femårigt globalt partnerskap, som ska omfatta allt från vattenförvalting i produktionen till klimatarbete i stort och modeindustrins bredare hållbarhetsutmaningar. ”Partnerskapet ska markera ytterligare ett steg mot målet…
Klimat
Volvokoncernen har satt ett mål om att minska utsläppen med 40 miljoner ton till 2020. Men hur stor del det är av bolagets totala utsläpp är hemligt. Enligt Miljöaktuellts uppskattningar innebär målet att utsläppen ska kapas med nästan en tredjedel på fem år.
Natur
Möt Siw Persson, civilekonomen som jobbat på Världsnaturfonden (WWF) i 17 år. Hon har varit verksam under en period när miljöfrågan gått från att vara något perifert till att beröra själva hjärtat av verksamheten.
I en öppenhjärtlig intervju delar hon med sig av sina insikter och lärdomar.
Biologisk mångfald
Sverige och Finland ligger i topp hos gruvbranschen – med låga skatter och få rättsliga hinder. Nu måste regeringen stärka naturskyddet och stoppa prospektering i skyddade områden, skriver Håkan Wirtén och Tom Arnbom från WWF
Klimat
Naturskyddsföreningen har förkroppsligat den svenska miljörörelsen i över 100 år. Nu står man inför ett vägskäl. Föreningen slits åt olika håll. Håller de effektiva lobbyisterna i Stockholm på att konkurrera ut det ideella arbetet i kretsarna? Valet av ny ordförande i helgen blir en vägvisare.
Natur
– Det behövs en en politik för hållbar välfärd i samklang med planeten. Miljö och hållbarhet fortfarande betraktas fortfarande som en isolerad politisk sektor vid sidan om andra politikområden, skriver Nina Ekelund, Hagainitiativet
Johan Kuylenstierna, Stockholm Environment Institute
Johan Rockström, Stockholm Resilience center och ytterligare 45 av Sveriges miljömäktigaste personer i en appell till Sveriges politiker.
Klimat
I den nya antologin ”Håll Gränsen” presenterar Fores vd Mattias Goldmann fem framtidsutmaningar för miljörörelsen. ”Sverige har inte råd med en miljörörelse på dekis”, skriver han. Här kan du läsa hela Goldmanns bidrag exklusivt i Miljöaktuellt.
Klimat
I veckan presenterade WWF sin åttonde upplaga av Fiskguiden. Där kan du som konsument välja rätt sorts fisk, vilket är viktigt eftersom 85 procent av världens kommersiella fiskbestånd är antingen fullt utnyttjade eller överfiskade. Här är alla de viktiga förändringarna.
Klimat
Den svenska skogslagstiftningen bygger på frihet under ansvar och har jämställda mål för produktion och miljö. Fungerar den här modellen globalt? Om inte, hur säkerställer vi ett ansvarsfullt skogsbruk i en alltmer globaliserad värld?