Östersjön allt mindre övergödd

Sedan något decennium tillbaka minskar halterna av kväve och fosfor i Östersjön. Det visar nya beräkningar från Stockholms universitet, rapporterar Sveriges radio.

De mörka molnen över Östersjön håller sakta på att lätta. Foto: Pixabay

Enligt Christoph Humborg, forskningschef på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet håller Östersjön sakta på att friskna till.
”De nyaste modellsimuleringarna har visat att sen ungefär tio år tappar Östersjön verkligen närsalter”, säger han till Sveriges radio.

Vattenkemisten Michelle McCrackin menar att siffrorna visar på en närmast unik framgångssaga.
”Vi ska medge att vi har gjort enorma framsteg”, säger hon.

Enligt Christoph Humborg är det många års arbete med bland annat bättre avloppsrening och åtgärder inom lantbruket i miljön som nu visar sig. Men det kan dröja innan de minskade näringshalterna återspeglas i minskade problem med algblomningar, syrebrist med mera. Vändningen kan enligt honom bli synlig redan om 10 år – men det kan också dröja 40 år tills förbättrad havsmiljö blir uppenbar.
”Det har tagit oss hundra år att smutsa ner systemet”, konstaterar han.

Samtidigt som övergödningen minskar orsakar klimatförändringen nya bekymmer. Enligt ny forskning har temperaturen stigit med två grader sedan 1990-talet på vissa håll i Östersjön. Forskningen är framtagen genom ett samarbete där Stockholms universitet och Helsingfors universitet deltar.
”Det är ytterst oroande och kan få stora effekter på Östersjöns ekosystem. Många välkända arter kommer inte att klara dessa ökade temperaturer, medan nya arter från varmare hav kommer att bli vanligare här”, säger Christoph Humborg i en kommentar.