Partiledarna med högst förtroende i klimatfrågan

Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C) är de partiledare som har högst förtroende hos svenskarna när det gäller klimatfrågan. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts av konsultföretaget New Republic. Jimmie Åkesson (SD) delar tredjeplatsen med Jonas Sjöstedt (V).

I undersökningen svarar 19 procent av de tillfrågade Isabella Lövin på frågan “Vilken partiledare har du högst förtroende för när det gäller klimatfrågan?”. 17 procent svarar Annie Lööf.
– Det här är en fråga som växer snabbt i betydelse för väljarna. Därför kan man förvänta sig att den kommer att ge ett utslag på valdagen. Miljöpartiet brukar komma högt i den här typen av mätningar, men att Isabella Lövin får lika stort förtroende som partiledarna för Sveriges tre största riksdagspartier tillsammans är ganska överraskande. Man ska komma ihåg att Isabella Lövin bara varit klimatminister i två år. Dessutom är svaren intressanta med tanke på att Miljöpartiet har cirka 6 procent av rösterna enligt mätningarna, säger Paulo Silva, partner på New Republic, till Aktuell Hållbarhet.

Sett i ett blockpolitiskt perspektiv visar New Republics Sifo-undersökning att de rödgröna partiledarna samlar 34 procent av svenskarnas högsta förtroende i klimatfrågan. Det kan jämföras med Alliansens partiledare som totalt har 28 procent av svenskarnas högsta förtroende i klimatfrågan.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson åtnjuter 8 procent av svenskarnas högsta förtroende i klimatfrågan, mer än både Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L).
– Jimmie Åkesson är den som profilerat sig mest på att motverka en aktiv klimatpolitik. Här kanaliserar han klimatskeptikernas hållning i svensk politik, säger Paulo Silva.

Se alla svaren i Sifo-undersökningen