Personerna på plats 61-80 på listan

 1. Anders Egelrud, vd på Fortum Värme (Ny)
  Energi-vd:n Anders Egelrud visar ledarskap i klimatfrågan. Ett konkret och aktuellt exempel är världens största biokraftverk som invigs snart och som ska minska användningen av fossilt i det befintliga Värtaverket motsvarande vad Stockholms vägtrafik släpper ut på en och en halv månad.
 2. Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom (Ny)
  Som språkrör för ett historiskt starkt Grön Ungdom driver Hanna på i klimatfrågan. Hon är en skarp och kunnig debattör och en underhållande folkbildare som samlar en hel ungdomsgeneration och gör klimatet till en brännande fråga också för den som saknar bakgrundskunskap.
 3. Klas Eklund, Senior Economist Sustainability på SEB (13)
  I sin nya roll som Senior Economist Sustainability får Klas Eklund ett unikt tillfälle att föra upp hållbarhetsfrågorna på SEB:s och finansvärldens agenda. Fram tills nu har han visat att han är precis det näringslivet behöver – en ekonom som även låter miljömässiga och sociala faktorer väga tungt. Den engagerade analytikern sitter nu i bankens hållbarhetsstab.
 4. Louise König, hållbarhetschef på Coop (18)
  Louise König fortsätter att engagera och inspirera medarbetare och kunder. Under förra året såg Louise till att svenskarna för första gången kunde handla ”knasiga grönsaker”, ett initiativ som gjorde succé och som bidrar till att minska matsvinnet. Dessutom tog Coop hem ännu ett ”ekorekord” och reklamfilmen ”Ekoeffekten” fick över 40 miljoner visningar på nätet.
 5. Michael Treschow, ordförande för Unilever (30)
  Att lönsamhet och hållbarhetsarbete går hand i hand är Unilevers styrelseordförande Michael Treschow ett levande bevis på. Slopad kvartalsredovisning, fokus på långsiktig utveckling och mål om att på tio år halvera den negativa miljöpåverkan fram till 2020 samtidigt som omsättningen ska dubblas. Att fabrikerna sparar pengar både på energieffektivisering och genom att inte längre skicka avfall till soptippen är två förklaringar till att ekvationen kan gå ihop.
 6. Åsa Domeij, ansvarig för miljö och socialt ansvar på Axfood (27)
  Nyligen började Axfoods flera hundra butiker sälja korv som till hälften består av kött och till hälften av grönsaker. Det är bara ett av de många kliv i en mer hållbar riktning som Åsa Domeij har tagit mot att erbjuda alternativ till konventionella och mer ohållbara livsmedel.
 7. Jens Holm, riksdagsledamot (V) och miljöpolitisk talesperson (44)
  Jens Holm fortsätter att lyfta miljöfrågan i de forum han får tillgång till. Oavsett om det är i riksdagen eller medierna så är han en av få politiker som arbetar strategiskt och långsiktigt för att miljö- och hållbarhetsfrågor ska ha en given plats på agendan.
 8. Fredrik Hannerz, klimatpolitiskt sakkunnig hos Åsa Romson (MP) (Ny)
  Något av en doldis som förutom tidigare klimatförhandlingar även syntes vid miljö- och klimatministerns sida under Parismötet. Har koll på sakfrågorna och har i och med sin position påverkan på arbetet med klimatavtalet i Sverige.
 9. Lena Ek, ordförande för Södra (49)
  Som ordförande för Södra fortsätter Lena Ek sitt starka miljö- och klimatarbete, denna gång inom skogsindustrin där hon bland annat
  arbetar för en råvaruutveckling som ska ge mer hållbar skogsproduktion och mer miljö­anpassade förädlingsprocesser.
 10. Anneli Nordling, ordförande för Fair Action (Ny)
  Fair Action bytte under 2015 namn från Fair Trade Center. I sin nya kostym har organisationen klivit fram som en stark röst för goda arbetsvillkor i leverantörsledet. Anneli Nordling har sett till att Fair Action med mycket små medel och ideella krafter fått stort genomslag.
 11. Jenny Stiernstedt, klimatreporter på Svenska Dagbladet (Ny)
  Med sin stora nyfikenhet lyfter Jenny Stiernstedt på ett lättförståeligt och pedagogiskt vis klimatfrågan för en bredare allmänhet. Hon deltog även i SvD-satsningen Två grader som under fjolåret ledde till en ökad bevakning av klimatfrågan.
 12. Kristina Persson, framtidsminister (S) (28)
  Framtidsminister Kristina Persson har tydligt pekat på hållbarhetsfrågorna som de största utmaningarna. Under fjolåret tillsatte hon tre analysgrupper: Grön omställning, Arbete i framtiden och Global samverkan och samma år presenterade den första gruppen policyförslag för en hållbar finanssektor.
 13. Karl-Johan Persson, vd för H&M (Ny)
  Under Karl-Johan Perssons ledning har H&M på senare tid bland annat brutit ny mark genom klädinsamling och återvinning. Han har också varit med och sett till att hållbarhet nu finns med i bolagets affärsidé: ”Mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt.”
 14. Olivia Linander, samordnare Fossil Free Sverige inom 350.org (ny)
  Under det gångna året har vi sett flera exempel på att akademin börjar inse riskerna med att investera i fossilt. Olivia Linander har varit pådrivande i att samla studenter som vill jobba för divestering på universiteten.
 15. Jessica Cederberg Wodmar, Veckans Affärers hållbarhetsexpert och hållbarhetskonsult (Ny)
  Veckans Affärers Hållbarhetspodden där Jessica Cederberg Wodmar intervjuar inspirerande hållbarhetsprofiler har blivit populär i näringslivet och kan säkerligen inspirera både vd:ar och hållbarhetschefer att öka tempot.
 16. Johan Hultberg, riksdagsledamot och miljötalesperson (M) (Ny)
  Moderaterna har ofta kritiserats för en svag miljöpolitik men nu ska det bli ändring på det. Partiets nye miljöpolitiske talesperson är påläst, driven och engagerad i sitt arbete för ett hållbart Sverige. Han är en av Alliansens absolut starkaste röster inom miljö- och klimatpolitiken.
 17. Nina Ekelund, grundare av 2050 och programdirektör för Hagainitiativet (70)
  På ena sidan Svenskt Näringsliv som pekar på svårigheter för industrin, på den andra Hagainitiativet som pekar på möjligheter. Lite förenklat är det så klimatdebatten stundtals har sett ut. Som styrelseordförande och delägare i konsultbolaget 2050 och programdirektör för Hagainitiativet har Nina Ekelund en hoppfull ton genom att ständigt föra fram de goda exemplen och protestera när någon ensidigt pekar på hinder med att ställa om.
 18. Diana Madunic, regeringens ambassadör för hållbart företagande (Ny)
  I april 2015 tillträdde Diana Madunic som regeringens ambassadör för hållbart företagande. Hennes uppgift är att sprida regeringens politik för ett hållbart företagande, och uppmuntra näringslivet att satsa på hållbarhetsområdet.
 19. Annika Falkengren, vd på SEB (Ny)
  För SEB:s vd Annika Falkengren är det självklart att bankerna inte bara ska tjäna aktieägarna, utan också samhället. Under det senaste decenniet har SEB genomfört ett hållbart förändringsarbete som bland annat lett till att banken idag satsar stort på gröna fonder, samtidigt som man säger man nej till kreditgivning till kolverksamhet. För tillfället är problemet med skatteflykt en prioriterad fråga för Annika Falkengren som nyligen listades som en av Sveriges mest ambitiösa vd:ar när SvD Näringsliv gjorde en undersökning bland miljöorganisationerna.
 20. Johanna Lakso, vindkraftsanalytiker på Energimyndigheten och grundare av Push Sverige (Ny)
  I sin roll som vindkraftsanalytiker har Johanna Lakso drivit på diskussionen om hur en mer variabel elproduktion ska kunna vara en del av vårt energisystem och även tagit debatten med elnätsbranschen. Ideellt har hon inom Power Shift skapat en stor hållbarhetshelg som uppladdning inför klimattoppmötet i Paris.

Tillbaka till hela listan här.