Regeringen satsar 4,5 miljarder på klimatinvesteringar

I dag presenterade regeringen sin klimatsatsning i budgetpropositionen. Här är alla nyheterna!

Totalt rör det sig om 4,5 miljarder kronor i klimatinvesteringar under nästa år.

Bland annat justeras stödet till solceller upp från 50 till 390 miljoner kronor per år under vad som rubriceras som ”mer förnybar energi”.

– Det är ett glädjande besked för villaägare, företagare, bostadsrättsföreningar och organisationer som nu vill sätta upp solceller till exempel på takytor man har. Stödet blir en viktig katalysator för det arbetet, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

När det gäller internationella insatser läggs bland annat en halv miljard kronor på ökad klimatfinansiering i utvecklingsländer. Det ”skickar en viktig signal inför klimattoppmötet i Paris”, heter det i regeringens pressmeddelande.

Ytterligare en prioriterad satsning är en fossilfri fordonsflotta, där införs bland annat ett nytt stöd för elbussar samtidigt som supermiljöbilspremien stärks. Inom ramen för det här görs också stora investeringar på järnvägen och cykelfrämjande åtgärder under 2016 och 2017, framgår det.

Här är fler klimatinvesteringar:
* Miljöteknik i Sverige: 62 miljoner kronor
* Hållbar, inhemsk konsumtion: 3 miljoner kronor per år de kommande fyra åren

Läs mer HÄR om klimatinvesteringarna i regeringens budgetproposition för 2016, som är en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Ladda ner och syna detaljerna i "Investeringar för klimatet" HÄR (pdf).

Läs också: "Löfven: Så ska Sverige bli fossilfritt"