Så bra är snabbmatskedjorna på att minska användningen av antibiotika

Burger King, Starbucks och Dunkin Donut är några av de livsmedelskedjor som får sämst betyg när det kommer till arbetet med att minska antibiotikaanvändningen vid djuruppfödning.

För andra året i rad rankas USAs 25 största snabbmatskedjor efter hur mycket de ansträngningar sig för att minska användningen av antibiotika i djuruppfödningen. Bakom rankningen ligger flera miljö-, konsument- och hälsoorganisationer som vill lyfta frågan om överdriven antibiotikaanvändning vid djuruppfödning, något som bland annat anses bidra till ökningen av resistenta bakterier i världen.

Bland de kedjor som rankas från A-F på listan är det bara Panera Bread och Chipotle Mexican Grill som får A. Smörgåskedjan Subway, som också finns i Sverige, är den kedja som gjort störst förbättringar sedan förra året, man har gått från F till B. McDonalds får C+ och Taco Bell C-. Men majoriteten av snabbmatskedjorna får fortfarande det lägsta betyget F. Bland dem finns bland annat KFC, Burger King, Starbucks och Dunkin Donuts som till och med backar i årets rankning, från C till F.

De flesta av de kedjor som aktivt arbetar för att minska användningen av antibiotika har inriktat sig på produktionen av kyckling, betydligt färre arbetar med produktionen av nöt- och fläskkött.

Resistenta bakterier leder till runt 700 000 dödsfall i världen varje år.

Rapport: Chain Reaction II