Så hittar Google städernas metanläckor

merikanska Environmental Defense Fund har med hjälp av Google tagit fram interaktiva kartor som visar gasläckor under gatorna i Boston, Indianapolis och Staten Island i New York.

Gasläckor sker genom hela kedjan i det amerikanska naturgassystemet, men hittills har lite varit känt kring omfattningen av de mindre läckor som inte alltid repareras särskilt fort. Med ny teknik går det nu att bättre mäta och analysera det här problemet, för att sedan göra resultaten publika.

Kartorna har gjorts med hjälp av Googles så kallade Street View-bilar som varit utrustade med teknik som kunnat upptäcka och mäta metanutsläppen. 

– Ny teknik har gett oss betydligt bättre förutsättningar att göra miljödata tillgängliga för alla att se och använda informationen för att lösa miljöproblem genom att vi kan fatta bättre beslut, kommenterar EDF:s Steven Hamburg i ett pressmeddelande. 

EDF och Google ska kartlägga metanläckor i fler städer framöver som en del av projektet. De tittar även på möjligheterna att kartlägga annat, som luftföroreningar.