Så många kilo mat slänger din familj i soporna

Naturvårdsverket har undersökt hur mycket matavfall som slängs i hushåll, restauranger och skolkök.

Hushållen står för det överlägset största slöseriet – cirka 670 000 ton per år jämfört med 26 000 ton från skolkök och 99 000 ton från restauranger, visar studien som Svenska MiljöemissionData (SMED) gjort på uppdrag av Naturvårdsverket.

Det motsvarar cirka 72 kilo
per person och år eller 0,8 kg matavfall för en familj på fyra personer varje dag. 65 procent av detta är oundvikligt avfall, till exempel kaffesump, potatisskal och bananskal. Men resten är onödigt matavfall som bröd, hela frukter och grönsaker samt matrester.

Det onödiga matavfallet
från hushållen motsvarar omkring 25 kg per person och år eller knappt 0,3 kg per dag för en familj på fyra personer.
 
Totalt slängs drygt en miljon ton mat i soporna varje år. Uppgifterna från studien ska användas för att följa upp de föreslagna målen att matavfallet ska minska med 20 procent från 2010 års nivå till 2015.