Så mycket förbrukade batterier och elprylar finns i varje hushåll

Nu drar en storstadsturné i gång för att få människor att rensa hemmen på elektronik som inte används.

Foto: Batteriåtervinningen

Förra året hölls en så kallad elektrisk loppis i Stockholm som lockade runt 10 000 personer. Den arrangerades av Batteriåtervinningen, som är ett initiativ av Sveriges batteriproducenter, och sammanlagt samlades 1,5 ton batterier in under en dag.

I år kommer initiativet att växa till en storstadsturné. Först ut är Stockholm den 23 januari, därefter Malmö den 12 mars och Göteborg den 16 april.

– Det blir en stadskamp som vi hoppas ska leda till att fler gör ett elektriskt rens hemma och återvinner elektronik som man inte använder längre. Batterier och elprylar innehåller metaller som är viktiga naturresurser. Ju mer som kommer tillbaka in i systemet, desto mindre nya metaller behöver vi bryta. Det sparar på jordens resurser, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen, i ett pressmeddelande.

De svenska hushållen förvarar totalt ungefär 23 000 ton förbrukade batterier och elprylar, vilket motsvarar 5,5 kilo per hushåll, detta enligt en uträkning som Batteriåtervinningen har gjort.