Så ska EPD-systemet utvecklas under IVL

IVL satsar när man tar över systemet med certifierade miljövarudeklarationer, EPD.

Miljöstyrningsrådets internationella verksamhet med certifierade miljövarudeklarationer, EPD, kommer att drivas vidare med samma personal och samma syfte som tidigare. Det framgick under onsdagen när IVL officiellt bekräftade att man tar över verksamheten i form av ett dotterbolag. Enligt IVL kommer verksamheten att förstärkas genom IVL:s täta samarbete med olika branscher, näringsliv och kommuner och utvecklas med hjälp av IVL:s experter inom olika miljöområden.
 
– Vi kommer att satsa på fortsatt utveckling av EPD-systemet tillsammans med systemets samarbetspartner i 20 länder. Vi vill även förstärka samarbetet med kunderna. Tillsammans med den internationella tekniska kommittén kommer vi att satsa på utveckling utifrån användarbehov och kunders önskemål, säger Elin Eriksson, enhetschef på IVL, som varit med som expert sedan EPD-systemet startade 1998.
 
– Vi känner oss trygga med att IVL tar över. Det internationella EPD-systemet är på stark frammarsch. Sverige har länge varit ett föregångsland i kommunikation av produkters miljöprestanda på ett trovärdigt och transparent sätt, säger Sven-Olof Ryding, initiativtagare till det internationella EPD-systemet och vd för Miljöstyrningsrådet, som efter riksdagsbeslut i slutet av juni kommer att avvecklas och dess verksamheter flyttas till Konkurrensverket och Naturvårdsverket.