Saab medger: konsultpengar betalades ut

Det gjordes miljonutbetalningar till en sydafrikansk konsult i samband med vapenaffärer med landet. Men det är från BAE Systems utbetalningarna gjorts, hävdar Saab som internutrett saken.

24 miljoner rand har betalats ut från BAE Systems till Saabs dotterbolag Sanip. Pengarna överfördes sedan till en sydafrikansk konsult. Det uppger Saab sedan bolaget utfört en internutredning.

Sedan TV4 hittade det nu åtta år gamla avtalet i ärendet har Saab bekräftat att det finns men samtidigt inte bekräftat att några utbetalningar gjorts. Några sådana uppgifter har inte funnits i redovisningen, har Saab hävdat.

– Dessa transaktioner har aldrig redovisats i bokföringen, säger Saabs VD och koncernchef Håkan Buskhe, i ett pressmeddelande.
Det är en person anställd på BAE Systems som utan Saabs vetskap skrivit på avtalet, enligt företaget. Samma sak gäller för transaktionerna och för det av revisorer granskade årsbokslutet för 2003, menar Buskhe.

Avtalet mellan Sanip och en rådgivare gällde pengar som skulle utbetalas till rådgivaren i egenskap av konsult om affären, som omfattade bland annat 28 Jas Gripen, med Sydafrika gick i lås.

Utredningsmaterialet har överlämnats till överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption.